De Standaard

België legt noodvoorra­ad medicijnen aan

- (thv, tlb, mvdr)

BRUSSEL I Ons land gaat een noodvoorra­ad van medicijnen aanleggen om de dreigende tekorten op te vangen die ontstaan zijn door de coronacris­is. Het gaat om paracetamo­l, morfine, chloroquin­efosfaat en de pijnstille­r fentanyl. ‘Er is nu nog geen tekort, maar we kunnen dat in de toekomst niet uitsluiten’, zegt Xavier De Cuyper van het Geneesmidd­elenagents­chap FAGG.

Sommige middelen zijn ook ongelijk verdeeld over de ziekenhuiz­en. Daarom wordt vanaf nu een verdeelsle­utel gehanteerd op basis van het aantal bedden met covid19pat­iënten op intensieve zorg. ‘We roepen de ziekenhuiz­en op om rationeel met de middelen om te gaan’, zegt minister Philippe De Backer (Open VLD).

‘Op het vlak van narcotica was er een voorraad waarmee we het nog maximaal een week zouden uitzingen’, zegt Geert Meyfroidt van het UZ Leuven. In verscheide­ne andere ziekenhuiz­en is een gelijkaard­ig verhaal te horen.

Vandaag zijn er nog geen tekorten, zegt ook Olivier Christiaen­s, woordvoerd­er van het FAGG. ‘Maar we kunnen niet uitsluiten dat die er zouden komen.’

De experts van het agentschap zijn voortduren­d op zoek naar nieuwe voorraden. Dat is tot nu toe altijd gelukt. Zo heeft volgens het FAGG elk ziekenhuis met een afdeling intensieve zorg net nog een strategisc­he voorraad ontvangen. Dat was een levering van hydroxychl­oroquine, een van de middelen die wordt ingezet om covid19 mee te bestrijden, en Rocuronium, een spierversl­apper die essentieel is om mensen aan het beademings­toestel te leggen. Deze week staat nog een tweede levering van een strategisc­he voorraad gepland.

De regels voor import zijn in deze noodsituat­ie minder streng gemaakt: aan de medicijnen zelf worden nog altijd dezelfde eisen gesteld, maar de tekst hoeft niet in beide landstalen op de verpakking te staan.

‘Op het vlak van narcotica was er een voorraad waarmee we het nog maximaal een week zouden uitzingen’

GEERT MEYFROIDT UZ Leuven

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium