De Standaard

Ook daklozen mogen niet op bankje zitten

In Leuven is gisteren voor de eerste keer een dagopvang voor daklozen geopend. Het CAW OostBraban­t plaatste in sporthal Rijschool tafels, douches, zetels en biedt ook een lunch aan voor mensen die overdag nergens terechtkun­nen.

- HANNELORE SMITZ

In het Leuvense straatbeel­d zijn op het eerste gezicht niet veel daklozen te bespeuren, maar ze zijn er wel degelijk. Het gaat vooral om autochtone mannen, zowel twintigers als 50plussers die op straat leven door de dure woningmark­t of een verslaving.

‘Overdag dolen die mensen rond op straat, maar dat kan nu niet zomaar’, zegt Bert Lambeir, directeur van het CAW OostBraban­t. ‘Ergens op de grond zitten mag niet, samenkomen op een bankje ook niet. Een openbaar gebouw binnengaan voor een toiletbezo­ek of om zich even te wassen, is ook niet meer mogelijk.’

Het CAW heeft samen met het stadsbestu­ur een dagopvang geopend in sporthal Rijschool. ‘Hier kunnen ze rusten’, zegt Lambeir. ‘Er zijn veldbedden, tafels en stoelen geplaatst en ze kunnen gebruikmak­en van het sanitair.’

Er wordt ook een lunch voor de bezoekers klaargezet. Ze worden begeleid door medewerker­s van het CAW en vrijwillig­ers van de opleiding Sociaal Werk aan de hogeschool UCLL van wie de stages stopgezet zijn. ‘Het is duidelijk dat de nood groot was: ongeveer twintig mensen maken gebruik van de opvang’, zegt Lambeir. Er is ruimte voor een veertigtal mensen per dag.

Nachtopvan­g verlengd

Het CAW biedt de daklozen ook kleren aan. Een groot deel daarvan komt van de tweedehand­swinkel De Kapstok, maar sokken en ondergoed geven mensen niet vaak aan tweedehand­swinkels. En doordat de gewone winkels gesloten zijn, kon het CAW ook geen ondergoed of sokken kopen. ‘Maandagoch­tend deden we een oproep. Die kreeg veel gehoor. We zijn overrompel­d, net als na onze oproep om voor onze bezoekers een taart of wafels te bakken. Ik denk dat we nu wel even een voorraad hebben’, zegt Lambeir.

Het CAW zet in Leuven iedere winter een nachtopvan­g voor daklozen op. Die nachtopvan­g is nu vanwege de coronacris­is verlengd. ‘Veel daklozen hebben een netwerk van vrienden bij wie ze op de zetel kunnen slapen. Momenteel is dat uiteraard onmogelijk. We hebben onze nachtopvan­g daarom met een maand verlengd, en de capaciteit opgetrokke­n van twaalf naar zestien mensen. De opvang was de voorbije weken iedere nacht volzet’, zegt Lambeir nog.

‘De daklozen hadden geen enkele toegang meer tot sanitair of opvang overdag’

BERT LAMBEIR Directeur CAW OostBraban­t

 ?? © if ?? In de sporthal Rijschool zijn tafels, stoelen en veldbedden geplaatst zodat de daklozen er kunnen uitrusten.
© if In de sporthal Rijschool zijn tafels, stoelen en veldbedden geplaatst zodat de daklozen er kunnen uitrusten.
 ?? © if ?? Er is ook een lunch klaargezet.
© if Er is ook een lunch klaargezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium