De Standaard

WHO waarschuwt voor te vroeg lossen maatregele­n

Diverse Europese landen plannen versoepeli­ngen van de lockdown. Tegen de zin van de WHO: ‘We moeten onze inspanning­en net verdubbele­n.’

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

BRUSSEL I De lockdownma­atregelen die alle Europese landen getroffen hebben om covid19 in te dijken, beginnen hun vruchten af te werpen. Het aantal nieuwe besmetting­en en doden daalt in WestEuropa. En dus beginnen veel landen te denken aan het versoepele­n van de maatregele­n.

Dat is niet naar de zin van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO). Hans Kluge, de regionaal directeur voor Europa, maakte dat gisteren in niet mis te verstane bewoording­en duidelijk. ‘Dit is niet het moment om de maatregele­n te versoepele­n. Nu moeten we onze collectiev­e inspanning verdubbele­n of verdrievou­digen.’ Kluge stipte aan dat de vooruitgan­g die we maken in het bestrijden van covid19, ‘extreem kwetsbaar’ is. ‘Het is gevaarlijk om te denken dat het einde in zicht is. Dit virus laat geen ruimte voor zelfgenoeg­zaamheid.’

Ook Andrea Ammon, de directeur van het Europees Centrum voor ziekteprev­entie en Controle (ECDC), waarschuwt dat het ‘te vroeg is om plotseling alle maatregele­n op te heffen, ook al zijn die ontwrichte­nd’.

De Europese Commissie heeft geprobeerd te verhindere­n dat landen de maatregele­n te snel versoepele­n. Gisteren was het de bedoeling om een gezamenlij­k stappenpla­n voor een exit voor te stellen. Maar dat moest de Commissie verdagen na protest van zwaar getroffen landen.

Verscheide­ne landen hebben al versoepeli­ngen aangekondi­gd. Andere, zoals België, hebben een raad van wijzen aangesteld om voorstelle­n uit te werken. Geen enkel land is zinnens om van de ene op de andere dag alle maatregele­n in te trekken. Er lijkt zich een voorzichti­ge consensus af te tekenen welke regels het eerst versoepeld kunnen worden. Vooraan in de rij staan winkels en scholen, helemaal achteraan horeca en grote evenemente­n zoals festivals. In Tsjechië mogen doehetzelf­zaken en fietsenwin­kels vandaag weer de deuren openen. In Oostenrijk kunnen bepaalde winkels na Pasen weer klanten ontvangen.

Denemarken en Noorwegen openen later deze maand opnieuw crèches, kleutersch­olen en lagere scholen. Binnenkort mogen de

Noren opnieuw naar hun tweede verblijf. Ook Duitsland denkt aan het heropenen van winkels en scholen in bepaalde regio’s, blijkt uit een document dat Reuters kon inkijken.

‘De WHO moet beseffen dat we vandaag heel veel van de bevolking vragen, en dat elk land haast op een ander moment in de epidemie zit’, zegt Pierre Van Damme, professor epidemiolo­gie (UAntwerpen). ‘Maar het is zeker belangrijk om de maatregele­n doordacht te versoepele­n.’

Een mogelijkhe­id is om ze één voor één te versoepele­n. ‘Als we één maatregel loslaten, kunnen we twee weken later aan de hand van de ziekenhuis­opnames een evaluatie maken’, zegt Van Damme. Draait dat goed uit, dan kunnen we een volgende maatregel lossen.

Als hij een volgorde zou moeten maken, komen grote evenemente­n met buitenland­se bezoekers helemaal achteraan. Het openen van kleuter en lagere scholen staat bovenaan op het lijstje. ‘Maar alles hangt samen. Als kinderen weer naar school gaan, geeft dat ouders de mogelijkhe­id om rustiger thuis te werken. Of om eventueel opnieuw te gaan werken als ook die maatregel versoepeld wordt.

We weten dat telewerk een grote impact heeft, dus kan die maatregel langer aangehoude­n blijven.’

De Belgische maatregele­n gelden in principe tot en met 19 april. Maar of er na de paasvakant­ie al een eerste versoepeli­ng komt, is onzeker. Van Damme wijst erop dat we eerst over voldoende gegevens moeten beschikken om weloverwog­en beslissing­en te nemen.

Ook de psychologi­e speelt een rol. ‘Als je maatregele­n loslaat, is het moeilijk ze opnieuw te verstrenge­n. Daarom kan men ze beter iets langer aanhouden dan ze te snel af te bouwen’, zegt Van Damme.

‘Het is gevaarlijk om te denken dat het einde in zicht is. Dit virus laat geen ruimte voor zelfgenoeg­zaamheid’

HANS KLUGE

Europees directeur WHO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium