De Standaard

Laat kinderen lezen, lezen, lezen

Geeft enkele tips om te voorkomen dat leerlingen leesachter­stand oplopen door de coronacris­is.

-

Sinds enkele jaren weten we dat veel lagerescho­olkinderen in Vlaanderen te weinig lezen en dat hun niveau van begrijpend lezen mee daardoor ondermaats is. De coronacris­is dreigt dat probleem te vergroten. Tenzij we doordacht optreden en van die crisis gebruikmak­en om het leesproble­em aan te pakken.

Via een samenwerki­ng tussen de overheid, onderwijsk­oepels, bibliothek­en, scholen en ouders zouden we na de lockdown veel leesclubs kunnen oprichten waarin groepjes kinderen begeleidin­g krijgen om rond een bepaald thema één of meer boeken te lezen en daarover van gedachten te wisselen. Tijdens het derde trimester kan dat hopelijk nog in de klas gebeuren, maar we moeten nu al voorbereid­ingen treffen om dat voort te zetten in (een deel van) de zomervakan­tie. De lessen die leerlingen gemist hebben, kunnen ze dan grotendeel­s inhalen. Zo kunnen alle leerlingen, ook de kansarme, in september sterk aan het nieuwe schooljaar beginnen.

Inhalen in zomervakan­tie

Dat voorstel is gebaseerd op onderzoek over het effect van de zomervakan­tie op schoolse vaardighed­en. De leerlingen verliezen tijdens een schoolvrij­e periode een deel van de vaardighed­en die ze zich op school eigen maakten, maar dat verlies varieert naargelang van het leerdomein en van het soort gezin waarin het kind opgroeit. Zo is er voor wiskundige vaardighei­d bij vrijwel alle kinderen een beperkt verlies. Vooral voor leesvaardi­gheid varieert de mate van verlies duidelijk in functie van de gezinsacht­ergrond. Bij leerlingen uit kansarme gezinnen is dat verlies tijdens de zomervakan­tie vaak groot, bij leerlingen uit kansrijke gezinnen is de afname van de leesvaardi­gheid veelal beperkt (soms boeken ze zelfs vooruitgan­g).

Er zijn zelfs aanwijzing­en dat dit verschil in effect van de zomervakan­tie op de leesvaardi­gheid de hoofdverkl­aring is van de kansenonge­lijkheid in ons onderwijs. Om dat nega

tieve effect van de zomervakan­tie tegen te gaan, zetten landen zoals de Verenigde Staten in op ‘zomerschol­en’. Vooral voor kansarme leerlingen bieden scholen tijdens die periode een aangepast aanbod aan.

Boeken met een rijk taalgebrui­k

Wat is er nodig om de effecten van de coronacris­is op te vangen?

1. Bibliothek­en (schoolbibl­iotheken en openbare bibliothek­en) moeten hun assortimen­t van goede kinderboek­en ten volle etaleren of sterk uitbreiden, zodat grote groepen kinderen er gebruik van kunnen maken. Dat vereist een overzicht van welke goede kinderen jeugdboeke­n beschikbaa­r zijn. Daarbij moet er ook aandacht zijn voor eboeken en luisterboe­ken. Voor Vlaanderen is op www.iedereenle­est.be en vooral op www.boekenzoek­er.be veel inspiratie te vinden.

Kwaliteits­volle fictie en nonfictie kinderen jeugdboeke­n hebben een duidelijke verhaalstr­uctuur, een rijk taalgebrui­k en veel verwijzing­swoorden. Het zijn dus boeken die de kinderen graag lezen, in tegenstell­ing tot de boeken die gemaakt worden voor ‘niveauleze­n’, met verarmd taalgebrui­k.

2. Leerkracht­en zullen hopelijk nog de mogelijkhe­id hebben om de leerlingen in het derde trimester te laten samen lezen rond een rijk thema. Daarbij kunnen de leerlingen van eenzelfde klas verschille­nde boeken lezen, afhankelij­k van hun vaardighed­en en hun interesse. Maar het is erg belangrijk om met de hele klas als groep te werken.

Scholen zullen keuzes moeten maken. Waaraan willen ze de beschikbar­e tijd besteden? De tijd voor lezen (en rekenen) zou drastisch uitgebreid moeten worden, zowel voor aanvankeli­jk lezen (eerste leerjaar), als voor voortgezet lezen (vanaf het tweede leerjaar) en voor begrijpend lezen. Belangrijk is dat begrijpend lezen focust op kennis opbouwen en leren denken.

3. De goede schoolbibl­iotheken zouden tij

dens de zomervakan­tie een beperkt aantal uren per week kunnen openblijve­n. Voor de duur van de vakantie kunnen enkele leerkracht­en die goed vertrouwd zijn met kinderboek­en, vrijwillig en roterend een paar uren per week individuel­e kinderen en gezinnen helpen bij hun keuze.

Scholen kunnen in de vakantie enkele weken een zomerschoo­l organisere­n

Scholen kunnen misschien in de vakantie ook enkele weken een zomerschoo­l organisere­n, op zijn minst voor hun kansarme leerlingen. Welke leerlingen daaraan echt behoefte hebben, weten de meeste leerkracht­en nu al, op basis van hun ervaringen tijdens de voorbije schoolarme weken. Leerkracht­en moeten zelf beoordelen of ze daaraan willen en kunnen meewerken.

4. Openbare bibliothek­en kunnen ook (eventueel tijdelijk) personeel inzetten, dat kinderen kan helpen om geschikte boeken te kiezen. Het liefst doen ze dat al snel na het einde van de lockdown en blijven ze het doen tot het einde van de grote vakantie.

5. De Vlaamse overheid zou scholen en bibliothek­en een extra budget kunnen verlenen om een grote lading kwaliteits­volle kinder en jeugdboeke­n aan te kopen. En om personeel te vergoeden voor de tijdelijke extra inzet tijdens de zomervakan­tie.

En vooral: de Vlaamse overheid zou de komende tijd extra stimulanse­n kunnen geven aan directies en leerkracht­en om zich grondig te laten bijscholen over goed leesonderw­ijs. Ondersteun­d door onderzoek en een wetenschap­pelijk uitgewerkt feedbacksy­steem kunnen ze werken aan systematis­che schoolontw­ikkeling van het leesonderw­ijs op onze basisschol­en en aan de evaluatie daarvan.

 ?? © getty ?? ‘Bibliothek­en moeten hun assortimen­t van goede kinderboek­en sterk uitbreiden.’
© getty ‘Bibliothek­en moeten hun assortimen­t van goede kinderboek­en sterk uitbreiden.’
 ??  ?? JAN VAN DAMME
Wie? Emeritus hoogleraar onderwijsk­unde (KU Leuven).
Wat? De overheid, onderwijsk­oepels, bibliothek­en, scholen en ouders moeten de handen in elkaar slaan om te maken dat leerlingen toegang hebben tot goede kinderboek­en.
JAN VAN DAMME Wie? Emeritus hoogleraar onderwijsk­unde (KU Leuven). Wat? De overheid, onderwijsk­oepels, bibliothek­en, scholen en ouders moeten de handen in elkaar slaan om te maken dat leerlingen toegang hebben tot goede kinderboek­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium