De Standaard

DONALD TRUMP GOKT MET MENSENLEVE­NS

- NIALL FERGUSON Niall Ferguson is verbonden aan Hoover Institutio­n in Stanford. Zijn column verschijnt wekelijks op maandag.

Wij die hooguit een keertje op een paard wedden, zijn gefascinee­rd door de ware gokkers. De dwangmatig­e gokker, die ten onder gaat aan zijn verslaving. En de gokker als meesterlij­ke speculator: hij laat zijn inzet bepalen door de verhouding tussen winst en risico. Hij wint vaker dan hij verliest en soms wint hij heel veel.

Er is nog een derde type gokker. Hij gokt op basis van zijn intuïtie. Hij gokt evenzeer om de tegenparti­j te domineren als om geld te verdienen. Het is hem om het spel en de durf te doen. Ik wed dat ik dit rondje golf ga winnen. Ik wed dat ik president kan worden. Ik wed dat dit coronaviru­s niet erger is dan de gewone griep.

Donald Trump, u hebt het geraden, is een gokker van het derde type. Hij heeft vaak rampzalig fout gegokt, zoals zijn schuldeise­rs tot hun schade en schande hebben geleerd. Maar hij heeft zich ook van het vastgoed naar realitytv en dan naar de echte macht gegokt. En nu doet hij de grootste gok van zijn leven.

Hij gokt erop dat zo’n 40.000 Amerikanen aan covid19 zullen sterven, dus ongeveer het aantal dat elke winter aan de griep overlijdt. (Dat was het cijfer dat een van Trumps vrienden op Wall Street vorige week na een gesprek met de president het ‘allerslech­tste scenario’ noemde.)

Het is evident dat Trumps kansen op herverkiez­ing nu afhangen van de omvang die de pandemie in Amerika aanneemt. Natuurramp­en die fout worden aangepakt, kunnen ook politieke rampen zijn. En een recessie voorspelt altijd onheil voor de zittende president.

De VS kennen nu een recessie als gevolg van de pandemie. De beurs heeft zich vorige week opvallend hersteld, maar blijft meer dan 20 procent onder haar hoogtepunt in februari. Het grootste deel van de winst die de beleggers sinds Trumps verkiezing hadden gemaakt, is uitgevlakt. De combinatie van blinde paniek, rationele social distancing en bevelen op het niveau van de staten om thuis te blijven, heeft de economie van de VS in het ravijn gestort. Vorige week waren er 3,3 miljoen nieuwe werklozen, de grootste sprong, met een factor van bijna vijf, sinds de statistiek­en worden bijgehoude­n.

De gok van de president is niet zo gek als hij lijkt. Het is, zoals ik vorige week al schreef, onwaarschi­jnlijk dat covid19 de VS zo zwaar zal treffen als Italië. De Amerikanen leven minder dicht op elkaar, maken minder gebruik van openbaar vervoer en kussen elkaar minder dan de Italianen.

Het is ook mogelijk dat het virus veel meer slachtoffe­rs maakt in de grote kuststaten – New York en Californië – die Democratis­ch stemmen, dan in de kleinere staten van het binnenland, die Republikei­ns stemmen. Tot nu komt maar 19 procent van de slachtoffe­rs uit districten die Trump in 2016 won.

De commentato­ren die verklaren dat dit presidents­chap gedoemd is, hebben dat al vaak gedaan en zaten telkens fout. Ze konden vast hun ogen niet geloven toen ze de resultaten van de Galluppeil­ing van deze week lazen, waaruit bleek dat een meerderhei­d van de kiezers en vooral een meerderhei­d (60 procent) van de als onafhankel­ijken geregistre­erde kiezers tevreden waren over Trumps aanpak van de pandemie.

Het probleem is dat Trump niet met mensenleve­ns gokt op basis van een berekend risico, maar vanuit een totale onzekerhei­d. We weten gewoon te weinig over het virus sarsCoV2 om iets te kunnen zeggen over hoeveel Amerikanen het zal doden. Omdat er wereldwijd niet grootschal­ig wordt getest, weten we nog altijd niet hoeveel mensen het virus al hebben gekregen zonder ziek te worden. We weten niet hoe besmetteli­jk het is. En we kunnen alleen maar raden hoe dodelijk het is, vertrekken­d van sterftecij­fers die van land tot land enorm verschille­n.

Misschien zal covid19 maar 40.000 Amerikanen doden. Maar als het virus zich op even grote schaal verspreidt als H1N1 – de varkensgri­ep – in 2009, zodat 20 procent van de bevolking besmet raakt, met het (heel lage) Duitse sterftecij­fer van 0,6 procent, worden het mogelijk 400.000 doden. Zoals mijn bijnanaamg­enoot, de Britse epidemiolo­og Neil Ferguson, vorige week uitlegde, kunnen kleine wijziginge­n van de variabelen in een epidemiolo­gisch model de projecties van het aantal overlijden­s met een grootteord­e doen verschille­n.

Het enige wat we zeker weten, is dat het grootste deel van OostAzië en van Europa veel drastische­r heeft gereageerd om covid19 in te dijken dan Amerika tot nu heeft gedaan. En de president wil zelfs die beperkinge­n al over twee weken opheffen.

Zo gokt Trump dus met Amerikaans­e levens. Het enige wat je tot zijn verdedigin­g kunt zeggen, is dat hij een persoonlij­k risico neemt, net als zijn Britse tegenhange­r, die bijna op een strategie van groepsimmu­niteit gokte en nu zelf besmet is. Want als de gok verkeerd uitvalt, loopt Trump zelf gevaar: in Italië is het sterftecij­fer voor de leeftijdsg­roep van de president één op twintig.

Het enige wat je tot Trumps verdedigin­g kunt zeggen, is dat hij een persoonlij­k risico neemt

 ??  ?? © Ruben. L. Oppenheime­r
© Ruben. L. Oppenheime­r
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium