De Standaard

De nieuwe meneer ‘non’

Heel Europa kent sinds deze week Wopke Hoekstra. Wie is de man die in het zuiden van Europa uitgespuwd wordt, maar in Nederland beschouwd wordt als een potentiële premier?

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I ‘De nieuwe meneer “non” van de EU.’ De Franse zakenkrant Les Echos schetste deze week een weinig fraai beeld van Wopke Hoekstra, de Nederlands­e minister van Financiën. ‘Meedogenlo­os hard’ en ‘gedreven door persoonlij­ke ambities’, wordt hij ook nog genoemd. Zijn botte weigering de Zuid

Europese landen financieel tegemoet te komen in de coronacris­is heeft hem daar tot de meest gehate man van Europa gemaakt.

Maar de Franse zakenwerel­d kent Hoekstra al langer dan deze week. Vorig jaar kocht hij in het grootste geheim 14 procent van de aandelen van luchtvaart­maatschapp­ij KLMAir France. Dat kostte de Nederlands­e staat 744 miljoen euro. Achteraf bleek dat hij met die aankoop inging tegen de adviezen van zijn hoogste ambtenaren, maar de minister vond het geld goed besteed. Hij maakte zich immers zorgen over de verfransin­g van de maatschapp­ij. De belangen van KLM en Schiphol zouden gevaar lopen. Nederland hees hem prompt op het schild. De Telegraaf noemde hem zelfs een ‘potentiële ministerpr­esident’.

Gestrekt been

maar matig geapprecie­erd. Omdat alles in het geheim was voorbereid, overheerst­e het gevoel dat Hoekstra een staatsgree­p had gepleegd op hun nationale luchtvaart­maatschapp­ij. Enige hypocrisie was de Fransen niet vreemd. Ook de Franse staat heeft een gelijkaard­ig aandelenpa­kket in handen. Maar de actie typeert Hoekstra. Ooit werd hem gevraagd wat zijn slechtste eigenschap was. ‘Ongeduld’, zei hij. ‘In mijn werk ging ik er soms te veel met een gestrekt been in.’

Hij sprak toen over zijn periode in het bedrijfsle­ven. Hoekstra (44) is een relatieve nieuwkomer in de politiek. Hij maakte eerst carrière in het bedrijfsle­ven. Na zijn studies rechten in Leiden en een MBA aan de prestigieu­ze businesssc­hool Insead werkte hij voor Shell en schopte hij het tot partner bij het adviesbure­au McKinsey.

Daar plukt het CDA hem in 2011 weg. Hij mag gaan zetelen in de Eerste Kamer. Hij laat er zich snel opmerken, omdat hij niet altijd meestemt met de partij. Maar dat is geen onoverkome­lijk probleem voor de christende­mocraten. Die zien in hem ministerpo­tentie en als het CDA in 2017 mag toetreden tot het kabinetRut­te III, krijgt Hoekstra de post van Financiën. Die is hem op het ambitieuze lijf geschreven. ‘In Nederland is Financiën de beste portefeuil­le om je als politicus populair te maken, en zeker

‘In Nederland is Financiën de beste portefeuil­le om je als politicus populair te maken, zeker als je de

vinger op de knip houdt’ NEDERLANDS DIPLOMAAT

als je de vinger op de knip houdt’, zegt een Nederlands­e diplomaat.

Het is misschien een boutade, maar voor Hoekstra gaat ze wel op. Hoewel hij aanvankeli­jk een wat stuurse indruk maakt, blijkt hij zich achter de schermen helemaal in zijn sas te voelen. Dat kan ook Thijs Broer vaststelle­n. De politiek journalist van Vrij Nederland liep vorig jaar drie maanden mee in zijn spoor. Die zag in de eerste plaats een ‘buitengewo­on intelligen­te en charmante man vol zelfvertro­uwen’. Maar: ‘Keerzijde is dat zijn grote zelfvertro­uwen en soms wat hoekige optreden in politieke kringen wel eens als arrogantie worden ervaren.’

‘Nieuwe hoop van de euro’

De begrotinge­n die Hoekstra kan presentere­n, zien er ook almaar beter uit. Nederland volgt de richtlijne­n van Europa scrupuleus op. Dat leidt in 2018 en 2019 tot begrotinge­n met overschot. Dat landen als Italië en Frankrijk daar niet in slagen, is bij hem – en bij Rutte – een blijvende bron van ergernis.

Op het Europese toneel treedt Hoekstra dan ook in de voetsporen van zijn voorganger­s Jan Kees De Jager, ook een CDA’er, en Jeroen Dijsselblo­em. Tijdens de financiële crisis wierpen die zich samen met hun Duitse collega Wolfgang Schäuble op tot de strengste rentmeeste­rs van Europa. Zelfs de sociaaldem­ocraat Dijsselblo­em toonde geen genade voor de Grieken.

Schäuble is ondertusse­n van het toneel verdwenen, maar Hoekstra heeft diens stokje meteen overgenome­n. Daarvoor kreeg hij vorig jaar nog compliment­en van de Frankfurte­r Allgemeine

Zeitung. Die riep hem uit tot ‘nieuwe hoop van de euro’. ‘Wie stelt zich anders nog teweer tegen schuldenma­kerij?’

‘Kinderlijk gedrag’

De voorbije maanden voerde Hoekstra ook het verzet aan van de noordelijk­e landen die zich kantten tegen een minieme verhoging van de Europese meerjarenb­egroting. Eigenlijk had daarover in februari een akkoord gesloten moeten zijn, maar door de starre houding van Nederland mislukte een speciale top die Charles Michel daarover had georganise­erd. Zelfs de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel maakte zich druk over het ‘kinderlijk gedrag’ van de Nederlande­rs.

Maar in eigen land gingen veel handen op elkaar bij zoveel standvasti­gheid. De ster van Hoekstra gaat almaar meer schitteren. Broer: ‘Het is geen wonder dat hoopvolle christende­mocraten in Nederland een toekomstig­e premier in hem zien.’ Voorlopig is er maar één probleem: Hoekstra’s partij is maar half zo groot als de VVD van Mark Rutte. Maar volgens politiek columnist TomJan Meeus (NRC) is Rutte op zijn hoede voor de groeiende popularite­it van Hoekstra en hij is daarom minder bereid tot compromiss­en in Europa. Volgend jaar moet Nederland naar de stembus.

 ?? © belga ?? Wopke Hoekstra scheerde hoge toppen in de bedrijfswe­reld, voor hij zich in de Eerste Kamer liet opmerken door niet altijd met zijn partij mee te stemmen.
© belga Wopke Hoekstra scheerde hoge toppen in de bedrijfswe­reld, voor hij zich in de Eerste Kamer liet opmerken door niet altijd met zijn partij mee te stemmen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium