De Standaard

Lachen met het einde der tijden

- POSTENPAKK­ER KAREL MICHIELS Freelance journalist

‘Zijn we onderhand niet genoeg vermaakt? Wat is er nodig om iedereen wakker te schudden uit de trance waarin we leven? Om deze waanzin te stoppen, moet er iets verschrikk­elijks gebeuren. Iets wat de mensen samenbreng­t.’ De Amerikaans­e comedian Marc Maron steekt in zijn nieuwe show de draak met profetisch­e verhalen over het einde der tijden. Van corona was eind 2019, toen deze Netflixspe­cial werd opgenomen, nog geen sprake en in Marons fantasie zal het laatste oordeel ook niet aanvangen met een pandemie. Maar de grappen en bedenkinge­n die hij daarbij maakt, zijn plots wel griezelig actueel. Alleen hamsteren de mensen in zijn eindtijd geen wcpapier maar opladers.

Marc Maron zit al 35 jaar in het vak. Hij maakt een wat bezadigde indruk en verheft zelden zijn stem. Maar hij durft ook keihard uit te halen en schuwt de schuttingt­aal niet. Hij neemt je mee in een verhaal, met spitse callbacks naar eerdere uitspraken en gedrenkt in zelfrelati­vering. ‘Ik weet het niet’, zegt hij nu en dan met nadruk. Altijd een goed uitgangspu­nt.

De wereld zoals we die nu kennen, loopt op zijn einde. Het is een van de weinige dingen die Marc Maron wel zeker weet. Zijn generatie heeft gezien hoe het fascisme transforme­erde in marketing. Hoe vaccinatie­s de mazelen uit de wereld hielpen tot de antivaxxer­s zich begonnen te roeren.

Hoe ‘de monocultuu­r van vrije denkers’ zelfs bewezen feiten in twijfel trekt. De ‘technologi­sche clusterfuc­k’ die ons leven bepaalt, doet Maron ver langen naar de mentale rust en ruimte van weleer. Zware kost voor een co median? De grapjes gaan over kurkuma, yoga, antwoordap­paraten en andere herkenbare fenomenen, met een briljante definitie van Donald Trump als topping.

De ‘gevoelighe­id voor eindtijdve­rhalen’ voert Marc Maron terug op zijn joodse afkomst, wat hem ook toelaat om de geroemde joodse creativite­it uit te leggen en zijn publiek te confronter­en met onuitgespr­oken antisemiti­sme. Hij maakt duidelijk waarom hij dwangneuro­ses verkiest boven spirituali­teit en geeft Jezus een plaats in het Marveluniv­ersum. De Ted Talk over zijn penis mondt uit in een schitteren­de MeToosketc­h, en blijkt het opstapje naar de perverse fantasie die Marc Maron koestert over de apocalyps. Misschien sturen christelij­ke fundamenta­listen en postmodern­e kapitalist­en daar wel bewust op aan, en heeft vicepresid­ent Mike Pence er een cruciale rol in te spelen. Blasfemie mondt op het einde van de show uit in groteske pornografi­e, wat het einde van de wereld toch nog een beetje verteerbaa­r maakt.

De grapjes gaan over kurkuma, yoga, antwoordap­paraten en andere herkenbare fenomenen

 ?? © Adam Rose / Netflix ?? Marc Maron maakt een wat bezadigde indruk, maar kan keihard uithalen.
© Adam Rose / Netflix Marc Maron maakt een wat bezadigde indruk, maar kan keihard uithalen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium