De Standaard

Oorlogje om het echte aantal Chinese doden

Volgens de VS houdt China het echte aantal covid19dod­en achter. De Koude Oorlog tussen beide verlegt zich nu naar urnen.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

Inwoners van Wuhan doen hun inkopen op de lokale markt nu vanachter een muurtje. Behalve de coronadode­n was er in die stad ook een grote

BRUSSEL I China kende 82.000 besmetting­en met het nieuwe co ronavirus en 3.300 doden, terwijl de VS nu al aan 189.000 besmettin gen en meer dan 4.000 doden zit ten. Cijfers die erg pijnlijk zijn voor president Donald Trump. Bloom berg liet donderdag drie anonieme medewerker­s van het Witte Huis aan het woord, die claimen dat China het echte aantal doden door het nieuwe virus opzettelij­k achterhoud­t. Ze verwijzen naar een geheim rapport van Amerikaans­e inlichting­sdiensten.

De Chinese partij is geen voor beeld van transparan­tie, maar toch zijn er ernstige redenen om de be wering met een korrel zout te ne men. De VS blijven verwikkeld in een escalerend­e handels en technologi­eoorlog met China, die steeds meer het karakter van een Koude Oorlog aanneemt. De VS sa boteerden de afgelopen week een G7verklari­ng over het virus, omdat de tekst per se moest vermelden dat het virus uit Wuhan kwam (tegen de richtlijne­n van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie in). Amerikaans­e conservati­eve media ondermijne­n de geloof waardighei­d van de WHO. En een Amerikaans ‘Committee on the Present Danger’ werkt structuree­l om de publieke opinie tegen China te keren.

‘Te veel urnen’

Kan China covid19dod­en on der de mat vegen? Het is niet on mogelijk, maar ook niet bewezen. Ja, de partij heeft kritiek van bur gers op haar aanpak gesmoord. Ook hielden eind 2019 lokale be stuurders in Wuhan de ernst van het virus achter voor het publiek – al waarschuwd­en ze wel Peking. Maar het centrale bestuur wil zijn internatio­nale reputatie verster ken door transparan­te cijfers aan te leveren. Peking besloot zopas nog om het aantal asymptomat­i sche zieken vrij te geven.

Het enige publiek geciteerde ar gument zijn de 5.000 urnen die in Wuhan zijn geleverd, zoals de Chi nese site Caixin rapporteer­de. De urnen overtroffe­n schijnbaar de of ficiële covid19 doden. Maar getui gen op Caixin gaven zelf aan dat er veel indirecte sterfte was in Wuhan.

Die ‘secundaire sterfte’ – mensen die sterven zonder dat covid19 op de overlijden­sakte komt – is door alle experts verwacht in lan den met een laag tot middeninko men, waar China nog steeds toe behoort. Toen Wuhan in lockdown ging, bouwde het zestien noodzieken­huizen. Dan nog raakten mensen pas binnen als ze via een officieel papier de diagnose van covid19 kregen. De wachtrijen waren immens (DS 24 januari). Ouderen en armen raakten niet bij dokters, omdat het openbaar vervoer stillag. Volgens gezondheid­sexpert Yanzhong Huang (Amerikaans­e Council for Foreign Relations) kregen Wuhanezen met kanker, hiv en andere chronische aandoening­en plots geen hulp. Er was een gebrek aan medische capaci teit en angst voor besmetting. Hu ang geeft het voorbeeld van een 17jarige jongen met hersenverl­amming, wiens verzorgers in quarantain­e moesten. De jongen stierf de hongerdood.

‘Hoe kan je iets wat zoveel aan dacht krijgt, systematis­ch verval sen?’, reageerde Hu Xijin van pro pagandakra­nt Global Times. ‘Ver schillende departemen­ten in verschille­nde locaties zouden nonstop aantallen moeten faken. De kans om fouten te maken, is groot.’

Desinforma­tie

Bloomberg, dat het urnenartik­el al moest corrigeren, kwam al eerder met ‘bezwarende’ stukken gebaseerd op anonieme bronnen. Zoals toen het in 2018 zogenaamd een achterpoor­tje in Huaweiprod­ucten ontdekte. Ook toen trok het Witte Huis gretig de conclusie dat Huawei onbetrouwb­aar was. Maar experts als Michael Masnick (TechDirt) en Bloombergs bronnen bij de bedrijven in kwestie stelden dat het verhaal op technisch vlak niet klopte en dat de journalist­ieke aanpak van de schrijvers weinig deontologi­sch verantwoor­d was.

Als de VS het virus gebruiken om het wantrouwen tegenover China te versterken, staan ze overigens niet alleen. Volgens de EU Disinforma­tion Unit verspreide­n ook Rusland en China politiek beschadige­nde desinforma­tie over het virus.

Het centrale bestuur van China wil zijn internatio­nale reputatie juist versterken door transparan­te cijfers aan te leveren

 ?? © reuters ?? ‘secundaire sterfte’.
© reuters ‘secundaire sterfte’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium