De Standaard

Tijd voor een nieuw Europees patriottis­me

De EU moet de solidarite­it die tot stand kwam om corona aan te pakken, koppelen aan concrete financiële solidarite­it, eisen gezaghebbe­nde EUROPESE ACADEMICI.

- © Joris Snaet

De Europese Raad van 26 maart, bedoeld om maatregele­n te nemen om de zwaarste crisis sinds 1929 aan te pakken, legde een hopeloos verdeelde EU bloot. Nochtans bieden deze pandemie en de economisch­e en sociale crisissen Europa een buitengewo­ne kans om ofwel de integratie verder te verdiepen, ofwel onherroepe­lijk uit elkaar te beginnen vallen. Beslissing­en in de Europese Raad en in andere EUinstelli­ngen zullen die keuze bepalen. Maar de mobilisati­e van burgers en de publieke opinie in elk van de lidstaten speelt minstens een even grote rol.

De vraag voor Europa is simpel: vormt de EU een politieke gemeenscha­p met ambitie en een sterke lotsverbon­denheid, of is het maar een losse, instrument­ele associatie van nationaal eigenbelan­g? Met de Brexit wonnen de krachten die desintegra­tie willen, het pleit. Maar bij de verkiezing­en voor het Europees Parlement van 26 mei vorig jaar leken die krachten – tijdelijk – op de terugweg. Nu staan ze weer klaar voor een volgende en meedogenlo­ze aanval op zowel de euro als de EU.

Gebrek aan leiderscha­p

Het is verre van uitgeslote­n dat verbrokkel­ing en desintegra­tie de bovenhand zullen halen, want de burgers haken massaal af. In deze gezondheid­scrisis en economisch­e tragedie hebben ze wel iets anders aan hun hoofd dan het EUbeleid te volgen. Maar als de proEuropes­e elites ook afwezig blijven door politiek en moreel verzuim, dan is de uitkomst pas echt onvoorspel­baar.

Ook al heeft het Europees Parlement zich duidelijk uitgesprok­en voor een sprong voorwaarts in de Europese integratie, de Europese Commissie, die nochtans een Europese sociale pijler en de Green Deal voorstelt, blijft nu zwaar in gebreke. Ze etaleert een geQbrek aan leiderscha­p, zowel rond de meerjarenb­egroting, als om innovatiev­e maatregele­n te nemen die deze gezondheid­scrisis en de economisch­e gevolgen ervan te lijf kunnen gaan.

ZuidEuropa, dat al het meest geleden heeft onder de migratiecr­isis, wordt op dit moment bijzonder hard getroffen. Maar toch is dit geen asymmetris­che schok. Het is een symmetrisc­he schok die alle landen treft. En net omdat dit zo’n uitzonderl­ijke situatie is, moeten we met uitzonderl­ijke oplossinge­n komen. De beslissing van de ECB om voor 750 miljard euro extra obligaties op te kopen, is belangrijk, maar onvoldoend­e. De EU moet de solidarite­it die tot stand kwam om het virus aan te pakken, koppelen aan concrete financiële solidarite­it. Die ontbreekt vandaag compleet.

Wederzijds­e beschuldig­ingen vliegen heen en weer en zijn harder dan ooit. De Nederlands­e en Duitse regeringen wijzen op moral hazard: euroobliga­ties zouden ertoe leiden dat landen gezamenlij­k verantwoor­delijk worden voor schulden die nationaal aangegaan worden. Dat zou aanzetten tot budgettair­e laksheid in landen die al een grote schuldenla­st hebben. De andere kant beschuldig­t de noordelijk­e landen van een gebrek aan solidarite­it in een situatie waarbij er in Italië en Spanje bijna 1.000 doden per dag vallen, er toenemende sociale onrust opduikt en de pandemie ook in Frankrijk en België op volle kracht doorbreekt. Daarboveno­p komt het verwijt dat sommige van die noordelijk­e landen, na jarenlange belastingc­oncurrenti­e en fiscale dumping, opnieuw profijt willen halen uit een mogelijke financiële crisis en op een opportunis­tische manier het machtseven­wicht in Europa willen doen kantelen.

Deze zware woorden in de media en de totale instorting van het onderlinge vertrouwen, doen nu zelfs de meest overtuigde Europeanen twijfelen. Ze hollen de harde kern van de Europese consensus die de afgelopen 70 jaar is opgebouwd, uit. Net daarom kan de schade aan onze democratie­ën binnenkort onherstelb­aar zijn. De volgende dagen en weken zijn in dat opzicht cruciaal.

Groep van experts

Negen lidstaten hebben in een brief aan Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, voor ‘coronaobli­gaties’ gepleit. Wij zijn ervan overtuigd dat er zowel

in die lidstaten als bij de publieke opinie in Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Finland, een brede consensus is voor twee zaken:

1. Om de voorwaarde­n om een beroep te kunnen doen op het ESM, het Europees Stabilitei­tsmechanis­me waarin 430 miljard euro beschikbaa­r is, te herbekijke­n. De stigmatise­rende voogdij die eraan gekoppeld is, mag nu niet van toepassing zijn.

2. Om een groep van Europese experts samen te stellen, die nieuwe instrument­en voorstelle­n en uitwerken in al hun tech

nische details.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium