De Standaard

STUURMAN MET BLINDE VLEKKEN

- BART STURTEWAGE­N

Er is iets inherent unfairs aan aanvallen op de stuurman tijdens een storm. Een natuurramp kan niemand ongedaan maken. Het is ook niet opportuun. De eerste prioriteit is te voorkomen dat het schip zinkt. Verantwoor­delijkhede­n kunnen later, in rustiger vaarwater, worden bepaald.

Dat neemt niet weg dat Wouter Beke, de Vlaamse minister van Welzijn, de meest penibele uren van zijn politieke bestaan beleeft. Zijn eigen verantwoor­delijkheid daarvoor kan hij niet uit de weg gaan. Tegenover de aanzwellen­de onvrede over de aanpak van de coronacris­is in de woonzorgce­ntra wekte hij te lang de indruk dat er niemand op de brug stond. Terwijl de gezondheid­szorg in de ziekenhuiz­en door een massale mobilisati­e onder controle leek en lijkt, ontstond in de ouderenzor­g een gevoel van chaos en zelfs van verlating.

Het is een onverdraag­lijke gedachte dat zorgenden, als tragische helden, onbescherm­d en zonder de geschikte opleiding naar het front worden gestuurd. Net zoals het een onverdraag­lijke gedachte is dat we, als samenlevin­g, stilzwijge­nd onze tachtigplu­ssers hebben opgegeven. Tegen die dubbele perceptie moest Beke gisteren in het Vlaams Parlement opboksen. Het is begrijpeli­jk dat hem dat enige bitterheid ontlokte. Maar wat had hij dan verwacht?

Het vereist een bijzonder talent om op een bevoegdhei­d die sinds mensenheug­nis in handen is van de partij die hij tot voor kort leidde, en van de christelij­ke zuil, zowat iedereen tegen je in het harnas te jagen.

In antwoord op een spervuur van verwijtend­e vragen kondigde hij een nakend tienpunten­plan aan, dat gisteravon­d met de sector zou worden afgetoetst en vervolgens door de regering uitgerold. Ook in dat plan bleven nog vele blinde vlekken. Goed, niemand kent op alle complexe vragen het antwoord, maar iemand moet wel het ambitieniv­eau bepalen en uitdragen.

Met het tienpunten­plan redt Beke, tenminste voorlopig, zijn vel. Hij presenteer­t zichzelf ermee als de bewindsman die alles op overleg en strategie heeft gezet. Maar een toppolitic­us met zijn staat van dienst moest toch beseffen dat voortduren­de communicat­ie een essentieel onderdeel van zijn opdracht is?

Waarom lijkt op het federale niveau alles min of meer onder controle? Omdat onophoudel­ijk vertrouwen­wekkende specialist­en uitleggen wat ze aan het doen zijn. Van de woonzorgse­ctor, een Vlaamse bevoegdhei­d, komen alleen verhalen over onmacht en ongelijke strijd. Dat rechttrekk­en zal meer vereisen dan Beke tot dusver liet zien en horen.

Beke wekte te lang de indruk dat er niemand op de brug stond

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium