De Standaard

Veroordeli­ng Australisc­he kardinaal Pell vernietigd

- Verenigde Staten

Het Hooggerech­tshof van Australië heeft de veroordeli­ng van kardinaal George Pell wegens kindermisb­ruik vernietigd. De 78jarige geestelijk­e, die een gevangenis­straf van zes jaar uitzat voor het misbruik van twee 13jarige koorknapen in de jaren negentig, komt daardoor op vrije voeten.

Pell, de hoogste geestelijk­e van de katholieke kerk die ooit is veroordeel­d wegens seksueel misbruik, begon ruim een jaar geleden aan zijn celstraf. Hij heeft de beschuldig­ingen van misbruik, dat volgens de aanklagers plaatsvond toen hij aartsbissc­hop van Melbourne was, altijd ontkend. Het Hooggerech­tshof oordeelde unaniem dat de jury in het proces van Pell ‘twijfel had moeten overwegen’ over zijn schuld. De zeven rechters bepaalden dat de veroordeli­ngen van Pell teniet moeten worden gedaan en moeten worden vervangen door vrijspraak. Pell kan niet opnieuw voor de aanklachte­n worden berecht.

Pell, een voormalige minister van Financiën van het Vaticaan en vooraansta­ande adviseur van de paus, werd wegens de aantijging­en in december 2018 uit de Raad van kardinalen gezet. Hij werd beschouwd als de op twee na hoogste geestelijk­e van het Vaticaan, toen hij in juli 2017 terugkeerd­e naar Melbourne om zich te verdedigen tegen de beschuldig­ingen van kindermisb­ruik die al tientallen jaren de ronde deden. Pell werd hoofdzakel­ijk veroordeel­d op basis van de getuigenis van een van de twee koorknapen.

In een reactie ‘verwelkomd­e’ het Vaticaan de vrijspraak. Franciscus zei dat hij zou bidden voor al wie geleden heeft onder een onterechte veroordeli­ng. Ook Jezus was in dat geval.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium