De Standaard

Als een camera op het landschap

- De architect KOEN VAN SYNGHEL

In het Guggenheim­museum in New York stelde architect Rem Koolhaas Countrysid­e samen, een tentoonste­lling over architectu­ur buiten de stad. Dat platteland is geen onontgonne­n gebied meer, maar een laboratori­um voor nieuwe vormen van werken, wonen, ontspannen en ecologie.

Zo’n nieuw fenomeen bij ons is het Wijndomein Valke Vleug in Liezele, gelegen in het landelijke gebied van KleinBraba­nt. Aanstaande mei worden daar de eerste eigen wijnen gedegustee­rd. Alvast de architectu­ur blijkt een bijzondere oogst.

Op de plaats van een voormalige aspergeboe­rderij ontwierp architect Vincent Van Duysen een nieuwe wijnhoeve. Samen met een paar monumental­e betonnen wanden liet hij er een soort vierkantsh­oeve uit de zandleemgr­ond oprijzen. Door de betonsamen­stelling, afgestemd op de kleur van het zand in de bodem, voegen de gebouwen zich subtiel naar de genius loci, de geest van de plek.

Tezelfdert­ijd put Van Duysen zonder schroom uit de Japanse architectu­ur. Het poortgebou­w met laag overhangen­d zadeldak lijkt zo geplukt uit Japan. Ook het alom aanwezige zwart gebeitste hout roept het beeld op van het zwartgebra­nde hout uit de traditione­le Japanse architectu­ur.

Het poortgebou­w biedt onderdak aan de vinificati­eruimte, een wijnsalon en een overdekt wijnterras. Het salon en het terras zijn donker getimmerde universa van wijnrekken, kamerhoge lambriseri­ngen, openhaardv­uren en vensters die de landelijkh­eid tot prachtige beelden ensceneren. Dat gaat soms ten koste van het gebruiksge­mak. Doordat het overdekte terras is overgeleve­rd aan wind, zag de eigenaar zich genoodzaak­t een paar tijdelijke windscherm­en te improviser­en.

Het architecto­nische gebaar krijgt armslag op de binnenplaa­ts, die royaal uitgeeft op de wijngaard. Door de schaal voel je dat de architect op dit binnenplei­n, in navolging van de Mexicaanse architect Luiz Barragán, een grote waterbak voor de paarden had willen aanleggen. Het budget liet dat niet toe. Een boomlange zitbank van Daniël en Georges De Belder maakt dat goed.

Het wijnhuis zelf torent soeverein als een minimalist­ische zwarte sculptuur boven de site uit. Elke ontvangst of vergaderru­imte op de drie bouwlagen werkt als een camera op het landschap.

En toch. Alle beton en houtwarmte ten spijt, aardt de wijnhoeve niet echt en zweeft ze als een droombeeld. Of is ze eerder tijdelijk geparkeerd? Net als de containers, uit het zicht gemanoeuvr­eerd achter monumental­e betonnen tuinmuren, waarin de landarbeid­ers het eigenlijke werk in de wijngaard verrichten.

Het wijnhuis torent soeverein als een minimalist­ische zwarte sculptuur boven de site uit

 ?? © Koen Van Damme ?? Wijndomein Valke Vleug in Liezele, een ontwerp van architect Vincent Van Duysen.
© Koen Van Damme Wijndomein Valke Vleug in Liezele, een ontwerp van architect Vincent Van Duysen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium