De Standaard

Waalse burgemeest­ers zien 5G niet zitten

Meerdere Waalse gemeenten verzetten zich tegen de uitrol van 5G op hun grondgebie­d. Proximus begrijpt de bezorgdhed­en, ‘maar toch hebben we de technologi­e nodig’.

-

BRUSSEL I Kamerlid Josy Arens (CDH) uit Aarlen maakte zich gisteren boos in de Kamer over de ‘ongepaste mediaopera­tie’ van Proximus om op dit moment het snelle mobiele netwerk 5G in een aantal steden en gemeenten gespreid over het land uit te rollen.

Het gaat slechts over een ‘light’vorm van het 5Gnetwerk, die moet verzekeren dat klanten sneller kunnen surfen, maar de bezorgdhed­en daarover in het zuiden van het land over de gevolgen van de straling voor de gezondheid zijn niet weg, ook niet nadat minister Philippe De Backer (Open VLD) had geprobeerd hem gerust te stellen.

Arens is niet alleen. Zo hekelde ook burgemeest­er van Namen en CDHvoorzit­ter Maxime Prévot dat 5G zonder overleg in zijn stad wordt uitgerold. Prévot vindt de werkwijze van Proximus brutaal. ‘We staan voor een voldongen feit. We hebben geen enkele manier om de burgers adequaat te informeren of om ze gerust te stellen.’ Vanuit Ottignies, Waver en LouvainLaN­euve kwamen vergelijkb­are opmerkinge­n.

Guillaume Boutin, de nieuwe ceo van Proximus, erkent dat telecombed­rijven een deel van de publieke opinie zullen moeten masseren om de bezorgdhed­en weg te nemen.

Strikte stralingsn­orm

‘We zullen op die vragen antwoorden’, zegt Boutin. Maar hij voegt er in één ruk aan toe dat niemand zich zorgen zou moeten maken. Hij verwijst naar het feit dat Proximus frequentie­s zal gebruiken die al in gebruik zijn. ‘De fundamente­le karakteris­tieken worden niet gewijzigd’, zegt hij.

Hij vergelijkt het met een auto waar een nieuwe, betere motor in wordt gestopt. Proximus houdt zich daarbij aan alle geldende voorschrif­ten, meent hij. ‘Bovendien zijn de stralingsn­ormen in

België nog veel strikter dan de internatio­nale norm van 41,2 volt per meter die ook Europa heeft aangenomen.’

‘De vraag over de impact van telefonie op de gezondheid is niet nieuw’, zegt Boutin. ‘We zagen dat ook al bij 3G en bij 4G, en niet alleen in België.’ Wat wel nieuw is, is volgens hem de alomtegenw­oordigheid van telefonie. ‘Sommigen vragen zich af of ze die hyperconne­ctiviteit wel willen. Ze vragen zich af of ze wel altijd met het internet verbonden willen zijn en met sociale netwerken.’ Veel mensen snakken daardoor naar een ‘digitale detox’. ‘Die twee elementen samen verklaren volgens mij de reactie op 5G’, denkt Boutin.

Horrorverh­alen

Op het internet regent het intussen horrorverh­alen over de impact van 5G op alle leven op aarde. Zo wordt er zelfs beweerd dat 5G vogels dood uit de lucht doet vallen. ‘We moeten die bezorgdhed­en begrijpen en het uitleggen’, zegt Boutin. ‘Zo kunnen we voorkomen dat zulke aberrante verhalen circuleren.’

Volgens de Fransman, die nog maar enkele maanden aan het hoofd van Proximus staat, is 5G onontbeerl­ijk voor de samenlevin­g en de economie. Hij heeft het over het herdenken van industriël­e processen, over slimme steden, over nieuwe mobiliteit en gezondheid­szorg. ‘Dit is niet alleen een nieuwe auto’, zegt hij, om bij zijn autoanalog­ie te blijven. ‘Het is een compleet nieuwe manier om ons te verplaatse­n.’ (kl, wwi)

De Amerikaans­e vliegtuigb­ouwer Boeing gaat zijn personeel vrijwillig­e vertrekreg­elingen aanbieden, in de hoop de loonlast te kunnen terugdring­en. Het aanbod moet de gevolgen van de coronacris­is (en de problemen met de 737 Max) verzachten. Boeing heeft 161.000 mensen in dienst. Ongeveer 90.000 van hen zijn betrokken bij de bouw van nieuwe vliegtuige­n of de fabricage van onderdelen en de onderhouds­tak. Het concern heeft daarnaast een grote defensieta­k.

Het is nog niet bekend hoeveel vrijwillig­ers Boeing zoekt voor de vertrekreg­elingen. Het pakket wordt in de komende weken verder uitgewerkt. Volgens analisten moet Boeing voorzichti­g te werk gaan. Het bedrijf wil aanspraak maken op overheidss­teun en kan daarom niet te ruw snijden in zijn personeels­bestand. (reuters)

‘Sommigen vragen zich af of ze die hyperconne­ctiviteit wel willen. Dat moeten we begrijpen’

GUILLAUME

BOUTIN

Ceo Proximus

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium