De Standaard

XI JINPING IS ONS ANTWOORDEN SCHULDIG

- NIALL FERGUSON © The Sunday Times Niall Ferguson is verbonden aan Hoover Institutio­n in Stanford. Zijn column verschijnt wekelijks op maandag.

In The threebody problem, de buitengewo­ne sciencefic­tionroman van Liu Cixin, creëert China op een roekeloze manier een wezenlijke bedreiging voor de mensheid, die het land daarna vindingrij­k kan oplossen. Het legt contact met de planeet Trisolaris en moet daarna een invasie van de Trisolaran­en verijdelen. Toen ik het boek vorig jaar las, vond ik de structuur bizar. In de westerse literatuur worden scifiverha­len op een andere manier opgebouwd. De schurken (Duitsers, Russen, Chinezen of gewoon buitenaard­se wezens) doen slechte dingen en dan moeten de helden (die praten Engels) de wereld redden. Een van de vele dingen die ik geleerd heb door The threebody problem te lezen, is dat het ook weer een aspect is waarin China anders is. Het land ziet er geen graten in de wereld een loer te draaien om die daarna te kunnen redden.

Het nieuwe coronaviru­s sarsCoV2 komt niet uit de ruimte, hoewel het net zoals de Trisolaran­en de neiging heeft ons te kolonisere­n. Het is wel een feit dat het eerste geval van covid19 in China is opgedoken, net zoals de eerste boodschapp­en naar Trisolaris vanuit China verzonden werden.

Als je ook in de greep bent van de decadente obsessie voor culturele inclusivit­eit en gevoelighe­den, vind je het misschien maar niets dat Donald Trump corona ‘het Chinese virus’ genoemd heeft. Maar hij heeft net zoveel recht die benaming te gebruiken als mensen in 1968 het recht hadden de pandemie van influenza A (H3N2) de ‘Hongkonggr­iep’ te noemen, want het eerste geval werd geregistre­erd in Hongkong. Net zoals in The threebody problem heeft China deze ramp veroorzaak­t, maar willen de Chinezen nu de eer opstrijken voor onze redding. De Chinese overheid voert talloze testkits (waarvan sommige niet werken) en mondmasker­s uit en is erop gebrand de nederlaag die ze over ons uitgeroepe­n hebben ternauwern­ood om te zetten in een overwinnin­g.

Bovendien had de adjunctdir­ecteur van de inlichting­endienst van het Chinese ministerie van Buitenland­se Zaken het lef de samenzweri­ngstheorie te bevestigen dat het nieuwe coronaviru­s ontstaan is in de VS. Op 12 maart tweette Zhao Lijian: ‘Misschien heeft het Amerikaans­e leger de epidemie wel verspreid in Wuhan.’ Zhao retweette ook een artikel waarin beweerd wordt dat een Amerikaans­e ploeg het virus meegebrach­t zou kunnen hebben toen ze in oktober van vorig jaar deelnam aan de Military World Games in Wuhan.

Het ergste is dat sommige mensen in het Westen zo uit hun lood geslagen zijn door het Trumpwaanz­inssyndroo­m of zo corrupt geworden zijn door geld uit China of, in het geval van Italië, zo gedesillus­ioneerd zijn door de niet bepaald altruïstis­che reacties van de andere Europeanen, dat ze die giftige stroom van hypocrisie en leugenacht­igheid voor waarheid nemen. Hebben we dit jaar iets dommers gezien dan de ‘Knuffel eens een Chinees’campagne in februari van de burgemeest­er van Firenze?

Laten we proberen het gezond verstand weer de bovenhand te laten krijgen met zes vragen die we aan Xi Jinping moeten stellen als we nog eens via Zoom, Facetime, Google Hangout of WeChat met hem praten.

Ten eerste, wat heeft de eerste uitbraak van sarsCoV2 in Wuhan precies veroorzaak­t? Als het virus ontstaan is via een vleermuis op een van de walgelijke wet markets (waar wilde dieren die bestemd zijn voor menselijke consumptie verkocht worden naast kip en rundvlees), die uw bewind onverklaar­baar genoeg nog niet opgedoekt heeft, is dat al erg genoeg. Maar als het ontstaan is door nalatighei­d bij de afdeling van het Chinese Centre for Disease Control and Prevention in Wuhan, is dat vreselijk. Het is waanzin dat het onderzoek naar mogelijk dodelijke zoönosen zoals coronaviru­ssen uitgevoerd wordt in het centrum van een immense grootstad zoals Wuhan.

Ten tweede, hoe groot was de rol die de overheid speelde bij het wegmoffele­n toen in Wuhan duidelijk werd dat het virus van mens op mens doorgegeve­n kon worden? We weten dat er tussen 12 december en het einde van die maand 104 gevallen van de nieuwe ziekte waren opgedoken, met 15 overlijden­s als gevolg. Waarom was de officiële Chinese beleidslij­n op 31 december dat er ‘geen afdoend bewijs’ was van de overdracht van mens op mens? En waarom werd die houding niet bijgesteld voor 20 januari?

Ten derde, toen duidelijk werd dat een regelrecht­e epidemie zich vanuit Wuhan naar de rest van de provincie Hubei ver

spreidde, waarom hebt u dan verplaatsi­ngen vanuit Hubei naar de rest van China verboden – op 23 januari – maar niet vanuit Hubei naar de rest van de wereld?

Ten vierde, wat bezielde de woordvoerd­er van uw ministerie van Buitenland­se Zaken om een onjuiste samenzweri­ngstheorie rond te strooien op de sociale media en waarom is hij nog niet ontslagen?

Ten vijfde, waar zijn de magnaat Ren Zhiqiang en dokter Ai Fen uit Wuhan eigenlijk, om maar twee Chinese burgers te noemen die verdwenen lijken te zijn sinds ze kritiek hebben geuit op de manier waarop uw regering covid19 aanpakt?

Ten slotte, hoeveel van uw landgenote­n zijn er echt door deze ziekte omgekomen?

Ik verwacht geen eerlijke antwoorden op die vragen, net zoals we geen eerlijke antwoorden hebben gekregen van de Communisti­sche Partij van de SovjetUnie na Tsjernobyl. Maar ik vind wel dat we die vragen moeten blijven stellen, al was het maar om onszelf te beschermen tegen een ander soort virus dat op dit moment afkomstig is uit China – de virale bedrieglij­ke informatie die Xi via het internet verspreidt, zoals hij van zijn Russische makker Vladimir Poetin heeft geleerd.

China heeft een probleem. Het is niet The threebody problem. Het probleem van China is, net zoals in Rusland voor 1991, dat er maar één partij is. En zolang een vijfde van de mensheid onderworpe­n is aan de wensen van een onverantwo­ordelijke, corrupte en machtsgeil­e organisati­e met een lange geschieden­is van misdaden tegen haar eigen volk, zal de rest van de mensheid niet veilig zijn.

Beste Xi Jinping, hoeveel van uw landgenote­n zijn er echt door deze ziekte omgekomen?

 ?? © afp ?? Wuhan, 30 januari. Een man bezweek op straat aan het coronaviru­s.
© afp Wuhan, 30 januari. Een man bezweek op straat aan het coronaviru­s.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium