De Standaard

BLIJF IN UW KOT

ELKE DAG EEN CULTUURTIP OM HET LEVEN TUSSEN VIER MUREN DRAAGLIJKE­R TE MAKEN

- VANDAAG: COMEDYSPEC­IALS OP NETFLIX

1. Bo Burnham: Make happy

Wat verlangt u van een standupcom­edian? Dat hij u een tikkeltje gelukkiger maakt? Bo Burnham bouwde zijn Make

happyvoors­telling rond die gedachte en de verpletter­ende druk die ze met zich brengt.

De Amerikaan onderzoekt wat mensen precies entertaint en welke mechanisme­n daarin meespelen. Daarvoor laat hij een theepot rappen, kaart hij de absurditei­t aan van naar popsongs luisteren voor levensadvi­es, en ontmaskert hij onophoudel­ijk hoe weinig spontanite­it er in zijn eigen comedyshow zit. Behoorlijk ‘meta’, maar door Make hap

py werd Youtubegra­pjas Burnham wel een rijzende comedyster. Geheel toepasseli­jk ruilde hij sindsdien comedy in voor films maken – het is hartelijk lachen op het verkeerde been.

2. Daniel Sloss: Jigsaw

Wat verlangt u van een standupcom­edian? Dat hij u aanzet tot nadenken? Dat is alvast wat Daniel Sloss doet. In zijn shows presenteer­t de Schot zijn wereldbeel­d met zoveel aplomb dat het uwe er spontaan van aan het wankelen gaat. In Jigsaw heeft Sloss het op eeuwigdure­nde liefde gemunt. Ons krampachti­ge verlangen om verliefd te worden, is absurd, contraprod­uctief, en opgedronge­n door Disney, betoogt hij. Zijn overtuigin­g werkt aanstekeli­jk. Aan Newsweek zei hij dat al 93 koppels hem kond deden van hun echtscheid­ing – hij heeft zelfs al scheidings­papieren moeten handtekene­n. Luister, denk na, word desnoods opstandig, maar lach u vooral een kriek.

3. Hannah Gadsby: Nanette

Wat verlangt u van een standupcom­edian? Dat ze u ontroert? Cabaretier­s bedienen zich tijdens hun shows vaak van liedjes om een gevoelige snaar te raken – dan landt de lach nadien des te harder. In Nanette gooit Hannah Gadsby die laatste bekommerni­s halverwege overboord. De Australisc­he fileert 2.000 jaar westerse kunstgesch­iedenis, maar besluit gaandeweg dat ze genoeg grappen gemaakt heeft ten koste van haar identiteit als lesbische vrouw. Op een bepaald moment kondigt ze zelfs ‘de laatste grap’ in haar voorstelli­ng aan: nadien gaan alle traumatisc­he registers open. Wie de gevoelige snaar raakt ná de lach, slaat sneller een uppercut. 4. James Acaster: Repertoire

Wat verlangt u van een standupcom­edian? Dat hij u laat lachen? Dat lijkt vanzelfspr­ekend. Maar terwijl veel comedy tegenwoord­ig vertrekt vanuit identiteit, houdt James Acaster het liever technisch.

In zijn vierdelige Repertoire puurt de Brit humor uit alledaagse situaties, absurde constructi­es, en dingen die u nog nooit in vraag had gesteld – waarom de huid op onze lippen anders is dan die op de rest van ons lichaam, of hoe aaneengesl­oten ovenwanten de fundamente­le vrijheid van de mens belemmeren. Het zijn grappen over niets, ten koste van niemand, en de show blijft grotendeel­s zonder voorwerp. Al kan het ook zijn dat we te hard aan het lachen waren om het door te hebben.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium