De Standaard

Waarom covid-19 zwarte Amerikanen harder treft

In de VS legt de coronacris­is de grote ongelijkhe­id bloot in de toegang tot een adequate gezondheid­szorg en preventie.

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

BRUSSEL I Nationale gegevens die de coronaepid­emie linken aan etniciteit, worden eerstdaags verwacht. Maar uit de gedeelteli­jke gegevens uit afzonderli­jke Amerikaans­e staten – van noord tot zuid – blijkt al een verontrust­ende tendens. In de VS zijn AfroAmerik­anen een stuk kwetsbaard­er in de coronacris­is dan blanken en andere bevolkings­groepen.

In zuidelijk Louisiana, waar al meer dan 500 slachtoffe­rs vielen, zijn volgens de gouverneur meer dan 70 procent van de doden zwart. Nochtans vormen AfroAmerik­anen slechts 32 procent van de bevolking van die staat. In noordelijk Michigan is 33 procent van de besmette patiënten AfroAmerik­aans, en is 40 procent van de doden zwart, hoewel slechts 14 procent van de bevolking van die staat AfroAmerik­aans is. In Illinois is de tendens gelijkaard­ig, en ook in Washington D.C. is 59 procent van de coronadode­n zwart, een stuk hoger dan de zwarte bevolking van de Amerikaans­e hoofdstad (46 procent).

Astma en diabetes

Als het coronaviru­s niet discrimine­ert, en jong en oud, en rijk en arm op dezelfde manier kan treffen, waarom geldt dat dan blijkbaar niet voor zwart en blank in Amerika, en gaan er daar zoveel meer zwarten dood? De taskforce die in de VS tegen het coronaviru­s strijdt, legt een verband met de medische aandoening­en waaraan AfroAmerik­anen vaker lijden.

‘Als zwarten besmet worden met het virus, dan komen ze door onderligge­nde medische aandoening­en als astma, diabetes en een hoge bloeddruk sneller op de afdeling intensieve zorg terecht, wat hun kans om te sterven verder verhoogt’, zei dokter Anthony

Fauci daarover. Fauci is de immunoloog die in de VS het gezicht is van de strijd tegen het virus.

Zo legt het coronaviru­s de grote ongelijkhe­id bloot in de Amerikaans­e maatschapp­ij op het vlak van gezondheid­szorg. Zwarten hebben minder toegang tot kwaliteits­volle zorg als ze ziek worden, en ook minder tot preventie.

Dat laatste heeft ook te maken met de sociaaleco­nomische problemati­ek. In een interview met de nieuwszend­er CNN bracht dokter Corey Hebert, een arts uit de zwaar getroffen jazzstad New Orleans, nog eens in herinnerin­g hoe moeilijk het in de Verenigde Staten is om gezond te eten als je een beperkt inkomen hebt.

Hamburger of broccoli

Bewoners van arme wijken hebben veel minder vaak een winkel in de buurt die (betaalbare) gezonde voeding verkoopt. ‘Kiezen tussen die goedkope hamburger of een veel duurdere broccoli, kan een keuze worden tussen leven en dood’, aldus de dokter. En wie vaak junkfood eet, ontwikkelt een veel slechter immuunsysH­ulpverlene­rs brengen een covid19pat­iënt binnen in een ziekenhuis in Brooklyn (New York). teem, voegde hij eraan toe.

Volgens de Britse krant The Guardian worden zwarte Amerikanen ook gewoon vaker aan het coronaviru­s blootgeste­ld. Zij werken vaker in een stedelijke omgeving en in essentiële bedrijfsta­kken. Ze moeten naar het werk blijven gaan en komen minder vaak in aanmerking voor thuiswerk. Waar de kans op thuiswerk onder zwarten op 20 procent ligt, is dat voor blanken 30 procent.

Wat in een eerdere fase ongetwijfe­ld ook schade heeft toegebrach­t aan een goede bewustmaki­ng rond het coronaviru­s, was de desinforma­tie op het internet.

Vooral op sociale media circuleerd­en filmpjes waarin werd beweerd dat covid19 etnische minderhede­n niet zou raken. Zo zei de AfroAmerik­aanse rapper Waka Flocka in een radioprogr­amma dat ‘zwarten het coronaviru­s niet kunnen krijgen’.

Samenzweri­ngstheorie

Dat filmpje ging viraal. Het noopte de Britse acteur Idris Elba ertoe zelf ook een filmpje op te nemen en de wereld in te sturen. Elba, die in maart bekendmaak­te dat hij leed aan covid19, riep op om ‘niet langer zulke samenzweri­ngstheorie­ën te verspreide­n en op te houden te beweren dat het coronaviru­s geen vat heeft op zwarte mensen. Zulke uitspraken zijn dom, onnozel en zeer gevaarlijk.’

Dokter Anthony Fauci hoopt dat, wanneer het coronaviru­s is overwonnen, in de VS ook de volgende stap wordt gezet: ‘Als we dit virus overwinnen – en dat zullen we – moeten we daarna eveneens de onaanvaard­bare ongelijkhe­id aanpakken die de zwarte gemeenscha­p in Amerika treft.’

Zwarten moeten naar het werk blijven gaan en komen minder vaak in aanmerking voor thuiswerk

 ?? © Bryan R. Smith/afp ??
© Bryan R. Smith/afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium