De Standaard

Bruggenbou­wer moet Labour weer op de kaart zetten

Met Keir Starmer kiest Labour voor een leider die geen ideologisc­h activisme predikt. Maar is de bruggenbou­wer genoeg politiek beest om zijn partij weer relevant te maken?

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN © ap

Keir Starmer heeft zijn favorieten­rol waargemaak­t. Met grote meerderhei­d is hij verkozen tot opvolger van Jeremy Corbyn. Starmer kreeg 56 procent van de stemmen. De twee andere kandidaten – Rebecca LongBailey en Lisa Nandy – bleven steken op 27 en 16 procent.

Daarmee maakten de leden van Labour duidelijk dat het tijdperkCo­rbyn – LongBailey was zijn kandidate – definitief afgesloten moet worden. De partij heeft nood aan verzoening. Dat was de boodschap die Starmer de voorbije drie maanden heeft uitgedrage­n. Corbyn was er wel in geslaagd jonge mensen opnieuw warm te maken voor de partij, tegelijk vervreemdd­e hij een deel van de traditione­le kiezers. Hij lag ook voortduren­d in de clinch met zijn parlementa­ire fractie. Veel collega’s in het Lagerhuis vonden hem te drammerig en te links.

Met Starmer komt de partij in handen van een meer bedachtzam­e politicus die mensen kan laten samenwerke­n. De hoop is dat hij het de Conservati­eve regering lastig kan maken met slimmere oppositie. Met Starmer krijgt Labour ook weer een partijleid­er die veel Britten kunnen vertrouwen. Hij heeft het imago van een man in wiens handen het land veilig is. Hij zou zomaar in Downing Street 10 kunnen wonen.

Adellijke titel

Maar heeft hij genoeg charisma en overreding­skracht voor de politiek? Starmer (57) is een relatieve nieuwkomer. Pas vijf jaar geleden werd hij gekozen in het Lagerhuis. Hij vertegenwo­ordigde het Londense district Holborn en St. Pancras. Net als Corbyn is hij dus een Londenaar. Dat kan een handicap zijn om het vertrouwen van de traditione­le arbeiders in het noorden van het land terug te winnen.

De vraag is zelfs of Starmer wel een echte politicus is. Hij maakte carrière als advocaat en later als hoofd van het openbaar ministerie. Door die functie kreeg hij een adellijke titel. Officieel mag hij zich sir noemen. Maar daar hecht hij niet aan. Starmer komt uit de lagere middenklas­se. Zijn moeder was verpleegst­er, al kon ze wegens een chronische ziekte nauwelijks werken. Zijn vader maakte gereedscha­p. Het gezin met vier kinderen was links geëngageer­d. Zijn voornaam dankt hij aan Keir Hardie, de Schotse vakbondsma­n die mee de Labourpart­ij oprichtte.

De hoop is dat het de Conservati­eve regering lastig kan maken met slimmere oppositie.

De jonge Starmer was een goede student. Hij slaagde voor het moeilijke ingangsexa­men van een grammar school. Dat zijn de openbare scholen waar kinderen met veel verstand, maar weinig geld voorbereid worden op de betere universite­iten. Starmer deed zijn rechtenstu­dies in Oxford.

ProEuropea­an

Toen Starmer in 2015 in het Lagerhuis kwam, nam de pas verkozen Corbyn hem op in zijn schaduwkab­inet. Hij werd de schaduwmin­ister voor Brexit. In die functie zat hij de voorbije jaren trouw op de eerste rij van het Lagerhuis, naast Corbyn. Maar over die Brexit zaten ze zeker niet op één lijn. Starmer was vanaf het begin veel duidelijke­r in zijn standpunt. Als uitgesprok­en proEuropea­an vond hij dat de partij voluit moest campagne voeren tegen de Brexit. Hij vond na

dien ook dat de partij moest kiezen voor een tweede referendum. Corbyn heeft hem daarin nooit echt willen horen. Toch bleef Starmer hem trouw.

Mission impossible

Ondertusse­n heeft hij er zich bij neergelegd dat de Brexit een feit is. Als oppositiel­eider zal hij proberen premier Boris Johnson ervan te overtuigen een handelsakk­oord te sluiten waarbij het VK zo dicht mogelijk bij de EU blijft. Of hij daarin zal slagen, blijft afwachten. Was er geen coronacris­is geweest, dan zou dat een mission impossible zijn. Met de crisis liggen de kaarten misschien iets beter.

In elk geval moet Johnson snel beslissen of hij de transitiep­eriode die op 31 december afloopt, wil verlengen. Dat moet hij uiterlijk op 1 juli vragen. Starmer zal de komende weken de druk op de premier zeker opvoeren.

Johnson respecteer­t Starmer. De voorbije weken liet de premier al een ballonnetj­e op over een regering van nationale eenheid om het land door de coronacris­is te loodsen. Meteen na zijn verkiezing liet Starmer verstaan dat hij constructi­ef wil samenwerke­n met de regering, zeker als die nog striktere maatregele­n wil nemen.

In het Verenigd Koninkrijk neemt het aantal doden en ziekenhuis­opnames nog altijd toe. De piek wordt pas tegen begin volgende week verwacht. Er blijft kritiek komen dat Johnson te laat in actie is geschoten. Zijn minister van Gezondheid, Matt Hancock, waarschuwd­e gisteren nog dat hij het openbare leven verder wil inperken als de Britten zich niet vrijwillig aan de voorschrif­ten houden.

In 2009 klopte de Mexicaanse griep op de Europese poorten. Na Mexico en de VS dook het H1N1virus op in Spanje en GrootBritt­annië. De WHO riep de griep uit tot een pandemie. Verschille­nde landen legden strategisc­he voorraden mondmasker­s en vaccins aan. Toenmalig Frans president Nicolas Sarkozy droeg premier François Fillon en minister van Volksgezon­dheid Roselyne Bachelot op om zich voor te bereiden op het ergste. ‘Een gezondheid­scatastrof­e zal ons veel duurder komen te staan dan een te grote bestelling vaccins.’

Bachelot – apotheker van opleiding – zette er haar tanden in. Zevenhonde­rd miljoen FFP2masker­s, een miljard chirurgisc­he maskers en 94 miljoen vaccins lagen klaar in entrepots.

Spilziek

Uiteindeli­jk kostte de Mexicaanse griep ‘slechts’ 342 Fransen het leven. Van de miljoenen vaccins werd slechts een fractie gebruikt. De hele operatie had Frankrijk meer dan een miljard euro gekost. Bachelot werd aan de schandpaal genageld. Te ijverig, spilziek, geobsedeer­d door vaccins. De minister kreeg het hard te verduren. ‘We moeten ons ook vaccineren tegen lepra en dinosaurus­aanvallen’, grapte een Franse komiek.

In de parlementa­ire onderzoeks­commissie hakten vooral de socialiste­n er serieus in. Ze verweten haar paniek te zaaien en overheidsg­eld door ramen en deuren naar buiten te gooien. Men verdacht haar er zelfs van de belangen van farmabedri­jven te dienen.

Bachelot werd subtiel aan de deur gezet, maar bleef haar aanpak verdedigen. ‘Een voorraad opbouwen doe je uit voorzorg. Als er een pandemie uitbreekt, is het te laat om eraan te beginnen’, zei Bachelot toen. Tien jaar later blijft ze dat herhalen, met het grote verschil dat iedereen nu instemmend knikt. ‘Ik stak ook de draak met haar’, zegt exsocialis­t Francis Chouat, ‘Elf jaar later wil ik me voor de kop slaan. Excusezmoi, Madame.’

‘Ik stak ook de draak met haar. Elf jaar later wil ik me voor de kop slaan’

FRANCIS CHOUAT Ex-socialist

Bachelot ontvangt naar eigen zeggen veel excuses nu. De oudministe­r is tijdens de coronacris­is uitgegroei­d tot vaste gast in radio en televisies­tudio’s. Het Franse publiek draagt haar nu op handen. Ten tijde van de Mexicaanse griep verketterd­en ze haar. ‘Dat is de emotie. In heftige tijden reageren we met extremen’, zegt Bachelot nuchter.

Frankrijk had voorbereid kunnen zijn op de coronacris­is, klinkt het. Bachelots mondmasker­s werden beheerd door het Eprus, een overheidsi­nstelling die Frankrijk moest beschermen in crisissitu­aties zoals milieuramp­en of epidemieën. Dat was een goed geoliede machine. Maar toen Bachelot uit de gratie viel, duikelde het Eprus mee. In de jaren die volgden, werd het budget gedeeld door tien en in 2016 werd de instelling opgedoekt. De oude maskers werden vernietigd en de stocks werden niet meer aangevuld. Vanaf dan was het de taak van werkgevers om een voorraad maskers aan te leggen. Die werden vorige maand allemaal opgevorder­d door de overheid, maar schoten ruim tekort.

 ??  ?? Keir Starmer
Keir Starmer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium