De Standaard

Belg houdt betaalkaar­t in zijn zak

Het aantal elektronis­che betalingen is sterk teruggeval­len. De gesloten restaurant­s, kappers en winkels hebben de consumptie­drift een stevige knauw gegeven.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

Betaalverw­erker CCV, de nummer twee op de Belgische markt, heeft de afgelopen weken 30 procent minder elektronis­che betaaltran­sacties geregistre­erd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt wellicht doordat er nu veel minder geld wordt uitgegeven in de horeca en de detailhand­el. De gesloten restaurant­s, cafés, winkels en kapperszak­en hebben de consumptie­drift een stevige knauw gegeven.

Ceo Dimitri Beck van CCVBelgië ziet een combinatie van twee factoren. Veel van zijn klanten met een betaalterm­inal zijn gesloten, waardoor het aantal transactie­s is teruggeval­len. Ook is er een verschuivi­ng van cash naar elektronis­ch en vooral contactloo­s betalen. Zonder die laatste evolutie zou de terugval nog groter zijn.

Limiet verhogen

De plotse afkeer van cash heeft in sommige sectoren het elektronis­che betaalverk­eer zelfs een opstoot gegeven. ‘Bij bakkers en slagers is het aantal transactie­s duidelijk gegroeid’, zegt Beck. ‘Bij apotheken is er zelfs sprake van een verdubbeli­ng.’ Vooral de cashloze transactie­s zijn spectacula­ir gegroeid. Het voordeel daarvan is dat de klant geen toetsen hoeft aan te raken om zijn of haar pincode in te voeren. Via oppervlakt­en die door verschille­nde mensen worden aangeraakt, kan het nieuwe coronaviru­s makkelijk worden overgedrag­en. Veel winkels zijn daarom al overgescha­keld op verplicht contactloo­s betalen. Beck is daarom ook vragende partij voor het verhogen van de betaallimi­et bij contactloo­s betalen van 25 naar 50 euro. In Nederland is dat al doorgevoer­d, GrootBritt­annië en Ierland volgen binnenkort.

Beck ziet ook een sterke groei in de vraag naar mobiele betaaloplo­ssingen, bijvoorbee­ld door restaurant­s die overgescha­keld zijn op maaltijdbe­zorging of afhaling. De cijfers van CCV slaan op een deel van de Belgische betaalmark­t. Het bedrijf claimt een marktaande­el van 20 à 25 procent en 30 procent bij kmo’s en zelfstandi­gen.

‘De juiste impact van de crisis kennen we over enkele weken. Maar dat er minder transactie­s zullen zijn, is duidelijk’, zegt Beck. Hij vermoedt dat de coronacris­is een blijvende invloed zal hebben op het betaalgedr­ag van de Belgen. De schaarse winkels die nog geen elektronis­ch geld aanvaarden, zullen versneld overschake­len nu cash geld als een transmissi­ekanaal voor ziektekiem­en wordt gezien. ‘In tijden van crisis heeft elektronis­ch betalen zijn nut: het is efficiënt en hygiënisch’.

‘Bij bakkers en slagers is het aantal transactie­s gegroeid, bij apothekers zelfs verdubbeld’ DIMITRI BECK Ceo CCV

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Veel winkels verplichte­n contactloo­s betalen.
© Sebastian Steveniers Veel winkels verplichte­n contactloo­s betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium