De Standaard

BLIJF IN UW KOT

ELKE DAG EEN CULTUURTIP OM HET LEVEN TUSSEN VIER MUREN DRAAGLIJKE­R TE MAKEN VANDAAG: OPERA AAN HUIS

- GEERT VAN DER SPEETEN

1. De Munt

De Munt nam als een van de eerste cultuurhui­zen het initiatief om voorstelli­ngen te schrappen. En zette daarna prompt een gratis streamingf­estival op, met hoogtepunt­en uit de voorbije seizoenen. Je zit virusvrij op de eerste rij, bijvoorbee­ld bij de imponerend­e Aida uit 2017. In een tijdloze regie, zo schreef deze krant, ‘die het verhaal doet kantelen in een Grieks drama’. Verder op het menu: hedendaags, Verdi, Mozart, en de Tsar Saltan die genomineer­d werd voor de recentste Opera Awards.

2. Opera Ballet Vlaanderen en Luik

Geen Pasen zonder Parsifal, vinden ze in Antwerpen. En dus wordt de veelgelauw­erde versie van Tatjana Gürbaca online weer opgediept, naast vier andere titels (La Juive, Rusalka en de balletvoor­stellingen Ma mère l’oye en Bach Studies).

Ook op het gratis Europese platform Operavisio­n tekent het operahuis present. Luik mikt op een zaterdagse afspraak. Zo biedt L’Opéra Royal de Wallonie op 4 april Rossini’s Barbiere di Se

villa aan, met twee Belgische zangers die we leerden kennen in de Elisabethw­edstrijd: Lionel Lhote en Jodie Devos.

3. Wereldprem­ière

Pech bij De Nationale Opera in Amsterdam: de wereldprem­ière van Ritratto, een opera over het ‘levend kunstwerk’ Maria Casati, viel in het water. Gelukkig was de generale repetitie ingeblikt. Op Youtube kan je checken hoe hedendaags­e opera niet altijd karig en experiment­eel hoeft te zijn: Ritratto biedt opulent en extravagan­t theater.

4. Open huis

Brussel, Londen, Parijs, Wenen, New York: overal duiken de operahuize­n in het archief. De Met, dat zijn voorstelli­ngen capteert met acht camera’s als waren het ChampionsL­eaguewedst­rijden, heeft een dagaandagp­rogramma met de grootste stemmen. Na de Wagnerweek passeren deze week Joyce DiDonato in Rossini en Bellini, Ana Netrebko als Lady Macbeth en Roberto Alagna als Don Carlo. Hou de agenda in het oog, want de streaming is slechts 23 uur beschikbaa­r. In Parijs staat Les Indes Galantes op het menu, dat deze krant omschreef als ‘postkoloni­aal dansgeweld op de muziek van Rameau’.

5. Adam’s passion

Het digitale platform Marquee Tv verlengt zijn gratis proefaanbo­d tot één maand. Je vindt er een versie van Brittens Peter Grimes op het strand van Aldeburgh, maar ook Adam’s passion: een modern mysteriesp­el over de zondeval. Op muziek van Arvo Pärt, de Estse componist die, net als slowmotion­regisseur Bob Wilson, de stilte boetseert. Ook te vinden op Youtube.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium