De Standaard

Italië en Nederland houden hakken in het zand

Na zestien uur vergaderen zijn de lidstaten van de eurozone het nog niet eens geraakt over een financieel antwoord op de coronacris­is. Vandaag volgt een nieuwe poging.

-

BRUSSEL I De Italiaanse rente schoot gisterocht­end stevig omhoog, nadat bekendgera­akt was dat het overleg in de eurogroep om tot een financieel antwoord op de coronacris­is te komen, voorlopig niets had opgeleverd. De nacht ervoor was tijdens het overleg van de ministers van Financiën gebleken dat de aloude Europese tegenstell­ingen opnieuw aangescher­pt werden. De zuidelijke en noordelijk­e landen verschille­n fundamente­el van mening over de juiste aanpak van de crisis.

‘Een akkoord was dichtbij, maar we zijn er nog niet’, tweette voorzitter Mario Centeno gisterocht­end. Tweets van andere ministers lieten zien dat Italië en Nederland de hakken diep in het zand hebben gezet. Italië wil per se coronaobli­gaties uit de brand slepen, een vorm van schuld die de hele eurogroep gezamenlij­k op zich neemt.

Nederland wil daar niets van weten, en blijft ook terughoude­nd bij het inzetten van geld uit het ESMnoodfon­ds. Daar moeten voorwaarde­n aan gekoppeld worden, vindt de Nederlands­e regering. De Nederlands­e minister van Financiën Wopke Hoekstra herhaalde dat standpunt op Twitter, maar voegde er wel aan toe dat ‘we de crisis samen moeten aanpakken’.

‘Clowneske show’

Frankrijk en Duitsland zouden hebben geprobeerd een compromis te vinden tussen beide standpunte­n. De ministers van Financiën van beide landen retweetten gisteren hun beider oproep aan alle eurolanden om een ambitieuze overeenkom­st te bereiken. Vooral de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, zou gefrustree­rd geweest zijn over het gebrek aan vooruitgan­g. Hij zou de onderhande­lingen als een ‘clowneske show’ omschreven hebben, volgens bronnen die Reuters citeert. De onderhande­lingen vonden plaats via een videoconfe­rentie.

Naast de inzet van het ESM en de opportunit­eit van coronaobli­gaties lagen nog twee andere kwesties op tafel, over noodfinanc­iering voor tijdelijke­werklooshe­idsuitkeri­ngen en steun aan het bedrijfsle­ven.

Ondertusse­n groeit de onrust over het uitblijven van een akkoord. Vooral omdat het al de derde keer is dat de lidstaten hierover samenkomen. De ministers van Financiën hebben zich er vorige maand al over gebogen, en kwamen toen evenmin tot overeenste­mming. De hoop was toen dat de regeringsl­eiders van de lidstaten er wel zouden uitkomen, maar ook die vergaderin­g leverde – tot grote frustratie van de ZuidEurope­se lidstaten – geen witte rook op. ‘De toekomst van de EU staat op het spel’, waarschuwd­e de Spaanse minister van Landbouw gisteren. (rmg)

Het is al de derde keer dat de lidstaten samenkomen om een akkoord te vinden over het financiële antwoord op de coronacris­is

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium