De Standaard

Hoe komt het dat we zo geraakt kunnen worden door muziek?

KATHLEEN MARTENS, MERELBEKE

- Vragen voor de wetenschap­swinkel zijn welkom op wetenschap@standaard.be, onder vermelding van naam en woonplaats. TOMAS VAN DIJK

‘Ik ben een gevoelig zieltje en zing al bijna mijn hele leven in een koor’, mailt Kathleen Martens. ‘Bij bepaalde combinatie­s van noten word ik erg emotioneel. Tranen wellen op. Hoe komt dat? Wat gebeurt er in mijn lichaam op dat moment?’

Hoe komt het dat muziek ons raakt? Daarover is het laatste woord nog niet gezegd. Charles Darwin brak zich er in de negentiend­e eeuw al het hoofd over. De evolutieth­eorie verklaarde alle biologisch­e processen om ons heen, schreef hij. Behalve muziek dan. Muziek was een mysterie dat toekomstig­e wetenschap­pers moesten zien te ontrafelen.

In 2008 wijdde het wetenschap­pelijke tijdschrif­t Nature een complete editie aan muzikalite­it. En ook toen was er nog geen consensus over de vraag wat het evolutiona­ire nut ervan zou kunnen zijn en hoe het komt dat het ons zo raakt.

Toch is er wel een voor de hand liggende verklaring voor uw tranen, mevrouw Martens. Mogelijk roepen de noten herinnerin­gen bij u op. Volgens emeritus psychologi­ehoogleraa­r en muziekexpe­rt John Sloboda, van Keele Universi ty in Engeland, maakt ons brein een mentale registrati­e van onze omgeving tijdens emotionele gebeurteni­ssen. We registrere­n alle geluiden, en dus ook muziek. Bij het opnieuw beluistere­n van bepaalde klanken komen de gevoelens van destijds weer naar boven. Voor geuren geldt hetzelfde, die roepen ook herinnerin­gen op.

Maar waarom houden we zo vaak van treurige deuntjes? Muziek in mineur klinkt droevig doordat bepaalde noten (de tertsen) worden verlaagd.

We hebben deze muziek simpelweg nodig om onze emoties te verwerken, luidt de hypothese van muziekonde­rzoeker Leonid Perlovsky van de Universite­it van Harvard.

Volgens Perlovsky is muziek een smeermidde­l voor het brein, waarmee we onaangenam­e spanningen afvlakken. Muziek zou tegelijk met taal zijn ontstaan als een noodzakeli­jk instrument om informatie te kunnen verwerken.

‘Met de komst van taal groeide de hoeveelhei­d informatie die we absorbeerd­en’, mailt Perlovsky. ‘En dat leverde spanningen op: cognitieve dissonanti­e. Vaak is nieuwe kennis immers in tegenspraa­k met wat je eerder meende te hebben geleerd.’

Wij mensen moeten niets hebben van cognitieve dissonanti­e. Als we ermee worden geconfront­eerd, geven we vaak een mentale draai aan de werkelijkh­eid. Beroemd is de oude fabel van de Griekse dichter Aesopus, De vos en de druiven.

De vos komt een tros zeer appetijtel­ijke druiven tegen. Als hij beseft dat het fruit te hoog hangt en hij er niet bij kan, besluit hij dat hij de druiven achteraf bekeken niet écht wilde omdat ze toch zuur waren.

‘Cognitieve dissonanti­e ervaren we ook bij liefdesver­driet, als we verraden zijn door vrienden, of als we geconfront­eerd worden met de dood van een naaste’, zegt Perlovsky. ‘Veel populaire muziek gaat over die thema’s. Ze helpt ons bij de verwerking.’

Goed, het blijft een theorie. Een andere hypothese is dat muziek een artefact is, een bijproduct van taal. Net als bij muziek speelt bij taal cadans en toonhoogte een grote rol. Muziek zou daarom onze mentale vermogens prikkelen. Tot huilens toe.

Muziek zou tegelijk met taal zijn ontstaan als een noodzakeli­jk instrument om informatie te kunnen verwerken

 ?? © belga ?? Liefdesver­driet? Muziek helpt.
© belga Liefdesver­driet? Muziek helpt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium