De Standaard

Mondmasker­s filteren adem van zieke patiënten

- MAXIE ECKERT © Sebastian Steveniers

Een studie bevestigt het belang van mondmasker­s voor patiënten met symptomen. Is dat een argument voor het algemeen dragen van maskers?

Zou de sarsCoV2ep­idemie teruggedro­ngen worden als iederéén in het openbaar een mondmasker draagt? De discussie woedt volop. En ze zal niet snel gaan liggen. Een nieuwe studie, gepublicee­rd in het vaktijdsch­rift Nature Medicine, wakkert het debat verder aan.

In het onderzoek werd de uitgeademe­nde lucht van volwassene­n en kinderen met luchtwegin­fecties, waaronder infecties met een coronaviru­s, geanalysee­rd. Belangrijk: het onderzoek werd uitgevoerd lang voor sarsCoV2 de kop opstak, het ging dus niet om het nieuwe coronaviru­s, wel om andere, oudere stammen uit de familie van de coronaviru­ssen. Maar de studie heeft wel degelijk implicatie­s voor de beheersing van de huidige pandemie, stellen de onderzoeke­rs.

Veel mensen kiezen ervoor

In hun studie werden patiënten in twee groepen verdeeld. De ene groep droeg een chirurgisc­h mondmasker, de andere niet. In de lucht die de patiënten uitademden, speurden de onderzoeke­rs naar virussen. Bij de patiënten met een coronaviru­s bleken de chirurgisc­he maskers de lucht goed te filteren: er werden minder besmetteli­jke druppels in hun adem gevonden. ‘Dit heeft belangrijk­e gevolgen voor de controle van covid19’, klinkt het in de paper. ‘Het wijst erop dat chirurgisc­he maskers gebruikt kunnen worden voor zieke personen om verdere besmetting­en terug te dringen.’

WHO wijzigt advies niet

De vorsers spreken zich alleen uit over patiënten die bewezen ziek zijn. Ze trekken hun conclusies niet door naar het algemeen gebruik in het openbaar. Op Twitter deden heel wat gebruikers dat intussen wel. Wat daarbij aangehaald wordt: het is intussen duidelijk dat een groot deel van de nieuwe sarsCoV2be­smettingen te wijten is aan personen die het virus dragen, maar die daar nog niets van voelen (DS 3 april). een mondmasker te dragen.

Michael Ryan, topman bij de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO), zei op een persconfer­entie bij een vraag over de Nature Medicinest­udie dat de WHO rekening houdt met alle studies, maar dat haar advies over mondmasker­s voorlopig behouden blijft. Daartoe behoort het dragen van maskers voor patiënten mét covid19sym­ptomen. ‘Onze expertengr­oep voor infectiepr­eventie heeft hier zéér intensief over gepraat de voorbije dagen.’

In eigen land wezen wetenschap­pers er ook op dat het algemeen dragen van maskers verkeerd zou kunnen uitdraaien, bijvoorbee­ld doordat gezonde personen door dat mondmasker vaker aan hun gezicht komen – precies wat we nu moeten vermijden (DS 1 april).

In eigen land wijzen wetenschap­pers erop dat gezonde personen door dat mondmasker vaker aan hun gezicht komen

 ??  ?? op straat
op straat
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium