De Standaard

Brussels Airlines smeekt overheid om reddingboe­i

Lufthansad­ochter Brussels Airlines vraagt de Belgische overheid om een forsere geldinject­ie. Maar die is beducht: hoe bodemloos is de put?

-

BRUSSEL I Brussels Airlines vroeg bij het begin van de coronacris­is oorspronke­lijk 200 miljoen euro, om zo de moeilijke periode te overleven, maar dat bedrag is intussen achterhaal­d. Het stoelde op de veronderst­elling dat de crisis eind april voorbij zou zijn en dat het luchtverke­er dan op volle kracht zou hernemen.

Dat scenario mag de prullenman­d in. Vliegtuige­n zullen sowieso langer op het tarmac staan en niemand weet hoe snel de luchtvaart­sector zich zal herstellen, als dat al ooit helemaal gebeurt. Daardoor kan en durft niemand nog een concreet bedrag te kleven op de gevraagde steun.

Die onzekerhei­d maakt het voor de Belgische overheid extra lastig om nu geld uit te geven aan de redding van de Lufthansad­ochter. Is het een goed idee om de schaarse middelen in het luchtvaart­bedrijf te stoppen? En als er geld naar Brussels Airlines gaat, kun je er gif op innemen dat ook andere bedrijven in de sector, zoals de handlingbe­drijven, zullen aanschuive­n om hun deel van de koek op te eisen.

Voor de overheid wordt het de komende maanden sowieso een heikele klus om ook buiten de luchtvaart­sector te beslissen welke bedrijven financieel geholpen zullen worden. De middelen zijn beperkt, dus zal ze selectief en slim moeten zijn. Brussels Airlines schermt daarom met het argument dat het strategisc­h van groot belang is voor ons land. Er zijn immers meer dan 4.000 mensen aan de slag.

Een team, geleid door Koen Van Loo van de Federale Investerin­gsmaatscha­ppij (FPIM), werkt binnen de pas opgerichte Economic Risk Management Group (ERMG) een strategie uit die moet vastleggen welke bedrijven van strategisc­h belang zijn en dus geholpen moeten worden. Het dossier van Brussels Airlines ligt nu bovenaan op de stapel, binnen de groep is zelfs een aparte luchtvaart­cel opgericht.

In regeringsk­ringen luidt het dat het nog te vroeg is om knopen door te hakken. ‘Er zijn nog geen concrete pistes uitgeteken­d.’

Meerlanden­plan

De vraag van Brussels Airlines aan de Belgische overheid is onderdeel van een meerlanden­plan van de Lufthansag­roep. Daarbij wordt elk land waar Lufthansa dochterond­ernemingen heeft, om inspanning­en gevraagd. Het gaat om Duitsland, België, Oostenrijk en Zwitserlan­d. Lufthansa wil alleen nog geld pompen in zijn Belgische dochter op voorwaarde dat ook België zijn steentje bijdraagt.

Mogelijk komende week wordt al duidelijk hoe de Duitse regering Lufthansa zal bijspringe­n. Er liggen nog meerdere pistes op tafel. Volgens Bloomberg mikt de Duitse luchtvaart­maatschapp­ij in eerste instantie op een lening van de staatsbank KfW. Die beheert een groot fonds om de Duitse economie te stutten. Als dat niet voldoende blijkt, wordt gedacht aan een participat­ie van de overheid, mogelijk via nietstemge­rechtigde aandelen. Eenmaal duidelijk is wat Duitsland precies zal doen, komt er wellicht ook schot in het Belgische dossier.

Betrokkene­n wijzen er ook op dat Lufthansa nog onvervulde wensen heeft in ons land. Het wilde eerder al de kosten van de piloten en het vliegend personeel omlaag krijgen, onder meer door een beperking van de sociale lasten. Deze crisis wordt mogelijk aangegrepe­n om ook die ambitie alsnog te realiseren.

Niemand kan en durft nog een concreet bedrag te kleven op de gevraagde steun

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium