De Standaard

De bossen van Antarctica

- SENNE STARCKX

NieuwZeela­nd? Nee, hoor: Antarctica, tijdens die warme Zuidpoolzo­mer van 90 miljoen jaar geleden.

De Zuidpool kende negentig miljoen jaar geleden een warmer klimaat dan ons land vandaag. In plaats van een ijskap waren er weelderige wouden waarin wellicht ook dinosaurië­rs rondliepen.

Tijdens het Krijt, dat duurde van pakweg 140 tot 66 miljoen jaar geleden, kenden de dinosaurië­rs hun hoogdagen. Minder bekend is dat ook het kwik toen buitengewo­on hoog klom. Met alle gevolgen van dien: het zeepeil lag tijdens het middenKrij­t (de warmste periode) 170 meter hoger dan vandaag, en in de tropen was het zeewater op sommige plekken 35 graden.

Ook toen al was de oorzaak een hoge concentrat­ie broeikasga­ssen in de atmosfeer. Die van CO2 zou rond de duizend partikels per miljoen luchtdeelt­jes (ppm) gelegen hebben, denken paleoklima­tologen. Of dat dachten ze. Want in de recentste editie van Nature schrijven Britse en Duitse wetenschap­pers dat het CO2gehalte tijdens het middenKrij­t nog veel hoger moet geweest zijn, ergens rond de 1.400 ppm – vandaag zitten we aan 415 ppm. Dat maken de vorsers op uit teruggevon­den resten van een regenwoud in WestAntarc­tica, waarvoor geen andere verklaring bestaat dan een nóg sterker prehistori­sch broeikasef­fect.

In de zeebodem voor de kust van WestAntarc­tica troffen onderzoeke­rs massaal versteende boom en plantenwor­tels aan, sporen van varens en zelfs stuifmeelk­orrels: allemaal resten van wat ooit een weelderige jungle moet zijn geweest. De fossiele resten bleken 90 miljoen jaar oud. De vondst dateert al van de Zuidpoolzo­mer (onze winter) van 2017, toen het Duitse onderzoeks­schip Polarstern in een baai voor de Pine Islandglet­sjer lag.

Nu zijn er wel eerder fossiele overblijfs­elen van vegetatie gevonden op de Zuidpool, maar dat gebeurde steeds een flink stuk noordelijk­er – bijvoorbee­ld op het Antarctisc­he Schiereila­nd, de ‘vinger’ die naar ZuidAmerik­a wijst. De Pine Islandglet­sjer ligt vandaag op 73 graden zuiderbree­dte. Dat is ook niet pal op de geografisc­he zuidpool, maar laat die in de loop der tijd wat verschoven zijn. ’90 miljoen jaar geleden lag deze plek op 82 graden’, mailt de Duitse geoloog Johann Klages van het Alfred Wegenerins­tituut in Bremerhave­n. ‘Toen lag ze maar 900 kilometer van de zuidpool.’

Warmer dan België

Vandaar dat het CO2gehalte tijdens het middenKrij­t nu naar boven wordt bijgesteld, anders kunnen klimatolog­en niet uitleggen dat er zo ver zuidelijk regenwoude­n voorkwamen. Dat betekent natuurlijk ook dat er toen geen kilometers­dikke ijskap op Antarctica lag. Het klimaat was er trouwens warmer dan in België vandaag, met een gemiddelde jaartemper­atuur van twaalf graden – bijna twee graden hoger dan bij ons. En volgens de Britse leden van het onderzoeks­team ‘regende het er zo vaak en hard als in Wales’.

De auteurs van de Naturestud­ie denken dat de Zuidpoolwo­uden sterk leken op de huidige gematigde regenwoude­n in NieuwZeela­nd – dicht begroeid en met vochtige, vaak zompige bodems. Dat is aannemelij­k, want tijdens het middenKrij­t lag het oercontine­nt

Zeelandië nog dichtbij WestAntarc­tica – totdat het wegdreef naar het noorden. NieuwZeela­nd herinnert vandaag aan dat grotendeel­s verzonken continent.

Maar wacht eens even: kan een regenwoud wel gedijen tijdens de poolnacht, die vier maanden aanhoudt? Andere Britse wetenschap­pers onderzocht­en dat een tijd geleden al, in warme verduister­de serres met een verhoogde CO2concent­ratie. Planten en bomen

‘In zo’n omgeving zou het vreemd zijn mochten er geen dinosaurië­rs hebben geleefd’

JOHANN KLAGES

Geoloog

bleken zich opmerkelij­k goed aan te passen. Voornameli­jk omdat ze tijdens de Zuidpoolzo­mer de klok rond aan fotosynthe­se konden doen en zo reserves konden aanleggen.

Liepen er ook dinosaurië­rs rond in de Antarctisc­he wouden? ‘We hebben alleen plantenres­ten in onze boorkernen teruggevon­den’, schrijft Klages. ‘Maar in zo’n omgeving zou het veeleer vreemd zijn als er geen dinosaurië­rs zouden hebben geleefd – wellicht soorten met goed ontwikkeld nachtzicht.’

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium