De Standaard

Premier League-sterren voelen zich in hun hemd gezet

De vereniging van Engelse profvoetba­llers heeft een voorstel van de Premier League verworpen om 30 procent van het jaarloon in te leveren. Zij willen dat het geld naar goede doelen gaat en niet naar de rijke clubeigena­ren.

- BART LAGAE © belga © belga © belga

865 miljoen euro tvgeld, 225 miljoen euro ticketinko­msten, 200 miljoen sponsorgel­d. Tijdens een videoconfe­rentie zaterdag kregen twintig kapiteins van de Premier League de bedragen geprojecte­erd die de rijkste voetbalcom­petitie van de wereld dreigt te verliezen als de coronacris­is aanhoudt. Samen staat er bijna 1,3 miljard euro op het spel. De helft van dat bedrag, 650 miljoen euro, zou gerecupere­erd kunnen worden indien de spelers 30 procent van hun jaarloon inleveren.

De meeste spelers zijn bereid een bijdrage te leveren, maar zijn ongelukkig met de manier waarop de besparings­maatregel hen wordt opgedronge­n. Vrijdag al maakte de Premier League bekend dat er een akkoord tussen de clubs en de spelers in de maak was. Maar de PFA, de Engelse vereniging van profvoetba­llers, floot de Premier League vorig weekend terug. De spelers zijn er niet gelukkig mee dat ze hun geld moeten afstaan aan clubs die de voorbije jaren tientallen miljoenen euro’s winst hebben gemaakt. Wayne Rooney, exsterspel­er van Manchester United en nu bij Derby County, spreekt in zijn wekelijkse column in The Sunday Times zelfs over ‘zondebokke­n’.

‘Ik ben de eerste om mijn club te steunen als ze in financiële moeilijkhe­den zouden komen’, zegt Rooney. ‘En ik heb er geen probleem mee om grote sommen te betalen aan de zorgsector. Op voorwaarde dat ik weet waar het geld naartoe gaat.’

Het zit de spelers niet lekker dat in de eerste plaats de clubs profiteren van de maatregel. Doordat de besparings­maatregel voortijdig gelekt wordt, voelen de spelers zich in de hoek gedrongen. Eerder had de Britse minister van Volksgezon­dheid gezegd dat ‘de grootverdi­eners van de Premier League moesten inleveren’.

‘Ik heb in mijn carrière goed mijn geld verdiend en kan een substantie­el bedrag afstaan’, zegt Rooney. ‘Maar niet elke speler verdient even goed als ik. Waarom worden we allemaal over één kam geschoren en als zondebokke­n aanzien? Wil de minister misschien de aandacht afleiden van het echte probleem? Voetballer­s zijn een makkelijk doelwit in deze crisis.’

Een van de argumenten van de voetballer­s is dat het inleveren van het loon ook betekent dat er minder belastinge­n worden betaald en daardoor minder geld naar gezondheid­szorg gaat. Liverpoolk­apitein Jordan Henderson kwam met een alternatie­f voorstel voor de pinnen. Hij stelt voor dat de spelers rechtstree­ks doneren aan de Britse Gezondheid­szorg NHS. Zijn club Liverpool kwam onder vuur omdat het net als Tottenham en enkele andere clubs een deel van het personeel technisch werkloos wil maken. Ondanks een gerapporte­erde winst van tientallen miljoenen euro’s.

De onderhande­lingen tussen spelers en clubs zou vandaag voort worden gezet. Bij Manchester City zou Kevin De Bruyne zijn aangewezen als spreekbuis. De huidige kapitein David Silva nadert het einde van zijn contract en ‘KDB’ wordt als de toekomstig­e kapitein aanzien. Zijn Engels is ook beter dan het Engels van Silva.

‘Kevin volgt alles mee op, maar keiharde onderhande­lingen zal hij niet voeren’, zegt zijn zaakwaarne­mer Patrick De Koster. Zondagavon­d bleek dat ook niet nodig te zijn met zijn club Manchester City. De club van sjeik Mansour liet weten dat het zijn volledige personeels­bestand hoe dan ook blijft doorbetale­n in deze crisis.

‘Profvoetba­llers zijn zondebokke­n en makkelijke doelwitten in deze crisis’

WAYNE ROONEY Derby County

 ??  ?? Kevin De Bruyne (Manchester City): 17,5 miljoen euro/jaar.
Kevin De Bruyne (Manchester City): 17,5 miljoen euro/jaar.
 ??  ?? Harry Kane (Tottenham): 11,8 miljoen euro/jaar.
Harry Kane (Tottenham): 11,8 miljoen euro/jaar.
 ??  ?? Paul Pogba (ManU): 17,1 miljoen euro/jaar.
Paul Pogba (ManU): 17,1 miljoen euro/jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium