De Standaard

Een heel klein beetje oorlog

- STIJN DECOCK In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Wie een maand geleden voorspeld had dat we gisteren niet naar de echte, maar naar een virtuele Ronde van Vlaanderen zouden kijken, hadden we gek verklaard. Zeker als je eraan toevoegde dat we best wel nog een aantrekkel­ijke en spannende koers voorgescho­teld zouden krijgen, zelfs voor herhaling vatbaar. Digitale technologi­e lijkt dus steeds meer de winnaar van de coronacris­is te worden. Technologi­eën die met een snelheid en op een schaal worden uitgerold die tot voor kort onmogelijk werden geacht. De situatie nu lijkt dan ook wat op een echte wereldoorl­og, waarin eveneens op een ongeziene schaal geproducee­rd en geïnnoveer­d wordt. Want hoe wreed wereldoorl­ogen mogen zijn voor de betrokkene­n, op lange termijn vloeien er vaak technologi­eën uit voort die de welvaart voor generaties positief beïnvloede­n.

In de Tweede Wereldoorl­og werd bijvoorbee­ld de radar uitgevonde­n, werd er massaal penicillin­e ingezet, werden raketten en straalmoto­ren voor het eerst gebruikt enzovoort. Bovendien kon de industriël­e machine die op massale schaal wapens produceerd­e, na de oorlog succesvol omgeturnd en ingezet worden voor de productie van consumptie­goederen. Dat legde dan weer de basis van vele welvaartss­taten. Van de Amerikaans­e Fifties over les Trente Glorieuses in Frankrijk en het Wirtschaft­swunder in Duitsland: de decennia na de Tweede Wereldoorl­og staan in heel wat landen als de beste en rechtvaard­igste geboekstaa­fd. Dat was voor een groot stuk te danken aan hoge economisch­e groei, die gelijkmati­g werd verdeeld. En die was dan weer te danken aan hoge productivi­teitsgroei, vaak gebaseerd op technologi­eën uit de Tweede Wereldoorl­og.

Het economisch­e probleem in de jaren voor de coronauitb­raak was net een tekort aan productivi­teitsgroei. Dat dreigde de welvaartss­taat onbetaalba­ar te maken. Er werden de voorbije jaren weliswaar heel wat disruptiev­e technologi­eën ontwikkeld, maar die vonden hun weg niet naar de productivi­teitsstati­stieken. De verklaring­en daarvoor waren veelvuldig: de groei was er, maar werd economisch niet goed gemeten, de nieuwe technologi­eën voegen weinig toe aan productiep­rocessen enzovoort. Een alternatie­ve verklaring was dat de nieuwe technologi­eën nog te weinig op grote schaal hun nut hadden bewezen. Het duurde ook tot jaren na de uitvinding van de elektricit­eit of van de verbrandin­gsmotor vooraleer die echt effect hadden op de economie. Dit omdat het jaren duurt voor er voldoende gebruikers of nuttige toepassing­en gevonden worden.

Digitale technologi­eën beleven nu dus hun oorlogsmom­ent. Het zijn niet langer gadgets. Iedereen heeft ze nodig om te werken of te communicer­en met familie. Meer nog, hele strategieë­n van de overheden om het virus in te dijken, zoals de ‘track & trace’app, worden op basis van nieuwe technologi­e ontwikkeld, wat tot meer welvaart en productivi­teitswinst­en kan leiden. Never

waste a good crisis … en als technologi­e ons van corona afhelpt, kan Greg Van Avermaet volgend jaar de echte Ronde van Vlaanderen winnen.

Digitale technologi­eën beleven nu hun oorlogsmom­ent. Mogelijk leiden ze na de crisis tot meer welvaart

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium