De Standaard

Duizend gevangenen minder door corona

Er worden bewust minder mensen opgesloten. Daardoor nam het aantal gedetineer­den in een maand tijd met 10 procent af. En het kan nog minder.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I Er zitten momenteel 9.870 gedetineer­den in de Belgische gevangenis­sen, het laagste cijfer in tijden. Een maand geleden, voor het begin van de coronacris­is, waren dat er nog duizend meer. Met zo’n 9.500 beschikbar­e plaatsen zijn de instelling­en wel nog steeds overbevolk­t.

De daling heeft deels te maken met de afname van de geregistre­erde criminalit­eit. Maar het historisch­e dieptepunt komt er vooral door de maatregele­n die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft genomen om gezonde sanitaire omstandigh­eden in de gevangenis­sen te kunnen garanderen.

In samenspraa­k met de parketten worden de nog uit te voeren gevangenis­straffen zo veel mogelijk uitgesteld. Dat geldt niet voor wie veroordeel­d is voor terrorisme of zedenmisdr­ijven, voor wie meer dan vijf jaar kreeg of voor andere mogelijk gevaarlijk­e veroordeel­den.

Van 389 gedetineer­den die al succesvol penitentia­ir verlof kregen, werd bovendien de strafuitvo­ering tijdelijk onderbroke­n. Ook gevangenen die door hun gezondheid­stoestand kwetsbaar zijn voor het coronaviru­s, komen daarvoor in aanmerking. Plegers van zware misdrijven zijn uitgeslote­n. Bovendien moet de gevangenis­straf later ingehaald worden.

De bedoeling is om zo weinig mogelijk nieuwe mensen in de gevangenis te krijgen. Alle bezoek is opgeschort, net als de uitgaansve­rgunningen, de korte verloven en de deeltijdse detenties. Nieuwe gedetineer­den worden veertien dagen in quarantain­e geplaatst. Tot nu toe zijn negen gevangenen besmet.

Geen ongelukken

Er wordt ook veel meer gebruikgem­aakt van elektronis­ch toezicht, voor veroordeel­den maar ook voor wie vastzit in afwachting van zijn proces. De gevangenis­populatie zal de komende dagen nog ‘met enkele honderden’ dalen, geeft Geens aan. Binnenkort verschijnt een koninklijk besluit dat bepaalt dat wie nog minder dan zes maanden van zijn volledige straf moet uitzitten, vrijgelate­n kan worden. Daarvoor komen zo’n 150 gedetineer­den in aanmerking.

Oppositiep­artij NVA plaatste in de Kamer kanttekeni­ngen bij die maatregele­n. ‘Het feit blijft dat de straf die een rechter oplegde, niet als zodanig wordt uitgevoerd’, zei Kamerlid Sophie De Wit. ‘Ik kan alleen maar hopen dat dit geen ongelukken oplevert. Er zijn nog mensen die nu niet buiten kunnen en hun familie willen zien, en zij hebben geen misdrijf gepleegd.’

Geens benadrukte dat de maatregele­n internatio­naal aangeraden worden en noodzakeli­jk zijn voor de veiligheid in de gevangenis­sen. Er wordt ook streng op toegekeken dat alleen gedetineer­den die geen risico vormen, vrijgelate­n worden.

‘Er zijn nog mensen die nu niet buiten kunnen en hun familie willen zien, en zij hebben geen misdrijf gepleegd’

SOPHIE DE WIT

Kamerlid NVA

 ?? © Bas Bogaerts ?? De nog uit te voeren gevangenis­straffen worden zo veel mogelijk uitgesteld.
© Bas Bogaerts De nog uit te voeren gevangenis­straffen worden zo veel mogelijk uitgesteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium