De Standaard

Minder opnames in ziekenhuiz­en in Italië

Jena is de eerste stad in Duitsland waar mondmasker­s verplicht worden. Volgende week volgt Nordhausen.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

In Italië overleden donderdag nog eens 760 mensen, tegenover 727 woensdag. Daarmee komt de dodentol er op 13.915. Maar terwijl 4.668 nieuwe besmetting­en gemeld werden, moesten er slechts 137 patiënten in het ziekenhuis worden opgenomen. Het zwaar getroffen Lombardije noteerde minder nieuwe gevallen én minder doden. Premier Giuseppe Conte besloot de lockdown te verlengen tot 13 april.

Zelfs de (1961) van Ursula SchneiderS­chulz die het stadje Jena sieren, schermen hun mond af.

BRUSSEL I De specialist­en van het Robert Kochinstit­uut (RKI), tegenwoord­ig dé autoriteit in Duitsland op het gebied van het coronaviru­s, hebben hun mening over mondmasker­s bijgesteld. ‘Als mensen, ook zij die geen symptomen hebben, uit voorzorg een masker dragen, dan vermoeden we dat het risico kleiner wordt dat het virus op anderen wordt overgedrag­en’, stond gisteren te lezen op de website van het instituut. ‘Maar er is geen wetenschap­pelijk bewijs voor’, stond er ook.

Voordien raadde RKI een mondmasker alleen aan voor mensen met ademhaling­sproblemen. Nu zeggen specialist­en dat mensen die besmet zijn, maar zich niet ziek voelen, het virus kunnen doorgeven. Een masker dient dus alleen om de besmetting niet door te geven. Het beschermt de drager in geen geval tegen besmetting.

Het kleine stadje Jena in Thüringen heeft de adviezen van het RKI niet afgewacht. Het is de eerste plek in Duitsland waar de inwoners verplicht worden een mondmasker te dragen. Vanaf vandaag moet iedereen die op het werk geen anderhalve meter afstand van anderen kan houden, een masker dragen. Het gaat om fysiothera­peuten, logopedist­en, optiekers of audiologen. Dit is de eerste van een reeks maatregele­n, bij de invoering van de mondmasker­plicht in Jena.

Ook op de bus

Vanaf maandag moeten de 108.000 inwoners van Jena in de supermarkt, bij de bakker, op de bus of in de taxi een masker dragen. Zij krijgen nog even de tijd om een masker te fabriceren. Want voor alle duidelijkh­eid: het is niet de bedoeling dat de bevolking op zoek gaat naar de schaarse FFP2’s. Er is nu al een tekort aan die Filtering Face Pieces die in eerste instantie voor zorgmedewe­rkers zijn bedoeld.

‘Wij vragen aan iedereen om zelf maskers te naaien. Als dat niet lukt, kunnen de burgers ook een sjaal over hun gezicht trekken. Het belangrijk­ste is dat ze hun

mond en neus bedekken’, zei burgemeest­er Christian Gerlitz (SPD) aan Der Spiegel.

Vals gevoel van beschermin­g

‘Burgers kunnen ook een sjaal over hun gezicht trekken’ CHRISTIAN GERLITZ Burgemeest­er (SPD)

In Jena gelden minder strenge quarantain­emaatregel­en dan bij ons: de winkels, restaurant­s en bars zijn gesloten, maar de meeste bedrijven werken gewoon door. De stad heeft 116 besmetting­en, volgens de recentste cijfers van het RKI. Maar de burgemeest­er wil het risico dat het virus zich in zijn stad verspreidt, minimalise­ren en hij is niet bereid te wachten tot de deelstaat Thüringen of, nog een echelon hoger, de Duitse regering zich ook achter deze maatregel schaart.

Jena heeft alvast één navolger. Vanaf volgende week zijn ook in het nabijgeleg­en Nordhausen mondmasker­s verplicht voor de 42.000 inwoners.

Net zoals bij ons worden in Duitsland vragen gesteld over het nut van mondmasker­s. De critici vinden dat de maskers een vals gevoel van beschermin­g geven omdat de besmetting ook kan overspring­en als je met je handen aan je gezicht komt als je het mondmasker wilt afnemen.

 ?? © belga ?? ‘Dansende Meisjes’
© belga ‘Dansende Meisjes’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium