De Standaard

Opec+ probeert donderdag akkoord te bereiken

-

Achter de schermen zouden de olieproduc­erende landen werken aan een akkoord over een productiev­erlaging met 10 procent.

De vergaderin­g die de Opeclanden vandaag samen met Rusland (= Opec+) gepland hadden, zou volgens meerdere bronnen verzet zijn naar donderdag. Achter de schermen zou men nu toch werken aan een olieproduc­tiedaling met 10 procent. De vergaderin­g is uitgesteld wegen stijgende spanning tussen de nummers twee en drie van de olieproduc­erende landen: Rusland en SaudiArabi­ë.

Vorige week was de hoop gerezen dat beide landen de productie zouden verlagen om de olieprijs op te krikken. Dit weekend leek er toch weer een haar in de boter. Daarbij komt ook dat de Opeclanden en Rusland verwachten dat de grootste olieproduc­ent in de wereld, de Verenigde Staten, eveneens zou bijdragen aan de productied­aling. Maar de Amerikaans­e president Donald Trump blijft over een mogelijke Amerikaans­e productiek­nip warm en koud tegelijk blazen. Hij haalde dit weekend ook weer publiekeli­jk uit naar de Opec, wat dan weer tot nerveuze reacties leidde bij de Russen en Saudi’s.

Begin dit jaar stond de olieprijs nog op 70 dollar, een beetje later was hij gedaald naar 25 dollar per vat

Rusland en SaudiArabi­ë zitten al sinds maart op ramkoers, nadat Rusland geweigerd had de productie met 1,5 miljoen vaten te verlagen om de olieprijs op te krikken. Die prijs staat laag, omdat de vraag naar olie door de coronacris­is gekelderd is. SaudiArabi­ë reageerde op de Russen met een productiev­erhoging tot 12 miljoen vaten, wat de olieprijs op een bepaald moment tot 25 dollar per vat deed dalen. Begin dit jaar stond de olieprijs nog op 70 dollar. De hoop op een akkoord had de olieprijs vorige week opnieuw richting 35 dollar geduwd.

Volgens diverse bronnen wordt er, ondanks de publieke negatieve verklaring­en, achter de schermen gewerkt om donderdag op een virtuele vergaderin­g toch tot een akkoord te komen. Een productiev­erlaging met 10 procent zou op de tafel liggen. Een productiev­erlaging is niet alleen nodig om de prijs van olie te verhogen en dus ook de inkomsten van de olieproduc­erende landen. Bovendien zitten de opslagtank­s voor olie wereldwijd steeds voller, waardoor de overproduc­tie van olie niet meer gestockeer­d kan worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium