De Standaard

‘Dit soort collegiali­teit is bij schrijvers zeldzaam’

Saskia de Coster deed de openingsze­t van het feuilleton ‘Decamerone 2020’ en schreef voor vandaag het slotakkoor­d. De cirkel is rond: hoe blikt zij terug op de reeks?

- VEERLE VANDEN BOSCH

Samen met veertien collega’s van naam en faam liet Saskia de Coster drie weken lang haar verbeeldin­g de vrije loop voor Decamerone 2020.

Welke afwegingen heb je gemaakt toen je de eerste aflevering schreef? En wat vond je van de verwikkeli­ngen die je opvolgers hebben verzonnen?

‘Ik wilde altijd al eens een verhaal in een kapsalon laten beginnen, een plek waar je iedereen kunt tegenkomen, én met een vrouwelijk hoofdperso­nage. Verder lag alles open, ik zette een paar lijnen uit, met een paar hints van wat er op straat en in de maatschapp­ij aan de hand is. Het was spannend om te zien hoe de volgende pen daarmee aan de haal ging.’

‘Wat me opviel, is dat elke schrijver een soort watermerk heeft. Dat zit vaak in details. Ilja Leonard Pfeijffer maakte van het nog naamloze kind een meisje dat Geluksvoge­l heet. Dat is iets kleins, maar daarmee tilde hij het wel naar een ander plan, een heel bepalende ingreep. Het verbaasde me ook niet dat Jeroen Olyslaeger­s een stoet opvoerde waarin solidarite­it en de samenhang van de gemeenscha­p centraal stonden. Of dat Filip Rogiers het journalist­ieker aanpakte, het gezichtspu­nt omdraaide en vanuit de taxichauff­eur begon te schrijven, terwijl Annelies Verbeke in de gedachtewe­reld van Marie dook en Jamal Ouariachi de kaarten flink schudde.’

‘En toch haakte alles mooi in elkaar. We schreven niet tegen elkaar op, er was respect voor wat de ander

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium