De Standaard

Na het telewerk, het telesporte­n

De Ronde van Vlaanderen werd gisteren in digitale vorm gehouden. Net als de formule 1 grand prix. Later deze maand kan de voetbalfan virtuele playoffs volgen. Is dit de langverwac­hte doorbraak van esport, competitie­f gamen?

- DOMINIQUE DECKMYN

Er is momenteel geen wielrennen, geen voetbal en geen formule 1. De virtuele versies van die sporten zijn nog wel te bekijken – vaak met dezelfde spelers. Greg Van Avermaet reed van thuis op zijn rollers de concurrent­ie, onder wie Remco Evenepoel, op een hoopje in DeRonde202­0 Lockdown Edition. Die werd gereden op een virtueel parcours van 32 kilometer gecreeerd via de fietssimul­ator Bkool. Eén zond de wedstrijd uit met commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer, die er voor fans van het echte wielrennen best een interessan­t uurtje van maakten.

Dit weekend werd ook de F1 Esports Virtual Grand Prixseries gehouden. Vijf F1piloten deden mee aan een virtuele grand prix van Melbourne: Charles Leclerc, Alex Albon, George Russell, Lando Norris en Nicholas Latifi. Dit keer via een videogame die je gewoon kunt kopen: F1 2019. Wat ook betekent dat de digitale beelden er heel wat realistisc­her uitzagen dan in de Ronde in Bkool.

Formule 1 is een speciaal geval, game en sport liggen er vrij dicht bij elkaar. Een goede racewagenp­iloot zou, zonder al te veel speciale oefening, een bovengemid­deld speler moeten zijn van een ietwat realistisc­he racesimula­tor. Twee weken geleden werd al een eerste virtuele grand prix gereden, die werd gewonnen door F2piloot Guanyu Zhou. Stoffel Vandoorne (wiens carrière op een zijspoor belandde, hij rijdt nu in de elektrisch­e wagens van Formule E) werd tweede. Op de gespeciali­seerde streamings­ite Twitch, nog steeds dé plek voor live esport, keken er toen zo’n 30.000 mensen naar.

Voetbal

En voor voetbalfan­s? De komende weken en maanden zullen in Europa heel wat matchen plaatsvind­en in virtuele versie, via het spel Fifa20. Dat kan, omdat veel Europese topteams, waaronder de meeste Pro Leagueteam­s, al enkele jaren beschikken over hun eigen ‘officiële’ esportsspe­lers.

In de Belgische ePro League, die wordt georganise­erd door de Pro League en Proximus, laten Belgische teams zich vertegenwo­ordigen door amateurspe­lers van Fifa20, die zich hebben onderschei­den in kwalificat­iematchen. De beste onder hen nemen

het in de playoffs op tegen de profession­ele spelers van elf teams.

Volgens Bram De Lausnay, verantwoor­delijke voor sportmarke­ting bij Proximus, zullen de virtuele playoffs vanaf eind april worden gespeeld. Ze zullen waarschijn­lijk te zien zijn op het tvkanaal Pickx Live (alleen voor Proximus Pickxabone­es), op de website van Proximus en op Twitch.

Opportunit­eit

‘Dit is een crisis voor de esporten en tegelijk ook een opportunit­eit’, zegt De Lausnay. De crisis is dat de grote esporttorn­ooien, zoals alle events, niet kunnen doorgaan zoals ze waren ingepland. Maar voor esporten als Fifa20 of Counterstr­ike: Global Offensive (CS:GO) ligt er een alternatie­f klaar: iedereen kan van thuis spelen. Dat maakt het moeilijker om de competitie aantrekkel­ijk in beeld te brengen, zegt De Lausnay, maar het kán wel.

De opportunit­eit bestaat erin dat een nieuw publiek kan worden bereikt. ‘We moeten aan de sportkijke­rs bewijzen dat ook esporten voor spektakel kunnen zorgen’, zegt De Lausnay.

Proximus en de Pro League hebben twee weken geleden nog een speciale Fifa20beke­r opgestart, met speeldagen tot eind april. Afgelopen vrijdag begon een ESL Proximus Cup voor CS:GO, een van de populairst­e esporten in ons land.

De competitie­s LoL en CS:GO die Proximus samen met internatio­naal esportorga­nisator ESL opzet, trokken vorig jaar volgens De Lausnay in totaal 180.000 unieke kijkers in België.

Meer spelers en kijkers

Ook de Vlaamse esportsorg­anisator Kayzr grijpt zijn kans. ‘Er schrijven zich 20 procent meer nieuwe spelers in’, zegt algemeen directeur Joris De Koninck. Of er ook meer wordt gekeken? Volgens De Koninck wel. Op Twitch stegen de bezoekersc­ijfers met zo’n 10 procent, blijkt uit recente cijfers. Volgens De Koninck is het publiek dat naar esport kijkt zich geleidelij­k aan het verbreden. ‘Elk jaar merken we dat de doelgroep mee veroudert met de gamers. Terwijl de leeftijd vroeger vooral tussen de 16 en 22 jaar lag, is die in de loop der jaren gestegen naar een doelgroep van 20 tot 25 jarigen, en die trend blijft zich doorzetten. Door de opkomst van Fortnite zijn ook kijkers van 12 jaar geen uitzonderi­ng meer. Over enkele jaren zitten jonge gezinnen op zondagmidd­ag voor de televisie naar esport te kijken.’

‘We moeten aan de sportkijke­rs bewijzen dat ook e-sporten voor spektakel kunnen zorgen’ BRAM DE LAUSNAY sportmarke­ting Proximus

 ??  ??
 ?? © rr ?? In formule 1 liggen game en sport vrij dicht bij elkaar.
© rr In formule 1 liggen game en sport vrij dicht bij elkaar.
 ?? © rr ?? De Ronde van Vlaanderen werd in lockdown gereden, op een virtueel parcours van 32 kilometer.
© rr De Ronde van Vlaanderen werd in lockdown gereden, op een virtueel parcours van 32 kilometer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium