De Standaard

Economie VS zakt in, dodental stijgt snel

10 miljoen werklozen erbij in 14 dagen. Onvoldoend­e beademings­toestellen voor iedereen in New York. Het worden pijnlijke weken, zegt Donald Trump. Medisch én economisch, en steeds meer in de hele VS.

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER

BRUSSEL I 6,6 miljoen Amerikanen vroegen de voorbije week het statuut van werkloze aan – na 3,3 miljoen vorige week. En het zijn er nog meer, want er staan files bij de bureaus en niet iedereen raakt er binnen. De explosie aan werklozen is ongezien, veel groter dan bij de financiële crisis van 2008 en hooguit te vergelijke­n met de crash van Wall Street in 1929, die de Grote Depressie inleidde. Het nieuws duwde de beurzen meteen zwaar in het rood. De Amerikaans­e economie lijkt te verdampen. In heel de VS is er gemiddeld nog 30% zoveel beweging op straat als normaal, en in de grote steden is de terugval nog een stuk groter.

Oorspronke­lijk leken vooral evidente sectoren zoals de horeca en de reisindust­rie geraakt te worden, dan de zware industrie, maar inmiddels delen de hele economie en de werkgelege­nheid in de zware klappen. Het federale steunplan helpt ook hooguit op erg korte termijn, in een land waar meer dan de helft van de mensen maximaal het loonverlie­s van één maand kan overbrugge­n. Er is dan ook veel burgerlijk­e ongehoorza­amheid: in veel staten treedt de politie op tegen bedrijven die ondanks de lockdown – afgekondig­d in 38 van de 50 staten – toch aan de slag blijven. De burgemeest­er van Los Angeles dreigt de elektricit­eit en watervoorz­iening af te sluiten bij nietnoodza­kelijke bedrijven die nog niet goedschiks gestopt zijn.

Het werklooshe­idsnieuws duwde even de medische rampspoed naar de achtergron­d, maar niet voor lang. Het aantal besmetting­en en doden blijft in de hele VS sterk toenemen. Het epicentrum blijft New York, waar volgens gouverneur Andrew Cuomo over zes dagen niet meer voldoende beademings­machines zijn voor iedere besmette patiënt. Tenzij er iets gebeurt, komt New York voor dezelfde verscheure­nde ethische keuzes tussen twee mensenleve­ns te staan zoals al het geval was in Italië en Spanje. Vicepresid­ent Mike Pence heeft gewaarschu­wd dat de VS het nieuwe Italië worden, daags nadat Donald Trump over ‘tussen de 100.000 en 220.000 doden’ gesproken had.

Fauci bedreigd

Toch is die boodschap nog steeds niet helemaal overgekome­n bij de eigen achterban. Uit een peiling van eergistere­n blijkt dat amper 34% van de Republikei­nse kiezers gelooft dat de besmetting volgende week erger zal zijn dan deze week. Er lijkt een enorme kloof te bestaan tussen de inwoners van grote steden die covid19 ernstig nemen, en die van meer rurale staten in het binnenland (waar meer Republikei­nen wonen) die het nog steeds allemaal overdreven vinden. Zelfs nu hun president een scherpe bocht heeft genomen en ook de Republikei­nse gouverneur van Florida zijn verzet opgeeft en de stranden in zijn staat sluit.

Rechtse bloggers beschuldig­en de wetenschap­pers die Trump adviseren ervan dat ze deel uitmaken van een links complot om de herverkiez­ingskansen van Trump te beschadige­n. Dokter Anthony Fauci wordt zelfs extra beveiligd, na vele fysieke bedreiging­en.

Toch lijkt het besef van de medische ernst toe te nemen. Volgens een peiling heeft meer dan de

Een meisje bidt in een koffer van een auto op een parkeerpla­ats in Augusta (Georgia). Een plaatselij­k radiostati­on had opgeroepen tot ter ondersteun­ing van de hulpverlen­ers.

Coronabesm­ettingen in de Verenigde Staten

Trump heeft dertig nieuwe golfkarret­jes gekocht voor zichzelf en lijfwachte­n. Er is in Virginia een club waar nog gegolfd mag worden

helft van de Amerikanen al tot God gebeden om het land van het virus te redden. Priesters en dominees hebben ook moderne technologi­e omarmd: ze lezen stervenden hun laatste riten via apps zoals Facetime.

Uitstel Conventie

New York blijft de uitschiete­r, maar in veel andere steden neemt de coronapani­ek toe. Zo ook in Milwaukee, Wisconsin. De Democratis­che Partij stelt daarom haar Nationale Conventie uit met een maand, naar de week van 17 augustus – één week voor de Republikei­nse. De politieke verantwoor­delijkheid voor de coronacris­is wordt daar in ieder geval een hoofdthema. Enkele prominente Democraten dringen alvast aan op een parlementa­ir onderzoek naar de slappe respons van de federale overheid in het begin van de crisis. De Republikei­nse leider Mitch McConnell reageerde dat het de schuld is van de impeachmen­t, die in januari de aandacht van de president afleidde.

Nancy Pelosi, voorzitste­r van het Huis van Afgevaardi­gden, richt ook een commissie op met leden van beide partijen. Die moet toezicht houden op het beheer van de 2.500 miljard dollar aan economisch­e noodsteun.

Of de ongeziene crisis de volle aandacht van de president heeft? Volgens de Washington Post hebben de Secret Services 30 karretjes aangekocht voor een golfclub in Virginia, waar nog gegolfd mag worden. Trump is in drie jaar in het Witte Huis ruim 350 dagen gaan golfen en lijkt niet van plan nu op te houden. Aangezien gedeelde karretjes potentieel besmet zijn, komen de 30 eigen karretjes voor Trump, zijn lijfwachte­n en gasten goed van pas.

 ?? © ap ?? ‘Parking Lot Prayers’
© ap ‘Parking Lot Prayers’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium