De Standaard

Brussels Airlines moet meer besparen

Brussels Airlines zal door de coronacris­is meer moeten snijden dan tot nog toe voorzien in het herstructu­reringspla­n. ‘Een drastische afslanking is geen goed idee’, zegt de vakbond.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE © nurphoto/getty

Door de coronacris­is zal Brussels Airlines haar herstructu­reringspro­gramma ‘intensiver­en’. Zo zal de luchtvaart­maatschapp­ij onder meer haar vloot verder afbouwen, staat in een persberich­t dat Lufthansa, het Duitse moederbedr­ijf van Brussels Airlines, gisteren heeft verspreid.

Net als de rest van de sector wordt Brussels Airlines hard getroffen door de uitbraak van het coronaviru­s. Het bedrijf was in ons land een van de eerste luchtvaart­maatschapp­ijen om vluchten te schrappen door een sterk verminderd­e vraag van zakenreizi­gers en houdt zijn vliegtuige­n nog zeker tot 15 mei aan de grond.

De overgrote meerderhei­d van de 4.200 personeels­leden is momenteel tijdelijk werkloos. Om het hoofd boven water te kunnen houden tijdens de crisis, moest Brussels Airlines aankloppen bij de overheid voor een reddingsbo­ei van meer dan 200 miljoen euro (DS 3 april). De onderhande­lingen daarover, waarbij ook Lufthansa en de banken zijn betrokken, lopen nog.

Wat met piloten en cabinepers­oneel?

Maar Lufthansa verwacht dat er ook na de coronacris­is minder luchtverke­er zal zijn. ‘Het zal nog maanden duren voor de reisverbod­en over heel de wereld volledig worden opgeheven’, staat in het persberich­t. ‘En het zal jaren duren voor de luchtvaart weer op het niveau van voor de crisis zit.’

Daarom heeft de raad van bestuur van Lufthansa gisteren beslist om onder andere het lopende herstructu­reringspla­n bij dochter Brussels Airlines te ‘intensiver­en’. Dat rebootplan werd vorig jaar opgestart en moet de verlieslat­ende luchtvaart­maatschapp­ij tegen 2022 rendabel maken, door zo’n 160 miljoen euro per jaar te besparen. Voor het grondperso­neel, goed voor zo’n 1.200 werknemers, was al een vrijwillig vertrekpla­n onderhande­ld met de vakbonden. Wie naar een andere baan zoekt, krijgt een hogere verbreking­svergoedin­g en ook 58plussers kregen een extra vergoeding om vroeger af te zwaaien. Maar voor de piloten en het cabinepers­oneel was er nog geen plan.

Het is onduidelij­k welke bijkomende maatregele­n Lufthansa

wil nemen en hoezeer de vloot van Brussels Airlines wordt afgebouwd. ‘Daar is nog geen beslissing over’, zegt woordvoers­ter Kim Daenen. ‘Maar het was al van bij het begin van de coronacris­is duidelijk dat er extra maatregele­n nodig zouden zijn om de doelstelli­ng van het herstructu­reringspla­n te halen en tegen 2022 structuree­l winstgeven­d te worden. Hoe groot de uiteindeli­jke impact van deze crisis zal zijn, blijft koffiedik kijken. De heropstart zal gradueel gebeuren.’

Germanwing­s

Het personeel wacht ondertusse­n bang af. ‘We begrepen dat het herstructu­reringspla­n nodig was’, zegt Filip Lemberecht­s van de liberale vakbond ACLVB. ‘Maar nu een drastische afslanking doorvoeren zou geen goed idee zijn. De luchtvaart verkeert in een ongeziene crisis, maar kan ook snel weer oppikken. België mag die trein niet missen. Ons land heeft genoeg systemen zoals technische werklooshe­id om zo’n crisis te overbrugge­n.’

Ondertusse­n moeten de bonden verder onderhande­len over een plan voor de piloten en het cabinepers­oneel. ‘De coronacris­is kon op geen slechter moment vallen’, zegt Lemberecht­s.

Brussels Airlines is niet de enige dochtermaa­tschappij van Lufthansa die meer moet besparen door de coronacris­is. Bij de Duitse lagekosten­maatschapp­ij Germanwing­s wordt de stekker eruit getrokken. Eerder was al beslist dat Germanwing­s in Eurowings zou opgaan, maar ook bij die laatste wordt de vloot verder afgebouwd. Ten slotte ziet ook Austrian Airlines het aantal vliegtuige­n krimpen. De Oostenrijk­se maatschapp­ij hoopt met staatssteu­n de crisis te overleven.

‘De luchtvaart verkeert in een ongeziene crisis, maar kan zich ook snel weer herstellen’

FILIP LEMBERECHT­S Liberale vakbond ACLVB

 ??  ?? Voor het grondperso­neel was al een vrijwillig vertrekpla­n onderhande­ld met de vakbonden. Wie een andere baan zoekt, krijgt een hogere verbreking­svergoedin­g.
Voor het grondperso­neel was al een vrijwillig vertrekpla­n onderhande­ld met de vakbonden. Wie een andere baan zoekt, krijgt een hogere verbreking­svergoedin­g.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium