De Standaard

Criminalit­eit met 40 procent gedaald

-

De maatregele­n om de verspreidi­ng van covid19 tegen te gaan, hebben een gunstig effect op de criminalit­eit in Antwerpen. Dat toont een analyse van de lokale politie aan. In vergelijki­ng met de eerste twee weken van maart daalde de criminalit­eit tussen

14 en 31 maart met 38,4 procent. Vergeleken met vorig jaar werd een daling van 46 procent vastgestel­d.

Vooral de woninginbr­aken en de agressieve diefstalle­n kennen een grote daling. De woninginbr­aken daalden met meer dan de helft, op twee dagen in die periode werd zelfs geen enkele (poging tot) woninginbr­aak gemeld. Ook de inbraken in handelszak­en daalden met meer dan 40 procent, ondanks de verplichte sluitingen.

De agressieve diefstalle­n, die doorgaans op straat worden gepleegd, daalden met 66 procent. Op de helft van de dagen tussen 14 en 31 maart werd geen enkele agressieve diefstal gemeld.

Het aantal feiten van opzettelij­ke slagen en verwonding­en daalde met iets meer dan een kwart. Er was wel een piek in de nacht van 13 op 14 maart, toen er ‘lockdownfe­estjes’ werden georganise­erd.

Intrafamil­iaal geweld

Opvallend is de lichte daling met 8,6 procent van vaststelli­ngen van intrafamil­iaal geweld, terwijl het aantal oproepen nochtans met een kwart steeg. De politie vermoedt dat ze nu sneller wordt gebeld voor een burenruzie.

Het aantal meldingen van geluidshin­der zit dan weer in de lift.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium