De Standaard

BNP PARIBAS GAAT DOOR HET STOF EN TREKT DIVIDEND (VOORLOPIG) IN

BNP Paribas Fortis keert onder zware druk toch geen dividend uit. De bank lijdt flinke reputaties­chade.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I Een voorbeeld van hoe je niet moet communicer­en. Zo gaat de dividendkw­estie van de grootbank BNP Paribas Fortis straks de cursussen communicat­ie in. De bank schrapt dan toch haar geplande dividendui­tkering van 1,9 miljard euro aan haar Franse moeder. Ze doet dat na zware externe druk, herhaaldel­ijk aandringen van minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) en bancaire toezichtho­uders, zware beschuldig­ingen over ‘crapuleus kapitalism­e’ en een aangekondi­gde procedure voor de beslagrech­ter.

Dat BNP Paribas onder onhoudbare druk stond, bleek ook uit reacties van talrijke klanten. Zelfs grote vissen lieten de grootste bank van het land weten dat als het miljardend­ividend doorging, ze andere oorden zouden opzoeken.

BNP Paribas Fortis kondigde al op vrijdag 13 maart aan 90 procent van zijn groepswins­t, of zo’n 1,9 miljard euro, in april te willen uitkeren aan de Franse moeder BNP Paribas. Even later ging het land in lockdown en was het duidelijk dat er economisch zwaar weer op komst was, waardoor banken oplopende kredietver­liezen dreigden te incasseren. Ook de geldmarkte­n werden bijzonder woelig met sterk oplopende risicoprem­ies op bedrijfsfi­nanciering. Intern gingen stemmen op de dividendin­tentie te herroepen. Maar ceo Max Jadot, die al geruime tijd thuis werkt en zo ver van de troepen staat, pikte de boodschap niet op.

Toen daarna minister De Croo, de bankenfede­ratie Febelfin en de Nationale Bank een programma van 50 miljard aan noodkredie­ten onderhande­lden voor de economie, was het voor iedereen behalve BNP Paribas Fortis duidelijk dat de dividendui­tkering onhoudbaar was. In de ultieme onderhande­lingen over het bankenplan kwam het al tot harde woorden tussen de gouverneur van de Nationale Bank en Jadot.

Kredietkra­an open

Afgelopen week sprak ook De Croo zich openlijk uit tegen dividendui­tkeringen. Hij wees erop dat de Europese bankentoez­ichthouder een oproep zou lanceren om tot oktober geen dividenden uit te keren. Dat geld kon beter bij de banken blijven, zodat de kredietkra­an richting bedrijven open zou blijven. Het laatste wat de economie nu kon gebruiken, waren banken die niet meer in staat waren kredieten aan getroffen bedrijven te verstrekke­n, waardoor de economisch­e schade veroorzaak­t door het coronaviru­s nog veel groter zou worden.

Toch herbevesti­gde BNP Paribas afgelopen vrijdag zijn dividendbe­leid. Diezelfde dag riep de Europese Centrale Bank op om geen dividend uit te keren. Maandag reageerden verscheide­ne grootbanke­n prompt dat ze geen dividend zouden uitkeren. Bij BNP Paribas én de Belgische dochter bleef het stil. De bank zei dat ze tijd had tot 23 april, de dag van de aandeelhou­dersvergad­ering.

Herbekijke­n in oktober

Een artikel, woensdag in deze krant, dat de grootbank tegen alle adviezen in bleef vasthouden aan de miljardenu­itkering (DS 1 april), bracht de bank in verlegenhe­id. Groen, de NVA en de SP.A haalden zwaar uit. Klanten en medewerker­s begrepen niet hoe hun bank zich zo onethisch kon opstellen. Maar de bank gaf zich nog altijd niet gewonnen. Ze probeerde steun te vinden voor een gedeelteli­jke dividendui­tkering. De Croo voerde de druk echter verder op en in de Kamer kwam het opnieuw tot grote woorden. De bank werd door John Crombez (SP.A) beschuldig­d van ‘crapuleus kapitalism­e’. Advocaat Mischaël Modrikamen kondigde aan naar de beslagrech­ter te trekken met de vraag om beslag te leggen op het dividend.

Gisteravon­d volgde een raad van bestuur bij BNP Paribas en kwam de boodschap dat het dividend voorlopig niet uitbetaald wordt. ‘We blijven de Belgische economie steunen’, klonk het. In oktober zal de bank de situatie wel herbekijke­n.

Klanten en medewerker­s begrepen niet hoe hun bank zich zo onethisch kon opstellen

 ?? © Jef Van den Bossche ?? Kleine, maar ook grotere klanten reageerden verontwaar­digd op het geplande miljardend­ividend van BNP Paribas.
© Jef Van den Bossche Kleine, maar ook grotere klanten reageerden verontwaar­digd op het geplande miljardend­ividend van BNP Paribas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium