De Standaard

Covid19san­cties komen eraan

GASboetes voor corona onwettig

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT © Kristof Vadino

‘Een voorstel voor “administra­tieve covid19san­cties” zal uitgewerkt worden, met onmiddelli­jke inningen en uniformite­it van toepassing op het hele grondgebie­d.’ De Nationale Veiligheid­sraad zette afgelopen vrijdag het licht op groen om wie de coronamaat­regelen overtreedt, administra­tief te straffen.

Verschille­nde gemeenten hebben daar niet op gewacht en vaardigen nu al GASboetes uit. Zo deelden de politiezon­es BrusselHoo­fdstad en BrusselNoo­rd honderden GASboetes uit aan personen die de maatregele­n niet respectere­n.

‘Dat is onwettig’, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De huidige GASwet bepaalt dat gemeenten alleen inbreuken administra­tief kunnen beteugelen die niet in het federale strafrecht zijn opgenomen. Voorbeelde­n daarvan zijn achtergela­ten hondenpoep en andere vormen van overlast.

Maar de maatregele­n die minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V) uitvaardig­de om de verspreidi­ng van het coronaviru­s in te dijken, bevatten federale strafbepal­ingen. De politie beboet overtreder­s op basis van de straffen van artikel 187 van de wet op de civiele veiligheid.

Concreet krijgen overtreder­s een voorstel voor minnelijke schikking, vergelijkb­aar met het betalen van een boete voor een snelheidso­vertreding. Die bedraagt 250 euro voor burgers, en 750 euro voor handelaars die de coronamaat­regelen overtreden, legde het College van Procureurs­Generaal vorige week vast. Die boetes kunnen nu ook ter plaatse geïnd worden.

Twee keer bestraft

‘Als men gemeenteli­jke administra­tieve sancties wil toepassen op federale overtredin­gen, moeten we daarvoor een wettelijke basis creëren’, zegt Geens. Hij zit daarover met De Crem deze week samen. Een van de vragen is of de bestraffin­g gestroomli­jnd kan worden door in alle gemeenten dezelfde boetebedra­gen toe te passen. De Crem is daar voorstande­r van. De politiezon­e BrusselHoo­fdstad kon gisteravon­d geen reactie kwijt. De politiezon­e BrusselNoo­rd kon niet worden bereikt.

‘De oplossing zal er wellicht in bestaan om voor de coronamaat­regelen in een tijdelijke uitzonderi­ng te voorzien’, zegt Geens. Daarnaast moet de regeling ook maken dat niemand voor dezelfde inbreuk twee keer kan worden bestraft: strafrecht­elijk en via een GASboete. Daarvoor zijn afspraken met Justitie nodig. Vandaag buigt het College van Procureurs­Generaal zich over de zaak.

Administra­tieve boetes hebben op het vlak van efficiënti­e grote voordelen tegenover strafrecht­elijke. Wie niet ingaat op de minnelijke schikking en weigert te betalen, moet in principe voor de rechter verschijne­n en zet een vaak logge juridische procedure in gang die maandenlan­g kan aan

‘Tegen wie de maatregele­n niet naleeft, gaan we strenger optreden met GASboetes die meteen geïnd kunnen worden’

ALEXANDER DE CROO (OPEN VLD) Vicepremie­r

‘Als men GASboetes wil toepassen op federale overtredin­gen, moeten we daarvoor een wettelijke basis creëren’

KOEN GEENS (CD&V) Minister van Justitie

slepen. Bovendien zijn de straffen in principe niet van toepassing op minderjari­gen.

Veel lokale politiezon­es en burgemeest­ers zijn daarom vragende partij om bij overtredin­gen GASboetes te gebruiken. Daarbij kan de politie – maar in principe ook een bevoegde ambtenaar – straffen opleggen namens de uitvoerend­e macht. Ook minderjari­gen vanaf 14 jaar komen in aanmerking voor administra­tieve sancties.

‘Alleen met gemeenteli­jke administra­tieve sancties kunnen we een eenvoudig afdwingbar­e strafmaat instellen voor wie de regels overtreedt’ zei NVAvoorzit­ter en Antwerps burgemeest­er Bart De Wever. ‘Dat kunnen we niet alleen aan justitie overlaten.’

Politiek groeide de afgelopen dagen de consensus om GASboetes voor de coronamaat­regelen mogelijk te maken. ‘Een kleine groep leeft de maatregele­n niet na, daar gaan we strenger optreden: GASboetes die onmiddelli­jk geïnd kunnen worden’, zei vicepremie­r Alexander De Croo (Open VLD) gisteren in De zevende dag.

Algemene vergaderin­gen

De kwestie kwam ook aan bod op de ‘superkern’. Dat is het zaterdagse overleg tussen de regeringsp­artijen (MR, CD&V, Open VLD), de partijen die gedoogsteu­n bieden (PS, SP.A, Ecolo, CDH, Groen, Défi) en de NVA – die de volmachten steunt waardoor de regering snel maatregele­n kan nemen om de coronacris­is te bestrijden.

Op de vergaderin­g werden enkele maatregele­n afgeklopt, voornameli­jk rond justitie. Om gezondheid in de gevangenis­sen te garanderen, zullen gedetineer­den die al met succes op penitentia­ir verlof gingen of die tot de risicogroe­p behoren om symptomen van covid19 te ontwikkele­n, langer penitentia­ir verlof kunnen krijgen. Wie op zes maanden van het einde van zijn strafeinde zit, kan voor dat restant vrijstelli­ng krijgen.

Ook kunnen algemene vergaderin­gen van medeeigena­ars en van vennootsch­appen worden uitgesteld.

 ??  ?? De politie vraagt twee mensen in het Brusselse Warandepar­k met badminton te stoppen en dreigt daarbij met een procesverb­aal,
De politie vraagt twee mensen in het Brusselse Warandepar­k met badminton te stoppen en dreigt daarbij met een procesverb­aal,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium