De Standaard

WIE KRIJGT EEN COVIDPASJE?

- LIEVEN SIOEN

De eerste warme lentelucht geurde zelfs even naar zomer dit weekend. De Belg houdt zich geduldig en standvasti­g aan de strenge, maar noodzakeli­jke lockdown. En de cijfers blijven in gunstige zin evolueren. Voor het eerst verlieten meer patiënten het ziekenhuis dan er nieuwe opnames waren. Voorzichti­g hoopgevend­e cijfers komen er ook uit Nederland, Italië en Spanje. In die laatste twee, zwaarst getroffen landen is zelfs het debat over het versoepele­n van de lockdown op gang gekomen. Men zou in Europa bijna beginnen te dromen van een echte zomer. Helaas, dat is voorlopig zijn wensen voor werkelijkh­eid nemen.

Het coronageva­ar zal pas bezworen zijn als er een vaccin beschikbaa­r is. Tot dan blijft het zoeken naar de juiste balans tussen een maximale heropstart van het economisch­e en maatschapp­elijke leven en een minimale heroplevin­g van de epidemie. Over timing voor een exitstrate­gie uit de lockdown durven experts noch politici zich al uit te spreken. Wel staat vast dat die zal afhangen van brede testing op antistoffe­n en het massale gebruik van apps en data om nieuwe besmetting­en snel te traceren en een cordon aan te leggen rond al wie met ‘de verdachte’ in aanraking kwam. Het openbaar leven zal dus hoogstens met horten en stoten weer op gang komen. Gelukkig hij of zij die antistoffe­n bezit, want alleen die zal zonder vrees of belemmerin­gen weer aan de slag kunnen. Krijgen zij dan een covidpas, zoals de voormalige Italiaanse premier Matteo Renzi suggereerd­e?

Nieuwe vragen rijzen. De lockdown was een collectiev­e maatregel. Dankzij apps en testing evolueren we naar een individuel­e aanpak. Hoe waken we er daarbij over dat elk individu toch gelijk behandeld blijft?

Want oudere werknemers of mensen die kampen met gezondheid­sproblemen, hebben het nu al moeilijk op de arbeidsmar­kt. Hoe worden hun gelijke kansen gegarandee­rd als een jonge kandidaat met immuniteit voor dezelfde functie sollicitee­rt?

En wat met werknemers die na onbewust contact met een coronapati­ënt, vastgestel­d door de app, verplicht in quarantain­e gaan? Vallen de lagergesch­oolde handarbeid­ers dan terug op tijdelijke werklooshe­id terwijl hooggescho­olden dankzij telewerk hetzelfde inkomen behouden? Hoe dichten we iemands kloof na twee weken schooluitv­al? Zal immuniteit een bonus opleveren op de schuldsald­overzekeri­ng?

Het is misschien te vroeg om al te dromen van een exitscenar­io, maar zeker niet te laat om te beginnen nadenken over ook de rechtvaard­ige invulling ervan.

Gelukkig zij met antistoffe­n, want alleen zij zullen weer voluit aan de slag kunnen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium