De Standaard

John Prine was de muzikant van wie muzikanten fan waren

De folkmuzika­nt John Prine had fans als Bob Dylan en overleefde twee kankers. Het coronaviru­s kreeg hem dinsdag te pakken.

- INGE SCHELSTRAE­TE Prine in New York, 1986.

Hitlijsten heeft John Prine amper lastiggeva­llen. Maar met fans als Johnny Cash, Bob Dylan en Bruce Springstee­n, mocht hij zeggen dat hij wist hoe je een goede song schrijft. Toen hij in 2018 zijn laatste plaat The tree of forgivenes­s uitbracht, getuigde de acteur Bill Murray, nog zo’n fan, dat Prines muziek hem ooit zijn eigen gevoel voor humor had teruggegev­en.

Nadat Prine eind maart met het coronaviru­s in het ziekenhuis werd opgenomen, heeft hij nog nieuwe fans gemaakt toen artiesten als Jeff Tweedy van Wilco zijn ‘Illegal smile’ online zetten. Prine overleefde twee keer kanker, maar bezweek dinsdag op 73jarige leeftijd aan covid19.

Prine deed zijn legerdiens­t in Duitsland, zoals Elvis, en begon pas daarna, in 1967, aan zijn muziekcarr­ière. Folkies zochten toen obscure traditione­le songs in de archieven, maar Prine had evenveel respect voor grote countryste­rren als The Carter Family, Tex Ritter en Hank Williams.

Zijn muziek zat halverwege tussen folk en country. Een muzikale vernieuwer was hij niet, maar zijn stempel was uniek. Er was, om te beginnen, die grove korrel in zijn stem. Terwijl rockgroepe­n steeds epischer en mythischer werden, zoomde hij met zijn superbe observatie­vermogen in op kleine mensen in kleine situaties. Prine is misschien wel de enige muzikant die door Bob Dylan een ‘nieuwe Dylan’ werd genoemd, maar was ook minder episch dan Dylan. Minder grimmig ook, met een voorkeur voor vrij aardse humor.

Vanaf zijn eerste album, John Prine uit 1971, is hij constant bejubeld door de critici. Maar Bonnie Raitts versie van ‘Angel in Montgomery’ bracht meer geld in het laatje dan zijn eigen albums en optredens.

The tree of forgivenes­s was, misschien dankzij Murrays lof, zijn best verkopende album. In ‘When I get to heaven’ van die plaat beschrijft Prine wat hij wilde doen na zijn dood: een rockband oprichten en vodka met ginger ale drinken. Veel muzikanten zullen een glas op hem heffen.

 ?? © pn ??
© pn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium