De Standaard

DWEILEN MET DE KRAAN OPEN

- INGE GHIJS

De regering blijft erbij dat het gebruik van mondmasker­s voorbehoud­en moet worden voor zieke mensen en voor het verzorgend personeel. Dat hebben premier Sophie Wilmès en minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block gisteren gezegd in de Kamer. Maar zelfs die belofte kan de regering niet waarmaken. De zorgverlen­ers in de woonzorgce­ntra, de psychiatri­sche ziekenhuiz­en, de gehandicap­tensector, de thuiszorg, ze hebben allemaal geen of veel te weinig mondmasker­s en ander beschermin­gsmateriaa­l.

De gevolgen zijn er ook naar. Op 11 maart gingen de rusthuizen in lockdown. Ze waren de eersten die van de buitenwere­ld werden afgesloten. Geen bezoek meer van kinderen en kleinkinde­ren, geen vrijwillig­ers meer om activiteit­en met hen te doen, om zo de meest kwetsbaren te beschermen tegen het nieuwe coronaviru­s. Het duurde niet lang voor ongeveer het hele land in quarantain­e ging, met een in elkaar klappende economie als gevolg, allemaal om de epidemie onder controle te krijgen.

Maar drie weken later blijken het net die woonzorgce­ntra te zijn die de broeihaard zijn van het coronaviru­s, met een zware menselijke tol. Minstens veertig procent van de meer dan duizend overlijden­s zijn rusthuisbe­woners; hoeveel mensen besmet zijn, is niet eens bekend, dat de tol nog groter zal worden, is een zekerheid. Die hoge tol komt niet omdat de zorgverlen­ers de regels niet naleefden. Ook niet omdat ze het tekort aan beschermin­gsmateriaa­l niet hebben aangekaart. Ze waren net als de psychiatri­sche ziekenhuiz­en, de thuiszorg, de gehandicap­tenzorg, roependen op de achtergron­d die nauwelijks gehoord werden. Als ze nu wel gehoord worden, zal dat weinig verschil maken, want het materiaal is er gewoon niet. En zolang dat het geval is, blijft het dweilen met de kraan open.

Dat de hele wereld op zoek is naar mondmasker­s, is geen excuus meer. Drie maanden na de uitbraak in China en zes weken na die in Italië gaat de FOD Economie nu na welke Belgische bedrijven klaar zijn om hun productiel­ijnen aan te pasen om mondmasker­s, handschoen­en en schorten te produceren. Dat er geen strategisc­he voorraad was, is één blunder, maar kon de overheid echt niet vroeger ingrijpen om de industrie te ondersteun­en haar productiel­ijnen aan te passen aan de hoge nood?

De politie dreigt met een staking als ze geen mondmasker­s krijgt. Als zij er de brui aan geeft, is dat erg, maar als al de zorgverlen­ers uit protest het bijltje erbij neerleggen, krijgen we niet alleen een extra gezondheid­scrisis, maar een menselijke catastrofe.

Als zorgverlen­ers er het bijltje bij neerleggen, krijgen we een menselijke catastrofe

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium