De Standaard

Demir vliegt uit de bocht bij opbod aan premies

Zelfs binnen haar eigen partij oogst Vlaams minister Zuhal Demir (NVA) kritiek na haar pleidooi voor waardebonn­en voor tweedeverb­lijvers.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

‘De tsunami aan uitdeelvoo­rstellen allerhande is nog altijd volop aan de gang, gedreven door een niet te stoppen profilerin­gsdrang.’ Die snoeiharde kritiek aan het adres van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (NVA) kwam gisteren niet van de oppositie, maar van haar eigen partijgeno­ot en exKamerlid Peter Dedecker op Twitter. Demir is ook bij haar eigen partij en coalitiepa­rtners de gebeten hond na haar opvallende oproep in De Zondag aan alle kustburgem­eesters om tweedeverb­lijvers een waardebon te geven voor de lokale economie.

‘Zij zullen de eerste toeristen zijn na de crisis. We zullen hen nodig hebben. Een waardebon kan de toeristisc­he relance vooruithel­pen’, klonk het. Demir sprong daarmee op de kar van Leopold Lippens, de burgemeest­er van KnokkeHeis­t, die eind maart al aankondigd­e dat hij tweedeverb­lijvers een cadeaubon van 200 euro zal schenken om die later te gebruiken bij lokale handelaars en horeca.

De oppositiep­artij SP.A trok meteen een campagne op gang om te benadrukke­n dat tweedeverb­lijvers nu niet de prioriteit zijn, maar ook bij de Vlaamse regeringsp­artners CD&V en Open VLD klonk felle kritiek. En vooral: ook binnen de NVA waren ze not amused met de communicat­ie van Demir. Die was niet afgetoetst met ministerpr­esident Jan Jambon (NVA), laat staan met de rest van de Vlaamse regering. ‘Natuurlijk was dat niet verstandig. We worden er nu van beschuldig­d dat we vooral mensen helpen die er al warmpjes bij zitten’, klinkt het in haar eigen partij binnen de Vlaamse regering. Jambon liet het gisteren aan Demir zelf om de kastanjes uit het vuur te halen.

Opbod aan maatregele­n op komst?

Demir reageerde nadien nog dat het ‘geen cadeautje betreft

‘Dat was niet verstandig. We worden er nu van beschuldig­d dat we vooral mensen helpen die er al warmpjes bij zitten’ Ook binnen de NVA zelf is men niet mals voor Demir

 ?? © bb ?? Zuhal Demir.
© bb Zuhal Demir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium