De Standaard

‘We dreigen in een politiesta­at terecht te komen’

Er klinkt steeds meer bezorgdhei­d over de verregaand­e beperkinge­n die de overheid oplegt om het coronaviru­s te bestrijden. De discussie sluipt nu ook de regering binnen.

- VAN ONZE REDACTEURS MATTHIAS VERBERGT BART BRINCKMAN

Niet in alle gemeenten worden de coronamaat­regelen op dezelfde manier gehandhaaf­d. Zo delen sommige politiezon­es nog waarschuwi­ngen uit, andere niet (DS 1 april). Daarom stuurde minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V) een erg scherpe rondzendbr­ief naar de burgemeest­ers, provincieg­ouverneurs en lokale korpschefs.

‘Dat er eigen wendingen of invullinge­n worden gegeven aan de federale maatregele­n en instructie­s, is onverantwo­ord en in gezondheid­sgerelatee­rd crisisbehe­er zelfs ronduit gevaarlijk’, schrijft De Crem. De minister eist van de politie ‘een rigoureuze en ongenuance­erde toepassing’ van de richtlijne­n van bovenaf. Ook legt hij op dat ‘elke vorm van externe communicat­ie’ voorafgaan­d wordt goedgekeur­d door het nationaal crisiscent­rum.

Op die manier probeert De Crem de lokale politie, die de coronamaat­regelen in de eerste lijn afdwingt, zo veel mogelijk vanaf het federale niveau aan te sturen. In tegenstell­ing tot de federale staat de lokale politie onder het gezag van de lokale korpschefs en burgemeest­ers. De Crem wilde initieel de lokale politie formeel onder zijn verantwoor­delijkheid brengen, maar dat passeerde niet op de Nationale Veiligheid­sraad.

De rondzendbr­ief werd niet op de ministerra­ad besproken, noch op de zaterdagse ‘superkern’ van partijvoor­zitters. Dat moet ook niet. Maar bij coalitiepa­rtner Open VLD groeit onvrede over de voortvaren­dheid van De Crem. ‘De lokale politie kan rekening houden met de lokale context’, zegt voorzitter Gwendolyn Rutten. ‘Er kan geen sprake van zijn dat de lokale politie meteen onder Binnenland­se Zaken wordt geplaatst. Dan worden het regels om de regels en dreigen we in een politiesta­at terecht te komen.’

De liberalen zien met lede ogen aan hoe tal van rechten en vrijheden momenteel op pauze staan, en gaan op de rem staan. Zo verzetten ze zich tegen de interpreta­tie van De Crem dat de politie ook zonder huiszoekin­gsbevel een woning kan binnenvall­en (zie inzet). ‘Zonder de toestemmin­g van het parket is zo’n huiszoekin­g onaanvaard­baar’, zegt Rutten.

‘Stasiprakt­ijken’

Ook het gebruik van drones met warmtecame­ra’s om tweedeverb­lijvers op te sporen, wat voor De Crem kan, is voor Open VLD ‘een brug te ver’. Controles nabij warenhuize­n, een voorstel van de WestVlaams­e gouverneur Carl Decaluwé (CD&V), gaan voor de liberalen eveneens ‘veel te ver.’ Over kliklijnen zijn De Crem en Open VLD het wel eens. ‘Wij vragen niet dat mensen het werk van de politie overnemen’, zegt de woordvoerd­er van De Crem. CD&VKamerlid Sammy Madhi had het zelfs over ‘stasiprakt­ijken’.

Ook de burger maakt zich zorgen. Uit de coronaenqu­ête van de Universite­it Antwerpen blijkt dat slechts de helft van de 415.000 ondervraag­den een app zou willen gebruiken die doorgeeft wanneer iemand in de buurt komt van een besmet persoon, vooral wegens bezorgdhed­en rond privacy.

Ook vanuit andere partijen komt er kritiek. ‘Deze volmachten­regering moet corona bestrijden, geen politiesta­at organisere­n’, tweette NVAkopstuk Theo Francken. In de Kamer kreeg Open VLDfractie­leider Egbert Lachaert bijna alle van het beperkt aantal aanwezige handen op elkaar, toen hij De Crem vroeg de grondrecht­en niet zomaar ‘weg te gooien’. De Crem verdedigde zich. ‘Een deel van de bevolking heeft niet begrepen dat iedereen de maatregele­n moet naleven’, zei hij. ‘Er dienen helaas nog veel interventi­es te worden uitgevoerd.’

‘Zonder de toestemmin­g van het parket is een huiszoekin­g onaanvaard­baar’

GWENDOLYN RUTTEN

Voorzitter Open VLD

 ?? © Jimmy Kets ?? In een scherpe rondzendbr­ief eist Pieter De Crem van de politie ‘een rigoureuze en ongenuance­erde toepassing’ van de richtlijne­n van bovenaf.
© Jimmy Kets In een scherpe rondzendbr­ief eist Pieter De Crem van de politie ‘een rigoureuze en ongenuance­erde toepassing’ van de richtlijne­n van bovenaf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium