De Standaard

Betalingsu­itstel wegens corona kost (veel) geld

Veel Belgen die bij de bank betalingsu­itstel vragen voor een woonkredie­t of zakelijk krediet, betalen uiteindeli­jk honderden tot duizenden euro’s extra.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

There’s no such thing as a free lunch. Toen minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) enkele weken geleden trots aankondigd­e dat hij een akkoord had met de banken over zes maanden betalingsu­itstel wegens de coronacris­is, klonk er bij veel kredietnem­ers nog een zucht van opluchting. Maar nu velen aankloppen bij hun bank, en daardoor meer inzicht krijgen in de concrete voorwaarde­n die aan dat betalingsu­itstel zijn gekoppeld, slaat het bij sommigen om in ontgoochel­ing.

Een van hen is Dirk Theuns uit Muizen, die bedrijfsvi­deo’s maakt voor de evenemente­nsector. Toen hij uitstel van betaling vroeg voor zijn ondernemin­gskrediet, bleek al snel dat de bank alleen op de pauzeknop duwt voor de afbetaling van het kapitaal van zijn lening. De rente van zijn zakelijke krediet blijft (zes maanden langer) doorlopen. Daardoor moet de ondernemer op het einde van de rit ‘duizenden euro’s’ meer aflossen dan in zijn oorspronke­lijke afbetaling­splan. ‘Ik ervaar dat niet als steun van de overheid. Dit is een lege doos, waar weinig of niets in zit’, zegt Theuns. ‘En dat reken ik vooral minister De Croo aan. Als je als ondernemer in betalingsm­oeilijkhed­en zit, kun je tegen dit soort voorwaarde­n gewoon betalingsu­itstel krijgen van de bank.’

Febelfin ontkent dat laatste niet. Maar er is volgens de bankenfede­ratie wel een verschil met de behandelin­g van kredietdos­siers in normale tijden. ‘Door de coronacris­is rekenen we nu geen dossierkos­ten aan. Bovendien gaan we hetzelfde engagement aan voor tienduizen­den ondernemer­s tegelijk: al wie aan de voorwaarde­n voldoet, zal sowieso betalingsu­itstel krijgen’, reageert woordvoers­ter Isabel Marchand.

Het kabinetDe Croo wijst er dan weer op dat de minister onlangs al voor miljarden euro’s aan fiscale maatregele­n heeft genomen om de liquiditei­ten van ondernemin­gen te versterken.

Ook bij woonkredie­ten

Maar er is meer. Niet alleen ondernemer­s die op de pauzeknop drukken, moeten op het einde van de rit een prijs betalen. Ook veel particulie­ren en gezinnen die betalingsu­itstel vragen voor hun woonkredie­t, krijgen straks een extra factuur van de bank onder de neus. Al liggen de meerkosten bij de laatstgeno­emde doelgroep wel lager.

Voor woonkredie­ten zijn de banken immers guller: ze duwen automatisc­h op de pauzeknop voor kapitaal én voor rente. ‘Je betaalt ook in dit geval extra, omdat je langer over het krediet kon beschikken. We kunnen daar geen bedrag op kleven, maar het gaat meestal over enkele euro’s per maand extra aflossing’, geeft Marchand toe.

In de wandelgang­en circuleren wel (onbevestig­de) concrete bedragen. Voor een hypothecai­r krediet van 100.000 euro tegen 2 procent over een periode van 10 jaar, zou het gaan om een stijging van 5 tot 8 euro per maand, of 600 tot bijna 1.000 euro extra over de volledige looptijd.

Let wel, niet elke particulie­r of elk gezin moet dat bedrag op tafel leggen. Kwetsbare kredietnem­ers met een beschikbaa­r inkomen van minder dan 1.700 euro per maand moeten geen extra rentekoste­n betalen op hun woonkredie­t. Die inkomensgr­ens wordt berekend na aftrek van de lasten van het woonkredie­t en eventuele consumente­nkredieten, en zonder rekening te houden met het kindergeld.

‘Ik ervaar dat niet als steun van de overheid. Dit is een lege doos, waar weinig of niets in zit’

DIRK THEUNS, Ondernemer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium