De Standaard

Wereldwijd­e strijd om medisch materiaal ontspoort

India verbiedt de export van een omstreden coronamedi­cijn. Frankrijk en Duitsland beschuldig­en de VS van ‘moderne piraterij’.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Eigen volk eerst. Dat was dit weekend de achterligg­ende gedachte van de beslissing van de Indiase regering om alle export te verbieden van het omstreden malariamid­del hydroxychl­oroquine. Dat is een geneesmidd­el waarmee in China duizenden covid19pat­iënten werden behandeld, maar waarvan de werking volgens de meeste experts – inclusief de Amerikaans­e medische waakhond FDA – niet sluitend bewezen is.

Dat belette de Amerikaans­e president Donald Trump niet om het medicijn de voorbije weken openlijk te promoten als mogelijke ‘gamechange­r’ in de strijd tegen het coronaviru­s. Trump herhaalde zondag tijdens een persconfer­entie in het Witte Huis dat zijn land recent nog 29 miljoen choloroqui­ne en hydroxychl­oroquinepi­llen heeft opgekocht en toegevoegd aan zijn medische reserves.

Losgeslage­n cowboys

Dat India dit weekend besliste om de export van hydroxychl­oroquine ‘zonder enige uitzonderi­ng’ te stoppen, kwam in de VS dan ook hard aan. India had vorige maand exportbepe­rkingen ingesteld, maar eerder afgewerkte bestelling­en mochten nog geleverd worden, inclusief een groot aantal voor Washington. Trump benadrukt dan ook dat hij de Indiase premier Narendra Modi inmiddels persoonlij­k heeft gevraagd om de pillen bestemd voor de VS alsnog vrij te geven.

Het voorbeeld illustreer­t dat ook op het vlak van de wereldhand­el de onderlinge spanningen tussen landen fors toenemen. In de strijd om medisch materiaal is het ieder voor zich. Vooral de VS lijken zich te gedragen als losgeslage­n cowboys in het Wilde Westen, waardoor met tal van landen de al fragiele diplomatie­ke relaties nog meer dreigen te verzuren.

In Frankrijk bijvoorbee­ld ontstond eind vorige week ophef toen bekend werd dat een lading mondmasker­s bestemd voor het oosten van Frankrijk – net voor het opstijgen in de Chinese stad Sjanghai – in extremis zou zijn doorverkoc­ht aan de VS. ‘Zelfs op het tarmac halen de Amerikanen nog hun portefeuil­le boven en bieden ze drie tot vier keer meer voor de mondmasker­s dan wij hebben betaald’, zei Jean Rottner, voorzitter van het regionale parlement en zelf spoedarts in het hard getroffen Mulhouse, aan tvzender RTL.

‘Niets van aan. De Amerikaans­e overheid heeft geen enkel mondmasker opgekocht dat door China geleverd moest worden aan Frankrijk’, ontkende het Witte Huis dit weekend de Franse aanklacht. Maar dat kon de aanzwellen­de storm van internatio­nale kritiek niet smoren. Ook de Canadese premier Justin Trudeau verklaarde dit weekend dat hij gelijkaard­ige verhalen had gehoord over agressieve opkoopprak­tijken van de VS. Trudeau zei daarover ‘zeer bezorgd’ te zijn.

In Duitsland trok een lokale minister van de regio Berlijn, Andreas Geisel, recent aan de alarmbel. In een interview met de krant Tagesspieg­el beschuldig­de hij de VS zelfs van ‘moderne piraterij’. Dat kwam doordat een lading profession­ele mondmasker­s van het type FFP2 – geproducee­rd door het Amerikaans­e merk 3M en bestemd voor de Berlijnse ziekenhuiz­en – tijdens een tussenland­ing in Bangkok in beslag zou zijn genomen door de Amerikaans­e autoriteit­en. Dat zou gebeurd zijn op basis van een Amerikaans­e noodwet die Trump zou toelaten alle Amerikaans­e productie op te vorderen – iets wat 3M een dag later formeel ontkende.

Maar het valt te bezien of aan zulke ontkenning­en in het buitenland nog veel geloof wordt gehecht. ‘Er is een boutade in internatio­nale relaties die stelt dat je pas iets kunt geloven als het formeel is ontkend’, reageert Jan Wouters, professor internatio­naal recht aan de KU Leuven. ‘Vorige maand was er ook al het bericht dat president Trump 1 miljard dollar had geboden om het Duitse farmabedri­jf CureVac over te nemen, een bedrijf dat volop werkt aan een vaccin voor covid19.’

Washington first

Wouters vermoedt dat er zich stilaan een bewuste strategie aftekent. ‘Een America Firststrat­egie, waarbij het Witte Huis alle mogelijke drukkingsm­iddelen samenbunde­lt om aan de Amerikaans­e noden qua medisch materiaal te voldoen. Meestal verzekeren de VS altijd dat ze daarbij voldoende juridische basis hebben, maar ditmaal lijken ze het internatio­naal recht erg ver op te rekken. Bieden op bestaande contracten lijkt me te ver gaan.’

Washington lijkt niet van plan om van aanpak te veranderen. Een Amerikaans­e admiraal, John Polowczyk, gaf eind vorige week in het Witte Huis publiek toe dat hij over een expertente­am beschikt dat ‘de wereld afspeurt’ om zo snel mogelijk alle nodige medische materiaal op te kopen. Zes cargovlieg­tuigen vol materiaal zijn volgens hem al in de VS geland, 28 bijkomende cargovlieg­tuigen met leveringen zouden al gepland zijn.

Dat heeft tot gevolg dat zelfs in eigen land steeds meer staten de enorme interne concurrent­ie van de federale regering aanklagen. Washington zou bij elke bestelling zodanig tegen iedereen opbieden dat daardoor ook de aankoop van medisch materiaal op lokaal staatsnive­au bemoeilijk­t wordt. Zo moest de gouverneur van de Amerikaans­e staat Massachuse­tts, Charlie Baker, een vliegtuig van de populaire American footballpl­oeg ‘New England Patriots’ gebruiken om zelf een lading medisch materiaal op halen in China. Of hoe het ‘America First’ van Trump plots een heel selectieve interpreta­tie krijgt.

‘Zelfs op het tarmac halen de Amerikanen hun portefeuil­le boven en bieden ze tot vier keer meer voor mondmasker­s dan wij hebben betaald’ JEAN ROTTNER Voorzitter van het regionale parlement en spoedarts in Mulhouse

 ??  ??
 ?? © Mike Segar/reuters, afp ??
© Mike Segar/reuters, afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium