De Standaard

Jezelf zijn, of niet zijn

- Hillary en Bill op campagne in 1992.

‘Ze was noch zo goed, noch zo slecht als de mensen zeggen.’ Dat mag op haar grafzerk staan, zegt Hillary Clinton in de vierdelige documentai­re Hillary. Met haar nemesis Donald Trump heeft Hillary inderdaad gemeen dat ze tegelijk een van de meest bewonderde en een van de meest gehate figuren uit de Amerikaans­e geschieden­is is.

Daarmee houdt de vergelijki­ng echter op. Een grondig verteld (ruim vier uur) levensverh­aal van Hillary Rodham Clinton bekijk je niet zonder een wat als?gevoel. Haar schokkende nederlaag in 2016 had zulke dramatisch­e gevolgen dat velen haar vandaag als een loser zien, maar ze had alles om een geweldige president te worden. De ervaren documentai­remaakster Nanet te Burstein kreeg ongeziene toegang tot Clinton en haar entourage, wat schitteren­d vliegopdem­uurarchief­materiaal oplevert.

Ondanks die privileges is Hillary geen onkritisch­e hagiografi­e geworden: de pijnlijker­e momenten komen ook uitgebreid aan bod – ze praat er zelf evengoed over, zo openhartig als haar veeleer discrete aard dat toelaat.

Burstein doorprikt de mythe dat Hillary een keiharde arriviste is, die altijd al droomde van een grootste politieke carrière. Dat lijkt zo, omdat ze als studente Life Magazine haalde met een scherpe feministis­che speech. Haar profs en vriendinne­n van toen schetsen echter een natuurlijk­er proces. Zoveel pure intelligen­tie, welbespraa­ktheid en empathie moest wel tot een glorieuze toekomst leiden. En dat deed ook toen al veel mannelijke wenkbrauwe­n fronsen.

Van haar medestuden­ten op Yale tot de kiezers in Arkansas, die haar spijkerhar­d aanvielen omdat ze als gouverneur­svrouw liever advocate bleef ‘dan thuis koekjes te bakken’, over de Republikei­nen die een heksenjach­t tegen haar lanceerden toen ze als first lady de gezondheid­szorg trachtte te hervormen, tot het gif van Trump in 2016: Hillary’s verhaal is één aanklacht tegen vrouwonvri­endelijkhe­id in de Amerikaans­e politiek.

De ironie is dat politiek realisme deze authentiek­e, idealistis­che vrouw langzamerh­and meer conformeer­de. Zoals een lucide oude vriendin het formuleert. ‘Telkens als Hillary zichzelf was en afweek van het boekje, werd ze afgestraft. Maar door zich daaraan aan te passen, ging ze steeds meer overkomen als een compromis’.

Zo greep een eigenzinni­g supertalen­t met een ‘te nemen of te laten’attitude uiteindeli­jk naast het allerhoogs­te ambt omdat broodnodig­e kiezers haar ‘te veel establishm­ent’ vonden. Het is ook nooit goed, als je een vrouw bent.

Velen zien haar vandaag als een loser, maar ze had alles om een geweldige president te worden

Hillary. Donderdag om 22.30 uur op NPO 2, tot en met 23 april. Herbekijke­n kan op NPO Plus.

 ?? © belga ??
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium