De Standaard

‘Highlander’ of ‘de onsterfeli­jke’, 102 en niet klein te krijgen

In Genua is Italica Grondona uit het ziekenhuis ontslagen, nadat ze het coronaviru­s heeft overwonnen. Haar artsen achten het waarschijn­lijk dat ze als kind ook al de Spaanse griep overwon. ‘Ik was altijd al een sterke.’

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

Na weken van droevig nieuws uit Italië, komt er ook een hartverwar­mend bericht uit het land dat met meer dan 17.000 doden het meeste slachtoffe­rs te betreuren heeft in de wereldwijd­e coronaepid­emie. Italica Grondona, een 102jarige inwoonster van Genua, in het noorden van Italië, is uit het ziekenhuis ontslagen, nadat ze het coronaviru­s heeft overwonnen.

‘Ze is begin maart opgenomen, en heeft iets minder dan een maand in het ziekenhuis gelegen’, zegt dokter Raffaele De Palma, een van de behan delende artsen van het San Martinozie­kenhuis van Genua, aan de telefoon. ‘Ze kampte met ademhaling­sproblemen en lichte symptomen van covid19, waarna we haar voor het coronaviru­s hebben getest. Die test was positief.’

Italica Grondona bleek geen intensieve behandelin­g nodig te hebben, en herstelde op een paar weken tijd grotendeel­s op eigen kracht. Eind maart is ze uit het ziekenhuis ontslagen en teruggebra­cht naar een verzorging­stehuis voor ouderen, waar ze voordien al verbleef.

Onder de indruk van zoveel levenskrac­ht, hebben haar artsen haar de bijnaam ‘Highlander’ of ook ‘de onsterfeli­jke’ gegeven.

Bontjas of New York

Omdat Grondona in 1917 geboren werd, vermoeden haar dokters in Genua dat de Italiaanse mogelijk als kind ook al de Spaanse griep heeft overleefd. Die pandemie heeft in 1918 en 1919 wereldwijd minstens vijftig miljoen doden geëist.

Italica Grondona herinnert zich de Spaanse griep van de verhalen van haar ouders. ‘De Eerste Wereldoorl­og liep op zijn einde, en mijn moeder hield mijn zus in huis, terwijl ik werd weggestuur­d naar mijn grootouder­s aan vaderskant’, vertelt Grondona, aan de telefoon vanuit Genua. ‘Ik was als kind blijkbaar al een sterke, en ik ben mijn hele leven lang sterk gebleven’, zegt ze laconiek.

Ze heeft gewerkt als caissière en als administra­tief medewerkst­er van een advocatenk­antoor. ‘Ik heb ook wel wat van de wereld gezien’, vertelt ze. ‘Ik reisde naar Duitsland en naar de Verenigde Staten, waar mijn enige, intussen overleden zoon Giancarlo als model heeft gewerkt. Hij vroeg me: mama, wil je een bontjas of een reis naar Amerika? Ik antwoordde hem dat hij die jas mocht houden, maar dat ik wel New York wilde zien.’

IJzersterk immuunsyst­eem

Dokter De Palma heeft weet van nog drie andere hoogbejaar­de patiënten in Italië die covid19 hebben overwonnen. ‘Ook in andere landen zijn er voorbeelde­n’, zegt de arts. ‘Hoewel dat veel te weinig is om over een trend te spreken, geeft het wel een indicatie van het ijzersterk­e immuunsyst­eem van die generatie. Mevrouw Grondona is de voorbije eeuw vermoedeli­jk met heel wat infecties in aanraking gekomen, die haar immuunsyst­eem zelf heeft overwonnen.’ Samen met zijn collega’s bestudeert De Palma nu het bloed van Grondona en andere eeuwelinge­n die covid19 hebben overwonnen om een specifiek kenmerk te ontdekken dat hun genezing op hoge leeftijd verklaart.

Grondona, die met haar genezing zelfs de Amerikaans­e nieuwszend­er CNN heeft gehaald, is een beetje overdonder­d door de plotse aandacht. ‘Het lijkt eerlijk gezegd op een sprookje, iets dat niet echt waar is.’ Wat haar nog het meeste plezierde, was het telefoontj­e van Valentino Rossi. Toen de Italiaanse motorcoure­ur hoorde dat Italica Grondona al zijn hele carrière een grote fan van hem is, belde de sporter – die bovendien naar de bijnaam ‘de dokter’ luistert – haar op. ‘Hij feliciteer­de me met mijn herstel én hij nodigde me ook uit in de pit, op de eerstvolge­nde race’, zegt ze trots. ‘Ik kijk daar naar uit, ik hoop dat dat er nog van komt.’

‘Toen Italica Grondona in ons ziekenhuis werd opgenomen, werden we overstelpt met nieuwe patiënten’, zegt dokter De Palma. ‘Het was het hoogtepunt van de epidemie. Nu is ze ontslagen, op het moment dat ook in de rest van Italië het aantal genezingen stijgt. Noem het gerust zeer symbolisch. Het was precies de mentale opkikker die wij, artsen en verpleegku­ndigen, na de voorbije loodzware weken nodig hadden.’

Italica Grondona is nog het meest blij met het telefoontj­e van haar grote idool, motorcoure­ur Valentino Rossi

 ?? © rr ?? Italica Grondona met haar 102de verjaardag­staart. De Italiaanse overwon allicht zowel corona als de Spaanse griep.
© rr Italica Grondona met haar 102de verjaardag­staart. De Italiaanse overwon allicht zowel corona als de Spaanse griep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium