De Standaard

Werkgroep moet knopen doorhakken

-

BRUSSEL I Na het advies van de raad van bestuur van de Pro League om het voetbalsei­zoen 20192020 af te sluiten formeel moet de beslissing nog worden bekrachtig­d door de Algemene Vergaderin­g is de nieuwe kampioen bekend. Club Brugge volgt Genk op. Een werkgroep die bestaat uit clubbestuu­rders Peter Croonen (Genk), Michel Louwagie (AA Gent), Eddy Cordier (Zulte Waregem), Joseph Allijns (KV Kortrijk) en Philippe Bormans (Union) aangevuld met het management van de Pro League, moet de overige knopen ontwarren.

De verdeling van de Europese tickets lijkt op het eerste gezicht eenvoudig. Er zijn vijf tickets te verdelen, dus die kunnen naar de top vijf in de eindstand. Club Brugge mag als kampioen sowieso naar de Champions Leaguepoul­es. Gent mag naar de CLvoorrond­es. Charleroi stunt en kan naar de Europa Leaguepoul­es. Antwerp zou zich voor de derde/voorlaatst­e ELvoorrond­e plaatsen en Standard voor de tweede.

Case closed? Toch niet, want we zitten nog met een bekerfinal­e. Als die kan worden gespeeld en Club klopt Antwerp, dan krijgt Charleroi – zoals hierboven vermeld – het ticket voor de ELgroepsfa­se. Maar wint Antwerp de beker, dan snoept het dat lucratieve ticket nog van Charleroi af. Dan moeten de Karolo’s vrede nemen met de derde voorronde. Wat er gebeurt als de finale niet kan worden gespeeld, moet de werkgroep uitmaken.

Een ander heet hangijzer is de vraag wie degradeert en wie promoveert. Alles hangt af van het competitie­format dat de werkgroep voor volgend seizoen naar voren zal schuiven: één met zestien clubs of één met achttien (of zelfs twintig) clubs?

Blijven we bij zestien clubs dan zakt rode lantaarn WaaslandBe­veren. Het geluk van geelblauw is dat heel wat clubs voorstande­r zijn van een competitie met achttien. Dan blijven de Waaslander­s in 1A en stijgen zowel OHL als Beerschot uit 1B.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium