De Standaard

Kortgeknip­t voor de rol

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur © Anika Molnar/Netflix

Spaans, Arabisch en zelfs Aramees (Messiah) zijn we intus sen gewend op Netflix. Aan dat lijstje kunnen we nu Jiddisch toevoegen, dankzij de minireeks Unorthodox, losjes gebaseerd op het gelijknami­ge autobiogra­fische boek van Deborah Feldman.

Unorthodox vertelt het verhaal van Esther, een meisje uit een ultraortho­doxe joodse gemeenscha­p in New York. Ze is opgevoed door een tante en haar oma, en revolteert tegen de strikte religieuze regels – net als haar moeder, die om die reden, en om aan haar alcoholver­slaafde man te ontsnappen, de gemeenscha­p verliet toen Esther nog een baby was.

Op haar achttiende wordt Esther in een gearrangee­rd huwelijk geduwd. Als ze na een jaar nog niet zwanger is (ze ervaart elke poging om dat te wor den als extreem pijnlijk) en haar man en (schoon)familie beginnen te morren, neemt ze de beslissing te ‘ontsnappen’, en reist, net op het moment dat ze toch zwanger blijkt te zijn, naar Berlijn, waar haar moeder woont. Daar komt ze in contact met een groepje kunststude­nten, dat zich over haar ontfermt. Intussen reist haar radeloze man, nog de kwaadste niet, haar achterna, samen met een neef, wel de kwaadste: de gemeenscha­p wil haar, en vooral haar ongeboren kind, terug.

De reeks volgt Esther vanaf het mo ment dat ze naar Berlijn vertrekt, en geeft haar achtergron­d in New York gaandeweg prijs in flashbacks. Die flashbacks zijn het beste aan de reeks, wellicht omdat ze het dichtst bij het boek van Feldman blijven en daardoor authentiek aanvoelen. Over authentici teit gesproken: alle (ons onbekende) acteurs zijn joodsIsraë­lisch, de meeste waren het Jiddisch al machtig voor ze aan de opnames begonnen. De beknelling van de ultraortho­doxe leefregels en de vernederin­gen die de arme Esther moet ondergaan, kruipen bij elke flashback wat meer onder je vel. Wat nog het ergste is: vrouwen hebben in die gemeenscha­p nauwelijks rechten, maar toch zijn het vooral de andere vrouwen die Esther de duvel aandoen. De mannen zitten met hun neus in de Talmoed, als ze niet laveloos van hun stoel vallen of te zwak zijn om iets te beslissen en dan maar aan het bidden slaan.

Het probleem met Unorthodox is dat de (grotendeel­s fictieve) gebeurteni­ssen in Berlijn ongeloofwa­ardig zijn en het feestje verknallen. Desondanks blijft de vertolking van de fantastisc­he Shira Haas als Esther overeind. De scène waarin ze met haar kleren aan de Wannsee instapt, haar pruik afneemt en haar gemillimet­erde haar tevoorschi­jn laat komen, snijdt zo door je hart dat we ons aanvankeli­jke plan om de reeks drie sterren te geven, hebben opgeborgen.

Het zijn vreemd genoeg vooral de andere vrouwen die Esther de duvel aandoen

voor tweedeverb­lijvers op kosten van de gewone belastingb­etaler. Het was een vrijblijve­nd voorstel naar de lokale overheden die belastinge­n hebben geïnd van tweedeverb­lijvers.’

Demir geeft daarmee tegelijk ook toe dat haar voorstel vooral een voorzet was naar de lokale kustburgem­eesters. Qua politieke profilerin­g is dat soms een goed idee, maar in tijden van crisis op zijn zachtst gezegd fout getimed en gemikt op de minst precaire doelgroep. Het toont ook aan hoe alle politici en politieke partijen, de NVA niet in het minst, hun stempel willen drukken op het bezweren van de coronacris­is.

Dat toonde ook de vergaderin­g van de zogenaamde ‘superkern’ dit weekend opnieuw aan. Elke zaterdag overlegt het kernkabine­t van de minderheid­sregeringW­ilmès met de voorzitter­s van de tien partijen (de NVA vaardigt wel de Kamerfract­ievoorzitt­er af, red.) die instemden met de volmachten voor de regering, zodat die niet telkens het parlement moet raadplegen.

Afgelopen zaterdag kreeg premier Wilmès daarbij opnieuw de boodschap, onder meer van de NVA, dat ze haar volmachten niet te ruim mag invullen en meer werk moet overlaten aan het parlement. Dat biedt de andere partijen meteen ook meer mogelijkhe­den om met eigen voorstelle­n hun stempel op het beleid te drukken. Ook daar valt de komende weken dus wellicht wat te verwachten.

Geen animo voor bon aan de kust

En voor de tweedeverb­lijvers die intussen al hoopten op een waardebon: de kans is klein dat die er komt. Onder meer Daphné Dumery, NVAburgeme­ester in Blankenber­ge, benadrukte in De

zevende dag al dat ‘we het ruimer moeten zien dan alleen bonnen uitdelen aan tweedeverb­lijvers’. Ook de Bredense burgemeest­er en SP.Aparlement­slid Steve Vandenberg­he en de Oostendse burgemeest­er Bart Tommelein (Open VLD) drukten het voorstel van Demir meteen de kop in.

 ??  ?? Yanky en Esther (Amit Rahav en Shira Haas): blind getrouwd, maar niet voor lang.
Yanky en Esther (Amit Rahav en Shira Haas): blind getrouwd, maar niet voor lang.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium