De Standaard

Behoefte aan wonderen

-

Terwijl we turen op de statistiek­en om hoop te ontwaren en in staat zouden zijn de grafieken onderstebo­ven te houden om moed te vatten, zijn er in Italië inmiddels 900 overlijden­s per dag te betreuren. De ijzingwekk­ende drempel van 10.000 virusdoden is het afgelopen weekend overschred­en.

En dat is nog niet eens het slechtste nieuws. Met zekerheid is het ware aantal dodelijke slachtoffe­rs aanzienlij­k hoger. Veel ouderen sterven thuis zonder diagnose of autopsie en komen niet in de statistiek­en terecht. Wie symptomen heeft, wordt bevolen in huis te blijven en vooral niet naar het ziekenhuis te gaan. Dat is het officiële beleid. Er is in de verste verte geen capaciteit om iedereen met hoest en koorts bij te staan. En het kan snel gaan. Wie het virus braaf hoestend en zwetend in zijn eigen bed ligt uit te zieken, kan binnen een dag of twee zover afglijden dat elke diagnose of ziekenhuis­opname zinloos is geworden.

Bij gebrek aan hoop vallen we terug op machteloze rituelen. Afgelopen vrijdagavo­nd gaf de paus een volle aflaat aan de wereld. Op een uitgestrek­te, verlaten en donkere Piazza San Pietro droeg de plaatsverv­anger van Christus op aarde als een kleine, eenzame, spierwitte figurant in een monsterlij­k decor van overweldig­ende duisternis de mis op voor de stad en voor de wereld waarmee hij alle zielen hun zonden vergaf. De liturgie leek op het sacrament der stervenden, waarmee de ziel wordt verlicht alvorens het lichaam het begeeft.

Er is behoefte aan wonderen. De depressiev­e landmeter die Stella altijd per Whatsapp foto’s stuurt van barsten in muren en graven, zond vanochtend opeens foto’s van wolkenpart­ijen die de gedaante aannamen van Maria en de Heiland.

In Genua is Italica Grondona genezen en ontslagen uit het ziekenhuis. Ze is 102. Ze heeft de Spaanse griep nog meegemaakt.

 ??  ?? ILJA LEONARD PFEIJFFER Nederlands­e schrijver. Woont en werkt in Genua.
ILJA LEONARD PFEIJFFER Nederlands­e schrijver. Woont en werkt in Genua.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium