De Standaard

De oliezorgen van Trump

De Amerikaans­e schalieoli­eindustrie vreest een bloedbad. Het plaatst president Trump voor een dilemma: moet hij proberen de olieprijs te verhogen? En kan hij dat?

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I De Amerikaans­e schalieoli­ebedrijven zijn in paniek. Als bezetenen zijn ze het Witte Huis aan het bewerken. President Donald Trump moet al zijn gewicht in de schaal werpen om de Saudi’s op andere gedachten te brengen. In plaats van de oliekraan verder open te draaien – kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) heeft daarvoor groen licht gegeven – moeten ze hun productie dringend beperken.

Het is een kwestie van leven of dood voor tientallen Amerikaans­e schalieoli­ebedrijven. Ze hebben Rick Perry, Trumps voormalige minister van Energie, in de arm genomen als spreekbuis. ‘De Saudi’s overspoele­n de markt met goedkope olie’, vertelde hij aan Fox News. ‘Ik zeg jullie: we staan op de rand van de instorting. Een industrie die de jongste drie, vier jaar keihard heeft gewerkt om van de VS het grootste gas en olieproduc­erende land ter wereld te maken en de Amerikanen betaalbare energie te geven.’

Perry was ooit gouverneur van Texas, het hart van de Amerikaans­e olieindust­rie. Hij weet waarover hij spreekt. Schalieoli­e is een relatief nieuwe tak in de oliebusine­ss. In plaats van olie uit ondergrond­se velden op te pompen, wordt ze onder hoge druk uit rotspartij­en gespoten. De techniek is niet alleen vervuilend­er, maar vooral duurder dan het convention­ele oppompen. Om rendabel te zijn, moet de prijs van een vat ruwe olie rond de 40 dollar schommelen. Ter vergelijki­ng: de Saudi’s kunnen produceren tegen 10 dollar per vat.

Straf voor Russen

En daar wringt al weken het schoentje. De olieprijs is ingestort. Het waren de Saudi’s die een maand geleden het vuur aan de lont staken. MBS kondigde aan dat hij vanaf april de oliekraan ging opendraaie­n. Daarmee wilde hij in de eerste plaats de Russen straffen. Die hadden zijn voorstel om de productie te beperken afgeslagen. Daar was MBS niet van gediend en dus moesten de Russen het in hun portemonne­e voelen.

De aankondigi­ng van MBS deed de olieprijze­n meteen kelderen. Op de internatio­nale markt werd nog 30 dollar per vat betaald. En toen moest de coronacris­is nog in volle hevigheid losbarsten.

Maar MBS trof niet zozeer de Russen, maar zijn trouwe bondgenote­n uit Amerika. Veel schalieoli­ebedrijven dreigen uit de markt te vallen, en het zijn zeker niet alleen de kleine spelers. Vorige week vroeg Whiting Petroleum, de grootste producent van NoordDakot­a, via Chapter 11 beschermin­g aan tegen zijn schuldeise­rs. Analisten vrezen dat bijna 40 procent van de producente­n failliet gaat als de prijs van een vat blijft schommelen rond de 30 dollar.

Sinds hij president is, roept Trump dat de Opeclanden hun productie niet mogen beperken, want goedkope olie is een zegen voor de Amerikanen. Nu moet hij hen smeken hun productie in te perken

De enige manier om de Amerikaans­e schalieoli­e te redden, is een drastische beperking van de olieproduc­tie. Vandaag en morgen hebben daarover twee belangrijk­e vergaderin­gen plaats. Vandaag zitten de landen van de Opec plus Rusland aan tafel, morgen buigen energiemin­isters van de G20 zich over de kwestie.

‘Maar alles hangt af van de Saudi’s’, zegt Thijs Van de Graaf, specialist energiepol­itiek aan de UGent. ‘Zij hebben alle sleutels in handen. Ze kunnen de Amerikaans­e schalieind­ustrie de doodsteek geven en eigenlijk zouden ze dat ook het liefst van al doen. Als de Amerikaans­e bedrijven de boeken moeten toedoen, is dat alleen maar goed nieuws voor Saudische olieaandee­l op internatio­nale markt.’

Doodsteek

Maar kan MBS dat zijn goede vriend Trump aandoen? Die zit zelf met een duivels dilemma. Sinds hij president is, roept hij dat de ‘monopolist­en’ van de Opec hun productie niet mogen beperken, want goedkope olie is een zegen voor de Amerikaans­e burger. Maar nu moet hij diezelfde Opeclanden smeken hun productie in te perken.

‘Die beperking zal er waarschijn­lijk wel komen’, zegt Van de Graaf. ‘Maar ze zal nooit voldoende zijn om de Amerikaans­e bedrijven te redden. Een verminderi­ng van 10 miljoen vaten per dag, zoals Trump gevraagd heeft, is door de coronacris­is veel te weinig. Om de prijs echt op te krikken, is een verminderi­ng van 20 miljoen vaten nodig. Maar Trump zal een reductie van 10 miljoen proberen te verkopen als een overwinnin­g.’

Maar wat als de Saudi’s en de Russen het been stijf houden? ‘Dan kan hij nog altijd het wapen van de importtari­even bovenhalen. Alleen treft hij daar vooral de Canadezen en de Mexicanen mee, want het is hun olie die nog wordt ingevoerd.’ Dat er banen gaan sneuvelen in de Amerikaans­e oliesector – goed voor 10 miljoen banen, staat vast. Die zullen vooral vallen in Republikei­nse staten als Texas en NoordDakot­a. Voor een president die herverkoze­n moet worden, is dat geen goed nieuws.

De vraag is zelfs of deze crisis niet de doodsteek betekent voor de hele Amerikaans­e schalieoli­eindustrie. Voor het Amerikaans­e klimaatbel­eid zou het een goede zaak zijn, want bij de techniek komt veel methaan, een zwaar broeikasga­s, vrij. Maar het zou ook betekenen dat de VS hun energieona­fhankelijk­heid verliezen, en dat kan gevolgen hebben op het geopolitie­ke toneel.

Volgens Van de Graaf is het nog te vroeg om die analyse te maken. ‘Schalieoli­ebedrijven kunnen relatief makkelijk heropgesta­rt worden. Die olie moet niet “gezocht’’ worden. Het is perfect geweten waar ze zit. Als de vraag naar olie opnieuw gaat boomen, kunnen de deuren snel weer open.’

 ?? © Jim West ?? Een schalieoli­ebedrijf in NoordDakot­a. In Republikei­nse staten als NoordDakot­a en Texas zouden de meeste banen sneuvelen.
© Jim West Een schalieoli­ebedrijf in NoordDakot­a. In Republikei­nse staten als NoordDakot­a en Texas zouden de meeste banen sneuvelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium