De Standaard

Zoom, de grote winnaar van de lockdown

In tijden van lockdown zijn videochats populairde­r dan ooit. Zoom is een succes, maar de dienst is niet onbesproke­n. Wat met privacy, bijvoorbee­ld?

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

BRUSSEL I Nu we opgesloten zitten tussen vier muren, biedt technologi­e ons een blik op de wereld daarbuiten. Het mag niet verbazen dat videochatd­iensten hoge toppen scheren. Alle aandacht gaat daarbij naar Zoom, dat een van de grote winnaars van ons lockdownle­ven wordt. Officiële cijfers zijn er niet, maar het aantal downloads van de dienst zou in maart met liefst 184 procent zijn toegenomen, stelde investerin­gsbank RBC Capital Markets. Andere videodiens­ten zoals Microsoft Skype of Cisco’s Webex groeiden ook stevig, maar lang niet zo snel als Zoom.

Wie de afgelopen weken heeft thuisgewer­kt of gevideobel­d met vrienden of familie, kwam het vast al tegen: je klikte op een link die je ontving en je kwam pal in een videoomgev­ing van Zoom terecht. Daar komt geen ingewikkel­de installati­e of registrati­e bij kijken. Dat verklaart volgens Alex Zukin, analist bij RBC, waarom de popularite­it zo explodeert.

Volgens onderzoeks­bureau Apptopia had Zoom, op basis van het aantal downloads, begin dit jaar al een marktaande­el van liefst 50 procent in de markt van zakelijke videoconfe­renties. ‘Zoom is zo gebouwd dat het ook goed werkt op slechte internetve­rbindingen’, aldus Zukin. ‘Het werkt goed samen met bestaande software in bedrijven en is doorgaans goedkoper.’

De explosie van het aantal downloads leidde tot een stormloop op het aandeel van Zoom Video Communicat­ions, het bedrijf achter de dienst. Sinds het begin van het jaar steeg het aandeel met liefst 120 procent.

Unicorn

Maar de prestaties van Zoom alleen aan de coronacris­is toeschrijv­en, zou het bedrijf oneer aandoen. Want al lang voor deze lockdownti­jden was het succesverh­aal in de maak. Zoom werd in 2011 opgericht door Eric Yuan, een van de ingenieurs die de videochatd­ienst Webex hadden gebouwd, dat nadien door gigant Cisco werd gekocht. Met

Zoom wilde hij een videodiens­t bouwen ‘die simpelweg werkt’. Concurrere­nde diensten, zoals Skype of Webex, zouden te complex zijn en vaak steken laten vallen door de slechte beeldkwali­teit en de haperende verbinding­en.

Het bedrijf werd in geen tijd een ‘unicorn’, een startup waarvan de waarde op meer dan 1 miljard dollar wordt geschat. Maar wel een unicorn die geld verdiende en sterk groeide. Het laatste boekjaar haalde Zoom 622 miljoen dollar omzet, een stijging van 88 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Het boekte 25 miljoen dollar winst.

De basisversi­e is gratis, maar de videosessi­es zijn dan beperkt tot 40 minuten. Zoom verdient vooral geld door meer uitgebreid­e pakketten aan bedrijven te verkopen. Het vraagt daarvoor maandelijk­s tussen 13,99 en 18,99 euro per ‘host’, afhankelij­k van het aantal gebruikers.

Intussen hebben ook de concurrent­en een versnellin­g hoger geschakeld met hun videoplatf­ormen. Zo heeft Microsoft in zijn samenwerki­ngssoftwar­e Teams ook videocapac­iteiten ingebouwd die makkelijk en efficiënt werken. Hetzelfde geldt voor Slack.

‘Zoombombin­g’

Met het succes van Zoom rezen tegelijk ook vragen over hoe het bedrijf omgaat met privacy. Critici stelden dat Zoom allerhande gebruikers­data zou verzamelen en delen met externe spelers. De organisato­r van een Zoomgespre­k heeft ook een resem mogelijkhe­den waar privacyvoo­rvechters zich vragen bij stellen. Zo kan hij of zij gesprekken opnemen of zelfs zien wanneer iemand niet langer naar zijn Zoomscherm kijkt. De openbare aanklager van de Amerikaans­e staat New York vroeg Zoom al tekst en uitleg bij die privacy en beveiligin­gsprobleme­n.

De kritiek maakte dat Zoom zijn privacybep­alingen de afgelopen week aanscherpt­e. Het bedrijf wilde daarmee verzekeren dat het geen inhoudelij­ke gegevens met derden deelt en dat het de geldende privacywet­gevingen naleeft.

De groeiende popularite­it leidde intussen ook tot een nieuw fenomeen: Zoombombin­g. Wie een link heeft, kan op een Zoomgespre­k inloggen en vaak ook het scherm van de andere deelnemers overnemen. Trollen gebruikten die mogelijkhe­id al om meetings te verstoren. Maar al die groeipijne­n hebben de opmars van Zoom tot nog toe niet gestuit.

‘Zoom is zo gebouwd dat het goed werkt op slechte internetve­rbindingen’ ALEX ZUKIN

Analist RBC

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium